HISTÒRIA DE SUPERACIÓ

Noelia Garella aconsegueix convertir-se en la primera professora titular amb síndrome de Down a l'Argentina

Malgrat els dubtes inicials sobre la seva contractació, els docents i pares van decidir donar-li l'oportunitat d'exercir com a mestra de preescolar

noelia-sindrome-down1

noelia-sindrome-down1

2
Es llegeix en minuts
CAROLINA MARTÍNEZ / BARCELONA

Des que era una nena Noelia Garella somiava convertir-se en mestra, somni que gràcies a la seva lluita i determinació s'ha convertit en realitat. Això no seria un fet insòlit si no fos perquè la noia és la primera persona amb síndrome de Down que treballa com a mestra de preescolar a l'Argentina.

'La Noe', com li diuen els seus alumnes, es va graduar el 2007 com a mestra de preescolar a la ciutat argentina de Córboba i va començar a treballar el 2012 d'encarregada del programa d'estimulació a la lectura al jardí d'infància Capullitos.

Alejandra Senestrari, exdirectora de l'escola, diu de la noia: "Ens vam adonar molt de pressa que tenia molta vocació i donava el que més aprecien els nens de les sales maternals, que és l'amor".

UNA PROFE IDEAL

Només cal veure-la amb els nens petits per entendre les paraules d'Alejandra, la seva autoestima, vitalitat i amor pels seus alumnes, la converteixen en la mestra perfecta.

ELS DUBTES SOBRE LA SEVA CONTRACTACIÓ

Però al principi no va ser fàcil. La contractació de la jove va generar certs dubtes entre la comunitat de pares, docents i fins i tot l'alcalde de la ciutat, sobre si una persona amb síndrome de Down estava capacitada per fer-se càrrec d'uns nens. Al final van decidir donar-li l'oportunitat d'exercir com a mestra d'assignatures especials, com els tallers de lectura.

"Amb el temps, aquella gent (que s'hi resistia) va acompanyar la iniciativa de sumar Noe com a docent", apuntar Senestrari, supervisora dels preescolars municipals.

Susana Zerdan, directora de Jeromito, sosté "que ha sigut una experiència única en l'equip. La integració i la naturalització amb què l'assumeixen els nois per a nosaltres ja és un ensenyament de vida".

"Ens van dir que hi hauria una mestra amb síndrome de Down, que no ens espantéssim, però a mi em va semblar normal i em va semblar molt bona la idea que pugui compartir amb els nois", diu Ariel Artino, pare d'un dels nens.

EL SEU CONSELL: SABER ESCOLTAR

Notícies relacionades

"Amb els nens sempre m'hi trobo bé; els seus pares m'adoren i les altres mestres i les directores que he tingut són divines", assegura Garella. "Jo el que vull és que llegeixin, que escoltin, perquè en la societat s'ha d'escoltar", afegeix la professora, que des del gener, juntament amb una altra mestra, està a càrrec de la sala de primer any al Jardí Maternal Jeromito.

L'optimisme i l'autoestima de Noelia Garella fa que sempre es quedi amb el costat bo de les coses, per això, explica amb un ampli somriure el dia que una directora d'un jardí d'infància li va dir als seus pares: "Aquí, senyors, monstres no, síndromes de Down, no". "Aquella mestra, per a mi, és com el conte que els llegeixo als nois: un monstre trist, que no entén res i s'equivoca, en canvi jo sóc el monstre feliç", declara.