L'ADN DE LA SETMANA

Colom migratori

Uns científics han estudiat el genoma de l'extinta espècie nord-americana

lpedragosa41058076 paloma migratoria171123185713

lpedragosa41058076 paloma migratoria171123185713

1
Es llegeix en minuts
Pere Puigdomènech
Pere Puigdomènech

Investigador

ver +

Una de les extincions d’animals més dramàtiques que s’han donat en temps històrics és la del colom peregrí o migratori. Els seus membres cobrien els cels de les regions del nord i centre dels actuals Estats Units quan els europeus hi van arribar. Es calcula que n’hi havia entre 3.000 i 5.000 milions d’individus en el que devia ser la més gran colònia d’ocells del món. Les poblacions aborígens n’havien caçat sempre, però a partir de mitjans segle XIX els nous colons ho van fer sistemàticament fins que a principis del XX van desaparèixer del tot. La darrera femella va morir en un zoològic el 1914. Grups americans han estudiat ara els genomes d’animals conservats en museus per trobar raons biològiques del seu ràpid declivi.

Notícies relacionades

El treball que es publica a la revista Science presenta l’estudi de l’anàlisi de 41 genomes parcials i quatre de complerts d’animals dissecats i que havien estat caçats a diferents indrets de l’àrea poblada pels coloms. L’han comparat també amb el genoma del colom de collar, que és l’espècie més propera i que viu a les regions de l’Oest dels Estats Units. Els resultats mostren que el genoma del colom peregrí era molt poc variat malgrat el gran nombre d’individus. Els investigadors conclouen que els ocells s’havien adaptat a viure en grans poblacions i que no tenien capacitat per sobreviure quan van disminuir per la cacera sistemàtica. El resultat va ser la seva desaparició.

Quan es va celebrar el centenari de la desaparició del colom migratori, l’any 2014, s’havia publicat un estudi preliminar en el qual s’indicava que una espècie que depèn de la migració en grans bandades devia fluctuar molt pel que fa al nombre de components depenent del clima i de l’accés a l’alimentació. El mateix any es va proposar fer reviure l’espècie modificant el genoma de l’espècie de colom propera. Els resultats actuals ens diuen que seria una feina complicada perquè implicaria produir la gran quantitat d’animals que l’espècie necessita per sobreviure. H

Temes:

Genètica Coloms