On Catalunya

CIUTAT ON

A la caça de tios bons llegint

Va obrir la veda un compte d'Instagram de Nova York. Ara estan tan perseguits com la filla de l'Esteban sense pixelar. A Barcelona també hi ha xarxa de paparazzis literaris

fcasals39373258 gente leyendo170720132734

fcasals39373258 gente leyendo170720132734

3
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Fa dos anys que es van convertir en espècimens amb 'hashtag': #hotdudesreading (tios bons llegint). I van tan buscats com la filla de Belén Esteban sense pixelar. Guapos que practiquen al metro la lectura en comptes de l'eixarrancament.

Va obrir la veda un compte d'Instagram de Nova York: @hotdudesreading. Darrere les fotos hi ha un eslògan prolectura: #Reading­IsSexy (llegir és sexi). Al cap d'una setmana la van anomenar "fenomen". Ara té gairebé un milió de seguidors, llibre i calendari estil bombers. Són els responsables que els #hotdudes es multipliquin a Instagram a la velocitat d'una colla de Gremlins a l'aquapark. Ja hi ha comptes de tios bons amb gossosgatscavallsmonyosbebès, ¿¡¡kebabs!!?

Quedeu avisats, tios bons de Barcelona. Si traieu un llibre en públic, trigaran a fer-vos una foto el mateix temps que a morir algú en un capítol de 'Joc de trons'. Hi ha tota una xarxa de paparazzis literaris al transport públic. @hotdudesreadingbcn és de les poques sucursals que van obrir amb la represa del compte novaiorquès i que segueix activa dos anys després. Hi han penjat més de 200 fotos per practicar voyeurisme literari.

"El que et fa guapo és llegir"

A. T. (@hotdudesreadingbcn)

Tot va començar com el compte original: "Amb una broma", diuen. "Segur que aquí no en trobarem", es van dir per WhatsApp. Però en van trobar i els van començar a penjar a Instagram. Aquí també hi ha lliçó: "La idea és que el que et fa guapo és llegir", diu un dels ideòlegs. Cinc treballen en el món editorial.

Dos paparazzis de @hotdudesreadingbcn posen rere les lectures per mantenir l'anonimat. JOAN PUIG

Només airegen les seves inicials, com en els escàndols. "Però sense targetes black", fa broma V. M. Ella, V. M., és periodista; ell, A. T., treballa en una editorial. Exerceixen de portaveus del "comitè editorial", fa broma ella. Són nou amics: vuit noies i un noi, d'entre 31 i 38 anys. Cinc treballen en editorials, tres són periodistes i una es dedica a la moda. És clar que van tenir "el debat" abans d'obrir el compte. "¿Estem fent ús de l'home com a objecte? -recorda ella-. Però el sentit final no és aquest". ¿El seu objectiu? "Destacar que llegir et fa més interessant", respon ell. "Ens hem sumat a l'eslògan #ReadingIsSexy -diu la periodista-. Sí, és veritat, els tios estan bons, però també és veritat que guanyen punts amb el llibre a la mà". Solen fer un afegitó sarcàstic: "Reading is sexy if you are sexy" (llegir és sexi si ets sexi).

FOTO DE VELENCOSO

Requisits per ser un #hotdudereading: "Que estigui llegint un llibre, no importa si és electrònic -respon V. M.-, que sigui una foto pública i que no sigui feta a propòsit". Tenen una excepció: el model Andrés Velencoso va posar amb llibre per a ells. Se'ls perdona.

EL+

Hi ha lliçó: fomentar la lectura. "El que et fa guapo és llegir", diuen. Cinc ideòlegs del compte treballen en editorials. 

Abans de publicar, fan votacions per WhatsApp. "Es veu que jo tinc un gust molt més gai", diu A. T. Al seu costat, V. M. assenteix: "Ens ha fet triomfar entre els gais. Crec que segueix sent el nostre públic majoritari".

Notícies relacionades

Hi surten joves i madurets, amb barba 'hipster', rastes, aires de 'Top gun', fins i tot un capellà. Els enxampen en metros, busos, parcs, terrasses, bancs, balcons, platges. Fins i tot han trobat #hotdudes amb llibre tornant de festa en metro a les dues de la matinada. A aquestes altures, ja tenen complex de paparazzi. De moment, cap tio bo els ha enxampat dissimulant amb el mòbil en l'aire. Tampoc se n'ha queixat cap al trobar-se a Instagram. "A tots els que s'han reconegut els ha fet gràcia".

El compte manté format amateur (no fan publicitat, tenen 1.400 seguidors). "La idea era aquesta -diu A. T.-, fomentar la lectura sense treure cap… Bé -riu-, indirectament si la gent llegeix, ja em paguen el sou".

Temes:

Ciutat on