L'ADN DE LA SETMANA

Intel·ligència artificial, temors i oportunitats

Les aplicacions cada vegada més comunes plantegen qüestions complexes

amadridejos33143600 in this handout photo provided by google deepmind on march 1171104160649

amadridejos33143600 in this handout photo provided by google deepmind on march 1171104160649 / GOOGLE DEEPMIND

1
Es llegeix en minuts
Pere Puigdomènech
Pere Puigdomènech

Investigador

ver +

La intel·ligència artificial s’aplica cada cop més. En parlem des que els ordinadors van demostrar la seva capacitat de càlcul i memòria. Ens ajuda a fer la nostra vida més fàcil, però també planteja qüestions complexes. Per això volem controlar les seves aplicacions i hi posem barreres. Una de les més comunes són els codis captchaque han de servir perquè en certes webs només hi puguin entrar persones físiques: s’acaba de demostrar que també poden ser resolts per ordinadors.

Cada dia ens acostumem més al fet que hi hagi sistemes que resolguin qüestions que abans resolíem les persones. Hi ha sistemes d’adquisició de dades complexes, com la identificació facial, i de tractament de dades que prenen decisions, com per exemple deixar passar algú o posar una multa. També prenen decisions en el món de les finances. Si hi afegim el desenvolupament de robots, podem aventurar que tasques relativament complexes podran ser fetes per màquines en un futur no gaire llunyà.

Notícies relacionades

Hi ha gent a qui això el preocupa. La literatura de ciència-ficció està plena d’aventures més o menys terrorífiques d’un món controlat per les màquines. I hi ha reflexions filosòfiques en què es conclou que ens hi hem de resignar i aliar-nos amb elles. Segurament, l’exageració és més atractiva. A cops tant ens pot permetre d’alertar sobre riscos que es poden presentar com produir reaccions contra desenvolupaments tecnològics que poden quedar avortats.

Encara que caiguin algunes barreres de seguretat, el desenvolupament de la intel·ligència artificial no hauria de provocar riscos imminents. Tampoc és tan banal perquè no ens preocupem sobre alguns dels seus efectes, per exemple en l’ocupació. L’experiència ens demostra que quan apareixen noves tecnologies, tenim maneres d’examinar les seves limitacions i tractar de fer-les servir de la millor manera. Segurament ens hauria de preocupar més com fer servir la nostra intel·ligència natural.