PATRIMONI I BIODIVERSITAT

La rehabilitació del Turó Park deixa fora els gossos

L'Ajuntament de Barcelona considera que són incompatibles amb la recuperació del jardí històric de Rubió i Tudurí

Els propietaris lamenten per insuficient l'alternativa d'un espai per a mascotes al recinte de Piscines i Esports

amadridejos38366800 barcelona 10 05 2017  sociedad   el regidor del districte de170510134717

amadridejos38366800 barcelona 10 05 2017 sociedad el regidor del districte de170510134717

2
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

L'esperada reforma del Turó Park de Barcelona per allunyar-lo de la decadència actual i acostar-lo al projecte original del paisatgista Nicolau Rubió i Tudurí, que data dels anys 30 del segle passat, prohibirà l'entrada de gossos en tots els espais excepte al pipicà ja existent, al qual s'accedeix per una porta lateral. El Turó Park es convertirà així en el primer parc públic de la ciutat, situat dins de la trama urbana, on no es permet l'entrada dels gossos.

Les obres de reforma, que s'iniciaran el setembre vinent i que tenen un pressupost de 800.000 euros, han sigut presentades aquest matí pel regidor d'Arquitectura i de Sarrià-Sant Gervasi, Daniel Mòdol, i pel comissionat d'Ecologia, Frederic Ximeno. Al seu costat s'han arremolinat una dotzena de propietaris de gossos, contraris a la decisió d'expulsar-los del parc.

La gran abundància d'animals i els propietaris incívics tenen bona part de la culpa, segons els responsables municipals, del deteriorament en què es troben algunes zones del jardí, especialment el prat de la zona superior, arruïnat per la sobreexplotació, ple d'excrements i on és fàcil veure animals sense corretja, alguns de molt grossos, corrent a tota velocitat. "No farem una inversió d'aquest tipus perquè l'espatllin", ha argumentat Mòdol.

Lògicament, els propietaris no opinen el mateix i consideren que els problemes són deguts a una minoria. En la seva opinió, la decisió municipal té com a objectiu convertir el Turó Park en un nou parc temàtic ple de turistes i del qual seran expulsats molts veïns, inclosos els nens que fan servir l'esplanada superior com a improvisat camp de futbol. "El que haurien de fer és augmentar la vigilància i cuidar-lo més", ha reclamat una dona.

ZONA ALTERNATIVA

A canvi, l'ajuntament habilitarà com a alternativa una àrea per a gossos de 1.000 metres quadrats en el pròxim recinte de Piscines i Esports. No obstant, els propietaris de gossos consideren que no és suficient. "No volem pipicans, sinó espais amplis on puguem passejar amb els nostres animals. Ens volen marginar a les voreres", han comentat aquest matí diverses propietàries, visiblement enfadades. La densitat de gossos al barri és molt elevada, amb un 40% de famílies amb mascota, segons han explicat.

El regidor d'Arquitectura, en qualsevol cas, ha assegurat que la decisió del Turó Park és excepcional perquè es tracta d'un jardí històric que mereix un tracte especial. De fet, els gossos a Barcelona ja no poden accedir a quatre parcs més d'elevat valor patrimonial o botànic: el Jardí de Cervantes, el parc del Laberint d'Horta, el Jardí Botànic de Montjuïc i el Jardí Costa i Llobera de Montjuïc.

Notícies relacionades

El parc, això sí, estarà obert durant els set mesos d'obres, a partir de setembre. Ximeno ha garantit que, després de la rehabilitació, el Turó Park seguirà sent un parc públic i no s'haurà de pagar entrada per accedir-hi, una de les pors expressades pels veïns.

Entre les obres que es portaran a terme en la rehabilitació, Ximeno ha destacat la plantació de nous arbres i arbustos i molt particularment la recuperació de l'esplanada superior, que estarà coberta totalment per gespa. També s'efectuarà una rehabilitació integral del llac dels nenúfars, es milloraran els camins i els sistemes de reg, es renovarà la zona de jocs infantils i es recuperarà l'antic teatre de titelles. El bar central es mantindrà, però no n'hi haurà de nous.

Temes:

Gossos