Guia dels espais alternatius de música en directe

Bars, cellers, centres cívics i fins i tot solars ofereixen actuacions en contextos més íntims i menys comercials

icoy21715324 icult 1 03 2013   reportaje sobre la troba kung fu160128194433

icoy21715324 icult 1 03 2013 reportaje sobre la troba kung fu160128194433

3
Es llegeix en minuts
NANDO CRUZ / BARCELONA

Més enllà de les sales de concerts de mitjà i gran aforament, dels recintes esportius i dels festivals, hi ha llocs a Barcelona on es pot arribar a descobrir música excepcional. Es tracta de petits locals perduts al centre de la ciutat o en barris perifèrics on s’estan formant les noves generacions de músics. Espais molt connectats amb el teixit social del seu entorn més immediat on es fomenta tant la diversitat estilística com una cultura crítica. A més a més, en aquests llocs es pot disfrutar la música d’una forma més genuïna, pròxima i barata.

HELIOGÀBAL Sense ni una tarima que faci d’escenari, ja ha acollit 4.000 concerts. El 2008, Manel hi va actuar tres nits consecutives, totes tres amb la sala plena. La tercera d’aquelles nits els va fitxar el seu futur mànager.

FREEDONIA Hi passen desenes d’artistes locals i espanyols que exploren els límits de la música. Aquesta habitació del Raval, ¡ara ja amb aire condicionat!, va acollir fa poc Maurice Louca, renovador de l’electrònica egípcia.

HI JAUH USB Amagat darrere una reixa en un carreró del Poble Nou, s’ha convertit en el refugi de la nova fornada indie. Organitzen actuacions baratíssimes cada dos dissabtes. Allà es va veure el concert de comiat de Beef.

LA ROUGE En aquest bar de la Rambla del Raval s’han vist actuacions tan insòlites com la del cubà establert a Barcelona Kumar Sublevao, un tipus que expandeix el seu jazz fins al cosmos amb rapejats i ritmes digitals.

ROBADORS 23 Des de fa una dècada celebren dos concerts cada dia i 500 a l’any. Impossible destacar únicament una vetllada en aquest infatigable motor de creació i improvisació. És el local que genera més música a Barcelona.

JAZZ SÍ Vinculat al Taller de Músics, acull cada setmana jam sessions dels alumnes de l’escola. El 1996, Mayte Martín hi va fer tres concerts diferents amb Chicuelo, Tete Montoliu i un quintet de corda.

MARULA CAFÉ Especialitzat en música negra i amb concerts o sessions gairebé diàriament, pel local del carrer d’Escudellers hi ha desfilat des de l’anglès James Hunter fins al portentós Hypnotic Brass Ensemble de Chicago.

KOITTON CLUB Aquest bar cooperativa de Sants, l’únic amb música en viu del barri, està dinamitzant la vida cultural del districte. Alguns veïns també són músics i ja han actuat allà, com els rumbers La Màlaga.

BODEGA SALTÓ Com passava segles enrere, els músics s’asseuen al fons del celler i toquen mentre el públic beu i xerra. I després passen la gorra. Joan Garriga ha ofert grandíssims concerts en aquest celler del Poble-sec.

EUSKAL ETXEA Un de tants centres culturals que exerceixen d’aparador de la creativitat d’altres zones del país. Situat al barri de la Ribera, a més a més d’impulsar el festival EH Sona, també celebra concerts cada mes.

CAN BATLLÓ El seu flamant auditori acull actes lúdics i reivindicatius de tota mena. En totes dues direccions apuntaven els explosius concerts de Za! i Joan Colomo en un festival a favor de les encausades per l’acció Aturem el Parlament.

ATENEU 9 BARRIS Aquest estendard d’una cultura autogestionada, popular i crítica acull des de festivals de hip-hop feminista fins a aniversaris de mitjans de contrainformació. La seva agenda és activisme cultural en si mateixa.

ESPAI BOCA NORD Cosí de La Bàscula (a la Zona Franca) i de l’Espai Jove La Fontana (a Gràcia), aquest equipament del Carmel té una de les sales amb millor infraestructura de la ciutat i música setmanal del barri i per al barri.

Notícies relacionades

KASAL DE JOVES DE ROQUETES Nascut fa 30 anys com a equipament municipal i gestionat des del 2003 per joves del barri, és un viver de cultura crítica i participativa. Una institució del hardcore-punk i el metal.

EL SOLAR DE LA PURI Un de tants espais urbans morts a la ciutat que els veïns del Poble-sec van ocupar per donar-li un ús cultural. Avui és un cine a l’aire lliure i també va acollir un memorable concert de Maria Arnal.  

Temes:

Música