Van Niekerk guanya el 400 sense rival

Una gastroenteritis deixa fora de l'estadi Makwala i el sud-africà es passeja

jcarmengol39609029 south africa s wayde van niekerk  center  crosses the line t170808235831

jcarmengol39609029 south africa s wayde van niekerk center crosses the line t170808235831 / David J Phillip

2
Es llegeix en minuts
Gerardo Prieto / Londres

El campió olímpic i plusmarquista mundial, el sud-africà Wayde van Niekerk, va guanyar amb molta facilitat una final de 400 metres (en 43.98 segons) devaluada per la prevista absència del canadenc Andre de Grasse i la incompareixença del seu rival més difícil, Isaac Makwala (Botswana), que va patir una gastroenteritis que ha afectat almenys 30 atletes allotjats al Tower, un hotel situat a la vora de la Torre de Londres i el Tower Bridge, molt pròxim al de la delegació espanyola, el Grange City. El quatrecentista belga Kevin Borlée és un altre dels intoxicats pel norovirus.

Makwala, però, va insistir ahir a dir que se sentia recuperat i es va presentar a l’estadi per competir, però  els sanitaris del PHE (Public Health England) i la IAAF li van impedir participar-hi. El PHE ha establert una quarantena de 24 hores per a nou  dels 30 afectats.

El botswanès posseeix la millor marca  de l’any en 200 amb 19.77, registre obtingut en la reunió de Moratalaz en la qual, la mateixa tarda, també va córrer un 400 en 43.92, cosa que demostrava que estava en una forma extraordinària. Makwala no va aparèixer dilluns per disputar l’eliminatòria de 200 i òbviament tampoc disputarà aquella final. El seu duel amb el sud-africà en 200 i 400 havia de ser un dels punts culminants del Mundial. Van Niekerk ho té ara molt més fàcil per emular Michael Johnson, l’únic atleta fins ara amb dos ors (en 200 i 400) en un campionat global (Mundial de Göteborg del 1995 i Jocs Olímpics d’Atlanta del 1996). 

El comitè organitzador va confirmar mitjançant un comunicat que els serveis mèdics de diversos equips havien hagut de tractar diversos dels seus atletes. Cap dels espanyols es va veure afectat per aquest problema sanitari.

Més atletes afectats

La setmana passada, segons els mitjans locals, alguns atletes alemanys i canadencs allotjats al Tower Hotel van patir problemes estomacals, i per això la delegació germànica va decidir que els 30 atletes que ahir es van incorporar a l’equip a Londres s’acomodessin en un altre hotel.

Notícies relacionades

«Hi ha hagut diversos casos de gastroenteritis comunicats per membres dels equips residents en un dels hotels oficials dels campionats, que han sigut atesos pels serveis mèdics. Estem treballant amb el ministeri de Salut Pública per controlar i contenir la situació», va explicar el comitè organitzador en un comunicat.

Els responsables del Tower Hotel van assegurar, però, que les investigacions portades a terme en col·laboració amb el PHE i la federació internacional revelen que el centre «no és la font de la malaltia». «Hem seguit estrictes protocols d’higiene per assegurar-nos que els afectats no estiguin en contacte amb altres clients i totes les zones públiques han sigut revisades», va assegurar l’hotel. 

Temes:

Atletisme Virus