El canvi climàtic va impulsar la Covid, segons una altra investigació

4
Es llegeix en minuts

El canvi climàtic altera els hàbitats i afavoreix la multiplicació de ratpenats que poden transmetre coronavirus, segons un treball que acaba de publicar-se a la revista ‘Science’.

Un nou estudi, publicat a la revista ‘Science of the Total Environment’ proporciona la primera evidència d’un mecanisme pel qual el canvi climàtic podria haver jugat un paper directe en l’aparició del SARS-CoV-2, el virus causant de la pandèmia de Covid-19.

Les emissions globals de gasos amb efecte d’hivernacle durant l’últim segle han fet del sud de la Xina un punt d’accés per als coronavirus transmesos per ratpenats, a l’impulsar el creixement de l’hàbitat forestal favorit dels ratpenats.

L’estudi ha revelat canvis a gran escala en el tipus de vegetació a la província de Yunnan, al sud de la Xina, i les regions adjacents en Birmània i Laos, durant l’últim segle.

Els canvis climàtics, inclosoent-hi l’augment de la temperatura, la llum solar i el diòxid de carboni atmosfèric, que afecten el creixement de plantes, i arbres, han canviat els hàbitats naturals de matolls tropicals a sabanes tropicals i boscos caducifolis. Això va crear un entorn adequat per a moltes espècies de ratpenats que viuen predominantment als boscos.

La quantitat de coronavirus en una àrea està estretament relacionada amb la quantitat de diferents espècies de ratpenats presents.

L’estudi va trobar que 40 espècies més de ratpenats s’han traslladat a la província de Yunnan, al sud de la Xina, durant el segle passat, allotjant al voltant de 100 tipus més de coronavirus transmesos per ratpenats, segons va informar Europa Press.

Aquest ‘punt d’accés global’ és la regió on les dades genètiques suggereixen que pot haver sorgit el SARS-CoV-2.

Un canvi que beneficia els ratpenats

«El canvi climàtic durant l’últim segle ha fet que l’hàbitat a la província de Yunnan, al sud de la Xina, sigui adequat per a més espècies de ratpenats», assenyala el doctor Robert Beyer, investigador del Departament de Zoologia de la Universitat de Cambridge, al Regne Unit, i primer autor de l’estudi, que recentment ha aconseguit una beca d’investigació europea a l’Institut de Potsdam per a la Investigació de l’Impacte Climàtic, a Alemanya.

«Comprendre com ha canviat la distribució global de les espècies de ratpenats com a resultat del canvi climàtic pot ser un pas important en la reconstrucció de l’origen del brot de Covid-19», ressalta.

Per obtenir-ne els resultats, els investigadors van crear un mapa de la vegetació del món com era fa un segle, utilitzant registres de temperatura, precipitació i nuvolositat.

Després van utilitzar informació sobre els requisits de vegetació de les espècies de ratpenats del món per calcular la distribució global de cada espècie a principis del segle XX.

Comparar això amb les distribucions actuals els va permetre veure com la ‘riquesa d’espècies’ de ratpenats, el nombre d’espècies diferents, ha canviat arreu del món durant l’últim segle a causa del canvi climàtic.

«Quan el canvi climàtic va alterar els hàbitats, les espècies van abandonar algunes zones i es van traslladar a d’altres, emportant-se els seus virus», explica Beyer.

Això no només va alterar les regions on són presents els virus, sinó que molt probablement va permetre noves interaccions entre els animals i els virus, fent que es transmetessin o evolucionessin virus més nocius».

La població mundial de ratpenats porta al voltant de 3.000 tipus diferents de coronavirus, i cada espècie de ratpenat acull una mitjana de 2,7 coronavirus, la majoria sense mostrar símptomes.

Un augment en la quantitat d’espècies de ratpenats en una regió en particular, impulsat pel canvi climàtic, pot augmentar la probabilitat que un coronavirus nociu per als humans sigui present, es transmeti o evolucioni allà.

No obstant, la majoria dels coronavirus transmesos pels ratpenats poden no afectar els humans. Però és molt probable que diversos coronavirus que se sap que infecten els humans s’hagin originat en els ratpenats, inclosoent-hi tres que poden causar morts humanes: la síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà (MERS) CoV i la síndrome respiratòria aguda severa (SARS) CoV-1 i CoV-2.

Els pangolins, com a mitjancers

La regió identificada per l’estudi com un punt crític per a un augment impulsat pel clima en la riquesa d’espècies de ratpenats també acull pangolins, que se suggereix que van actuar com a hostes intermediaris del SARS-CoV-2.

És probable que el virus hagi passat dels ratpenats a aquests animals, que després es van vendre en un mercat de vida silvestre a Wuhan, on va ocórrer el brot humà inicial.

«La pandèmia de Covid-19 ha causat un mal social i econòmic tremend. Els governs han d’aprofitar l’oportunitat de reduir els riscos per a la salut de les malalties infeccioses prenent mesures decisives per mitigar el canvi climàtic», explica la professora Andrea Manica, del Departament de Zoologia de la Universitat de Cambridge, que va participar en l’estudi.

Notícies relacionades

Covid: el preu de violar la naturalesa

La degradació d’espais, gasolina per a les epidèmies