I ARRIBEN LES PI-PUPPIDES I PI-AQUÀRIDES

Pluja de meteors dels lírids la nit d'aquest divendres i la de dissabte

Han sigut 'actius' des del 18 d'abril i no deixaran de ser-ho fins al dia 25

Imatge d’una pluja de Lírids.

Imatge d’una pluja de Lírids.

2
Es llegeix en minuts

El fenomen de la pluja de meteors dels lírids tindrà la seva màxima exposició a Espanya les nits d'aquest divendres a dissabte i la de dissabte a diumenge, i a partir de mitjanit, segons ha afirmat a Europa Press l'expert en meteorits Josep Maria Trigo, de l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE-CSIC).

Els lírids és el nom amb què es coneixen aquelles "partícules que es desprenen d'un cometa Thatcher", amb unes dimensions que oscil·len entre "poques micres i mil·límetres", tal com indica Trigo. La taxa d'activitat dels lírids durant aquest cap de setmana serà de 18 meteors/hora, encara que podrà variar i situar-se en valors de 90.

Encara que els lírids han sigut 'actius' des del 18 d'abril i no deixaran de ser-ho fins al dia 25. "Ja són actius, tenim registrats alguns meteors d'aquesta pluja -comenta l'investigador-. En principi, l'activitat s'allarga aproximadament durant una setmana".

És aquest divendres quan es podran veure els lírids, perquè és quan la Terra "travessa la part més densa de la cortina de partícules que va deixant el cometa", segons ha explicat Trigo. "És una pluja que, en ocasions, té esclats -explica-. La Terra travessa determinades cortines de partícules deixades recentment i, en general, el que veiem és un eixam que s'ha anat produint al llarg de milers d'anys per passos periòdics del cometa al Sol, que fa que es vagin distribuint aquestes partícules de manera bastant homogènia".

De fet, la Terra travessarà aquesta zona "densa" a les 19.00 hores, hora espanyola, de divendres, però encara no es podrà apreciar el fenomen perquè encara serà de dia, tal com exposa Trigo. "Però la nit del 22 al 23 serà quan més activitat es produeixi", afegeix. En aquesta ocasió, la Lluna sí que permetrà la visió d'aquesta pluja.

CONSELLS

Per poder apreciar aquest fenomen, Trigo ha donat una sèrie de consells. "Per observar estrelles fugaces, en general, s'ha de buscar una zona allunyada de les ciutats, allunyada de la contaminació lumínica, i si no pot ser, el que s'ha d'evitar és que la contaminació lumínica com fanals i llums artificials de qualsevol tipus, ens pertorbin la visió".

Concretament, el que es podrà entreveure és la regió del cel d'on semblen sorgir els meteors, i que produeix "un efecte de perspectiva" similar a com si es veiessin "unes vies de tren a l'horitzó", segons diu Trigo. Aquesta regió es troba entre la constel·lació de Lira i la constel·lació d'Hèrcules.

"Aquest eixam de meteors procedeix d'aquesta zona del cel, i aquesta zona del cel és visible a una determinada hora de la nit, a partir de mitjanit endavant a Espanya", conclou.

PI-PUPPIDES I PI-AQUÀRIDES

Notícies relacionades

Així mateix, la nit del 23 al 24 es donaran les pi-puppidas, amb 40 meteors/hora i que serà visible com més a prop s'estigui de l'hemisferi sud, fenomen que, al contrari que els Lírids, té "pràcticament molt poca activitat", segons l'expert, que recalca que es tracta d'una pluja de meteors "gairebé imperceptible al fons esporàdic".

En canvi, la nit del 5 al 6 de maig es podrà observar la pluja de les pi-aquàrides, que deixarà una activitat d'entre 40 i 85 meteors/hora, encara que la posició de la Lluna no serà favorable per observar-les.

Temes:

Astronomia