SENTÈNCIA

El fiscal sol·licita que Messi no entri a la presó a canvi de pagar una multa

El jugador del Barça va ser condemnat a 21 mesos de presó per defraudar Hisenda

messi-hijo

messi-hijo
jgblanco38541529 barcelona      21 05 2017      deportes     messi se echa la170623100906
La Fiscalia s’ha mostrat favorable a la suspensió de la pena de presó de Messi i el seu pare.

/

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia de Barcelona ha sol·licitat a l'Audiència de Barcelona que substitueixi per una multa de 252.000 euros la pena de 21 mesos de presó imposada al jugador de Futbol Club Barcelona, Leo Messi, per defraudar Hisenda. Amb el pagament d'aquesta quantitat evitaria ingressar a la presó. El mateix passaria amb el seu pare, Jorge Horacio Messi, condemnat a 15 mesos de presó, però, en aquest cas, la multa pujaria a 180.000 euros. Aquesta sanció econòmica ha sigut calculada a raó de 400 euros per dia de condemna (mesos de 30 dies), la màxima quantitat que es pot aplicar.

La fiscalia ha demanat de forma subsidiària que si el tribunal no està d'acord amb aquesta mesura, se'ls suspengui igualment l'ingrés a la presó a Messi i al seu pare durant tres anys perquè és la primera vegada que delinqueixen i ja han pagat el seu deute amb Hisenda. Durant aquest període no poden cometre cap delicte. L'escrit ha sigut presentat aquest dijous davant el tribunal de la Secció Vuitena de l'Audiència de Barcelona i que va ser qui va jutjar l'estrella argentina.

L'Audiència de Barcelona va declarar provat el juliol del 2016 que el jugador del Barcelona va ometre declarar a Hisenda, entre el 2007 i el 2009, els seus ingressos per drets d'imatge, mitjançant una estratègia, iniciada el 2005, consistent a crear l'aparença que els cedia a societats radicades a Belize i l'Uruguai. Després es van formalitzar contractes de llicència, agència o prestació de serveis entre aquestes societats i altres domiciliades a Suïssa i el Regne Unit. D'aquesta manera, els ingressos del jugador no passaven per l'administració tributària espanyola i evitava pagar impostos. La suma defraudada va pujar a 4,1 milions d'euros.

REBAIXA AL PARE

El mes de maig passat, el Tribunal Suprem va confirmar la condemna a Messi de 21 mesos de presó i la multa de 2.093.000 euros pels tres delictes fiscals. No obstant, va rebaixar a 15 mesos la del seu pare, Jorge Horacio Messi, a l'aplicar-li l'atenuant de reparació del dany, que l'Audiència de Barcelona ja havia aplicat al davanter argentí, però no a ell, pels 5.016.542 euros que van tornar a Hisenda.

El Suprem sosté en la sentència que Messi coneixia inequívocament la seva obligació de tributar els ingressos obtinguts per l'explotació dels seus drets d'imatge, i “no resulta acomodat a lògica admetre que qui percep importants ingressos ignori el deure de tributar per ells", quan constata que "no paga res en absolut a Hisenda" per això.

"Tot i acceptant la seva ingenuïtat, les actuacions que indiquen que intervé personalment, i no només estampant la seva firma en documents, revelen la seva plena consciència que aquest camí portava inexorablement a l'insolidari resultat de la defraudació fiscal”, concreta la sentència.

NO EXISTEIX ERROR

Notícies relacionades

El Suprem recorda que la sentència de Barcelona “va excloure expressament l'error", perquè "el desconeixement evitable, derivat de la indiferència, no és un error, i no pot provocar una descàrrega de la responsabilitat. No pot errar aquell que no té interès a conèixer”.

Segons l'alt tribunal, quan Messi es va anar a assessorar va ser perquè li indiquessin com aconseguir eludir el pagament a què estava obligat, ja que "només des d'aquest designi es comprenen els actes materialment executats per l'acusat" i que fan que es donin tots els requisits "del tipus objectiu del delicte”. Messi va declarar en el judici que ell no llegia els contractes i que firmava el que li deia el seu pare perquè ell només es dedicava a jugar a futbol. "Jo jugo a futbol i confio en el meu pare", va assegurar el davanter del Barça.