Rebel·lió en els escacs contra la normativa que limita la visita al lavabo

La federació internacional tem l'ús d'ordinadors per part dels jugadors durant les partides

esc

esc

2
Es llegeix en minuts

Mig centenar d'equips que participen en l'Olimpíada d'escacs de Bakú, entre ells el d'Espanya, han firmat una petició per abolir la normativa per anar al lavabo durant les partides, introduïda per la Federació Internacional (FIDE) per evitar trampes dels jugadors.

Judit Polgar, capitana de l'equip d'Hongria; Jonathan Speelman, d'Anglaterra; Yasser Seirawan, dels Estats Units, i l'espanyol Jordi Magem són alguns dels firmants de l'escrit en què se sol·licita la supressió de la nova regla que exigeix als jugadors informar un àrbitre cada vegada que vulguin anar al lavabo.

La FIDE va introduir la norma per evitar que els jugadors puguin utilitzar computadores quan van al lavabo, com ja s'ha constatat alguna vegada.

ÚS FRAUDULENT 

Segons els firmants, la regla és absurda i humiliant, i a més pot constituir un avantatge per als adversaris de jugadors nerviosos, d'edat avançada o malalts, segons informa la pàgina especialitzada 'Chess24'.

El reglament prohibeix des de fa anys entrar a la sala de joc amb aparells electrònics o amb telèfons mòbils. Si sonen durant la partida, el seu propietari perd.

També s'han assajat, en competicions importants, la implantació d'inhibidors d'ones i detectors de metalls. La normativa per anar al lavabo és la iniciativa més recent per combatre l'ús fraudulent de computadores, capaces d'analitzar milions de combinacions per segon.

Els firmants de l'escrit assenyalen que "els lavabos sempre han sigut considerats part de l'àrea de joc, i això fa que aquesta regla sigui absurda i humiliant per als jugadors, que no tenen per què discutir sobre les seves funcions biològiques amb els oficials de la FIDE".

AFAVORIR A L'OPONENT

La demanda subratlla que "a causa de l'estrès provocat pels escacs, molts jugadors van al lavabo repetidament durant les partides" i entenen que "això de cap manera implica que estiguin fent trampa, sinó simplement que estan nerviosos. Jugadors grans i en certes condicions mèdiques també podrien dirigir-se als lavabos amb bastanta freqüència".

També adverteixen d'un possible avantatge per a l'adversari del jugador que va al lavabo. "El fet d'informar l'àrbitre dóna informació al seu oponent, que podria decidir fer la seva jugada ràpidament mentre corre el rellotge del rival. Cap jugador hauria de tenir l'obligació de fer una acció que pugui afavorir el seu oponent".

Notícies relacionades

"Respectuosament, suggerim que no és el paper de la FIDE penalitzar els jugadors pel seu nerviosisme, edat o condició mèdica, i confiem que aquesta regla nociva serà rescindida", diu la petició.

L'Olimpíada d'escacs, una de les competicions de més prestigi en el joc ciència, reuneix a la capital de l'Azerbaidjan 2.500 jugadors -homes i dones- de 180 països.

Temes:

Escacs