anàlisi

La febre pels vuitmils

2
Es llegeix en minuts
JORDI TIÓ

S’acosta l’hora de la veritat per a moltes de les expedicions que es troben a l’Himàlaia amb el repte de trepitjar el cim d’alguns dels 14 vuitmils que senyoregen majestuosos i, a la vegada, reptadors. Durant aquest cap de setmana molts muntanyencs poden veure complert el somni gestat durant anys d’enfilar-se dalt de tot d’algun d’aquests colossos, el primer per a alguns i l’últim per a altres, la minoria, és clar. Perquè solament uns pocs elegits poden afrontar el repte, i culminar-lo, de pujar els 14 cims més alts de la Terra. Això intenten dos alpinistes llegendaris del nostre país, Ferran Latorre i Òscar Cadiach, entestats a convertir-se en el primer català que s’apunta tots els vuitmils. I sense oxigen, una circumstància que multiplica exponencialment la dificultat.

Latorre espera al camp base de l’Everest després d’haver-se vist obligat a reposar durant diverses jornades per una grip. Ara, una altra vegada en condicions, suma dies a la muntanya per aclimatar-se i aquesta setmana va pujar fins als 7.950 metres per després tornar a baixar. La bona meteorologia que s’endevina per a aquest cap de setmana fa preveure que pugui començar aquest mateix dissabte l’atac al cim del sostre del món (8.848 metres), l’últim vuitmil que falta al seu palmarès i al qual va haver de renunciar entre llàgrimes el 2012, després de salvar la vida a tres xerpes a 8.300 metres.

També l’Himàlaia espera Cadiach, que té previst afrontar el Broad Peak (8.051 metres) a finals de juny, un cim que se li ha resistit en quatre ocasions, una d’elles quan només estava a 22 metres del cim. Tots dos s’han desitjat sort perquè, per sobre de tot, preval el valor de l’amistat i el respecte al muntanyenc, una llei inviolable en el món de l’alpinisme per més que la massificació imparable d’aquesta disciplina hagi posat al descobert les arestes més afilades en alguns casos.

No és el cas de Carlos Soria, un dels muntanyencs més respectats i admirats, ja que, als seus 78 anys, ja està immers en la tasca d’atacar el Dhaulagiri (8.167 metres), el que seria el seu 13è vuitmil.

Notícies relacionades

En canvi, dos catalans més sospiren per anotar al seu palmarès el seu primer gran cim. Kilian Jornet, no obstant, de forma peculiar: pujar i baixar del sostre del món en menys de 24 hores i partint del lloc habitat més pròxim a la muntanya: el monestir de Rongbuk (5.100 metres). Núria Picas, al seu torn, fa dies que és al Makalu (8.462) en la seva estrena himalaística.

Arriba l’hora de la veritat per a tots ells i, com sempre, la muntanya tindrà l’última paraula.

Temes:

Muntanyisme