EL DUEL DEL WANDA METROPOLITANO

Un partit de bandera

El Barcelona estrena el Wanda Metropolitano en un ambient d'hostilitat multiplicada pels recents esdeveniments a Catalunya

undefined28019692 file   in this feb  23  2012 file photo  atletico de madrid 171013192435

undefined28019692 file in this feb 23 2012 file photo atletico de madrid 171013192435 / Paul White

5
Es llegeix en minuts
CARLOS F. MARCOTE

Les banderes espanyoles competiran amb les de l’Atlètic al Wanda Metropolitano, on es presentarà el Barcelona per comprovar de primera mà com serà a partir d’ara la rebuda que li dispensaran a la majoria dels estadis de la Lliga Santander. Tampoc faltaran les consignes polítiques contra l’independentisme dins i fora del nou estadi blanc-i-vermell, en què l’hostilitat habitual al Calderón es veurà multiplicada a causa dels esdeveniments viscuts les últimes setmanes a Catalunya. Piqué arribarà a creure que està en un partit de la selecció, però des del club blanc-i-vermell confien que s’imposarà el seny i que així que la pilota comenci a rodar seran els aspectes estrictament futbolístics els que acapararan l’atenció dels aficionats.

«És un partit de futbol, no hi ha cap manifestació política, les manifestacions no es fan als estadis de futbol. Jugarem contra el Barça com ho hem fet sempre», va declarar el president de l’Atlètic a El Transistor d’Onda Cero, Enrique Cerezo, i el secunden des de tots els àmbits. De fet, el partit no ha sigut declarat d’alt risc, entre altres coses perquè l’entitat madrilenya només ha facilitat 250 entrades al Barça, encara que el Frente Atlético intenta convertir-lo en una altra mostra d’exaltació patriòtica amb la seva sol·licitud als aficionats que vagin a l’estadi amb banderes d’Espanya. Als seguidors blaugrana que van pel seu compte se’ls ha recomanat que no es posin la samarreta del Barça.

LLIGA SENSE EL BARÇA

«Cadascú és lliure de treure la bandera que vulgui, però no s’ha de perdre de vista que és un dels grans partits d’Europa i, encara que s’acostuma a recollir el que es sembra, al Barcelona no l’afectarà que es barregi la política amb l’esport», diu el mític jugador ex-blanc-i-vermell Kiko Narváez. És dels que pensen que potser l’enrenou polític durarà el que duri l’escalfament i la posterior sortida del Barça. «Després la pilota no entén de banderes», diu Kiko, que ni s’imagina ni es planteja una Lliga sense el Barça. I demana centrar-se en el futbol davant un partit al qual el Barça arriba «amb menys efectes especials però més pràctic i per al qual abans de parlar s’ha de preguntar a Messi. ¿Que si estarà cansat? Corrent menys que ningú pot fer el triple de coses».

Ho firma un altre mite, José Eulogio Gárate, que parla d’una «messidependència molt gran davant un partit molt transcendent per al resultat de la Lliga» i per a qui resultarà normal que l’hostilitat de cada dia es vegi augmentada. «Per als que ens sentim espanyols és una posició fora de la llei. Hi haurà banderes, crits, xiulets, però el Barça pot exhibir la seva qualitat en qualsevol camp en qualsevol circumstància», afegeix abans de qualificar de «desastrós» per al futbol espanyol i per al Barça una possible sortida de la Lliga.

Així ho creu també Miguel Reina, el que va ser porter de l’Atlètic i del Barcelona, encara que ell es mostra molt més visceral a l’hora de qualificar el que passa a Catalunya. «He estat 27 anys allà, fa nou que en vaig tornar i només vaig conèixer gent treballadora extraordinària i hi vaig deixar moltíssims amics. Ara hi ha quatre pesats que se n’han anat de l’olla i n’han arrossegat altres. Que aprenguin primer a treballar, que no han treballat en la seva puta vida. És una bogeria», s’exalta l’exjugador cordovès, que apunta a la responsabilitat dels directius per provocar l’augment de l’animadversió que el Barça es trobarà ara. I curiosament no carrega les tintes contra Piqué: «Cadascú és lliure d’expressar-se, respectant els altres, això sí. La llibertat acaba on comença la de l’altre».

El serbi Radomir Antic va viure de prop el procés de descomposició de Iugoslàvia i es mostra molt preocupat pel fet que la política s’instal·li en el futbol. Tot i els atacs a Bartomeu, ell veu seny en l’actitud dels responsables del club català, encara que entén que l’equip blaugrana estreni el Wanda Metropolitano en un ambient molt distorsionat. Considera que el Barça sabrà aïllar-se. I a més recupera Iniesta, «que dona la clau del control de la pilota i amb qui el seu equip té més equilibri i orientació en el joc ofensiu. Després, és clar, hi ha Messi...».

L’exentrenador de l’Atlètic i del Barça, malgrat tot, no creu que sigui molt diferent d’altres partits entre els dos equips, encara que no pot deixar de lamentar la situació creada. «Vaig viure la desintegració del meu país i em dol molt tot això que està passant a Catalunya. Estic una mica indignat amb això i no sé què pot passar».

Notícies relacionades

Per Javier Irureta, és possible que aquesta tensió ambiental «pugui influir en algun aspecte, però crec que tot es reconduirà a poc a poc cap a l’àmbit futbolístic en un partit en què es veurà si Valverde segueix dirigint l’equip tan bé com fins ara. No li agradaria que es traspassessin els límits: «El futbol hi és per jugar-se i disfrutar. Només ens hem de fixar en el que passa al camp. Fora, cadascú que faci el que vulgui, però que no es porti després al camp, encara que és difícil».

Roberto Fresnedoso, vicepresident de l’Associació de Veterans de l’Atlètic, no creu que hi hagi molta diferència amb altres partits, més enllà de la presència més gran de banderes d’Espanya i dels crits contra Catalunya, habituals gairebé sempre: «El Barça hi està acostumat. Si hi ha algun equip preparat per a un ambient hostil és el Barça». José Francisco Molina pensa una cosa semblant. «No tinc ni idea de què pot passar. Al Calderón sempre era especial i al Wanda ho serà encara més, amb banderes espanyoles o sense. Quan jugues fora mai esperes que t’aplaudeixin i el Barça està capacitat per aïllar-se i concentrar-se en allò que ha de fer. No m’imagino Messi acollonit», diu l’exporter.