Entrevista AMB EL director del museu marítim

Roger Marcet: «Les Drassanes seran la gran porta cultural del Raval»

«Les Drassanes seran la gran porta cultural del Raval»_MEDIA_1

«Les Drassanes seran la gran porta cultural del Raval»_MEDIA_1

2
Es llegeix en minuts
C. S.
BARCELONA

Roger Marcet, com a historiador, encara no se'n sap avenir: una de les urnes romanes descobertes durant les obres de remodelació del Museu Marítim es troba només a 40 centímetres del terra que trepitja cada dia. «És un miracle que hagi arribat en bon estat».

-¿Com va aconseguir tanta inversió, aquests 17 milions d'euros, per adaptar el museu al segle XXI?

-El Museu Marítim és un patrimoni importantíssim. És una obra molt complexa sobre un edifici catalogat com a monument nacional. La remodelació és el final d'un llarg procés iniciat el 1985. L'última fase va començar el 2 d'octubre de 2008, una de les dates més importants de la meva vida perquè l'ajuntament de la ciutat i la Diputació van aprovar el projecte. Les obres van començar el febrer de l'any passat. En tot aquest temps no hem tancat el museu, tot i que l'exposició permanent no es pot visitar.

-¿Quina diferència notarà el públic?

-A l'entrar el visitant estarà desorientat, no reconeixerà l'espai. La sensació que tindrà és que es troba en un dels grans museus del tercer mil·lenni. Marcarà un abans i un després en la museografia. No és un canvi de mobiliari, sinó de concepte. L'accés es farà per les arcades més pròximes a Colom de cara al mar. És una connexió entre mar i terra. Les Drassanes seran la gran porta cultural del Raval.

-¿Quins són els principals canvis arquitectònics?

-L'entrada a les grans naus no es farà per la planta baixa, sinó per un altell on s'accedirà per una passarel·la. Així, es podrà contemplar l'edifici de les Drassanes des d'una altura mitjana. El primer que es veurà és la gran galera, i una vegada travessat el pont es podrà veure la muralla medieval descoberta pels arqueòlegs. Des d'aquí es podrà accedir al Baluard, uns jardins que han estat tancats al públic. Una vegada hi baixes, pots entrar a l'exposició.

-¿Què vol transmetre el museu?

-La relació antropològica entre l'home i el mar. Explicar de quina manera l'home ha aconseguit dominar l'aigua, un element que li és aliè al no ser el seu hàbitat natural. I el fil conductor serà la Barcelona marítima al llarg de la seva història.

-El restaurant vol ser un espai gastronòmic de referència.

-La gastronomia està íntimament lligada al mar. No hi ha res millor que disfrutar d'una bona dorada o un llobarro després de sentir tantes sensacions. Aquesta és la nostra filosofia.

Notícies relacionades

-¿Com valora les troballes arqueològiques de l'era romana?

-Ha sigut una sorpresa. Esperàvem restes d'armament militar del segle XVIII, quan aquest edifici era una mestrança d'artilleria, però no un espectacular mausoleu romà ni els pilars d'una drassana del segle XIV i les muralles medievals de les Drassanes. Aquest mausoleu és únic a Barcelona. Hi hem trobat enterraments que van del segle I al segle VI. Ara n'estem excavant un de nou. Encara hi pot haver més sorpreses.