Entendre + de salut

Covid-19: Jove i amb obesitat, un blanc fàcil per a la malaltia severa

Les autores d’un estudi al Regne Unit que associa l’excés de pes i el risc de patir una Covid-19 severa, especialment en les persones de 20 a 39 anys, expliquen els resultats de la seva investigació

5
Es llegeix en minuts
Covid-19: Jove i amb obesitat, un blanc fàcil per a la malaltia severa

123RF

Des del començament de la pandèmia s’ha anat observant que algunes persones infectades pel coronavirus experimenten una malaltia més greu, cosa que augmenta les seves possibilitats de ser hospitalitzades, ingressar en una unitat de cures intensives (uci) o morir. ¿Però qui?

En principi, l’edat és el factor de risc més gran per desenvolupar Covid-19 greu o morir a causa d’aquesta malaltia. A mesura que envellim, un sistema immunitari més feble i l’existència de patologies prèvies cròniques semblen influir en la forma en què el nostre organisme respon al virus. De fet, més del 70% de les morts atribuïdes a la Covid-19 al Regne Unit corresponen a persones de 75 anys o més.

Però la raça, el sexe i l’obesitat també han demostrat ser factors de risc de patir Covid-19 greu. I tot i que no hi ha manera de canviar la nostra edat, sexe o raça, amb el sobrepès sí que tenim cert marge d’actuació.

Quan el primer ministre britànic Boris Johnson va fer pública la gravetat de la seva pròpia infecció per Covid-19 ho va atribuir que tenia «molt sobrepès» en aquell moment.

Tenia sobre la taula diverses investigacions que mostraven que moltes més persones amb sobrepès o obesitat ingressaven en una uci i necessitaven ventilació mecànica, en comparació amb les persones sense sobrepès ni obesitat. A més d’un estudi publicat el 2020 a Nature que mostrava que l’obesitat augmentava substancialment el risc de mort per Covid-19.

La investigació va utilitzar com a mesura l’índex de massa corporal (IMC), que es pot calcular dividint el pes (kg) entre l’altura (cm) al quadrat. I va arribar a la conclusió que els subjectes amb l’IMC més alt (més de 40) tenien un 92% més de risc de morir per Covid-19 en comparació amb els que podien presumir d’un IMC saludable (18,5 fins a 25).

      

      

       Índex de massa corporal.

       Pikovit/Shutterstock

      

     

Confinament, sobrepès i Covid-19

És clar que es tractava de casos extrems. La majoria de les persones no tenen tant sobrepès. És més, molts de nosaltres hem estat inactius durant els confinaments i a tot estirar hem guanyat uns quilos de més.

La pregunta que sorgeix immediatament és: ¿podria aquest lleuger excés de pes augmentar també el risc de desenvolupar Covid-19 greu?

Utilitzant els registres sanitaris anònims de gairebé 7 milions de persones d’entre 20 i 99 anys a Anglaterra, hem analitzat associacions entre l’IMC i el risc de Covid-19 greu en tot el rang de pes corporal per intentar trobar la resposta.

Les dades van revelar que, de les 6.910.695 persones que tenien el seu pes registrat, 13.503 van ser ingressades a l’hospital amb Covid-19, els 1.602 van necessitar tractament en una uci i 5.479 van morir de Covid-19 durant la primera onada de la pandèmia al Regne Unit (gener-maig del 2020). La majoria d’aquestes persones tenien més de 60 anys (el 72% dels ingressos hospitalaris, el 56% dels ingressos a l’uci i el 93% de les morts).

Quant al pes, el risc més baix es trobava entre els que tenien un IMC de 23. Per sobre d’aquesta mesura, el risc augmentava linealment, entorn d’un 5% més de risc d’ingrés hospitalari, un 10% més de risc d’ingrés en uci i un 4% de mort per cada unitat d’augment en l’IMC.

      

      

       

       

      

     

La nostra anàlisi, a més, va tenir en compte diversos factors que podrien influir en el risc, com l’edat, el sexe, la raça i les patologies prèvies, inclosa la diabetis de tipus 2. Les persones amb un IMC inferior a 23, que inclou les persones amb baix pes (IMC inferior a 18,5), també van mostrar un risc major d’ingrés hospitalari i mort relacionats amb la Covid-19. Això podria estar relacionat amb la fragilitat associada a un baix pes corporal, la qual cosa és bastant comuna en persones d’edat molt avançada.

Els riscos de ser jove i tenir obesitat

D’altra banda, l’associació entre l’excés de pes i el risc de Covid-19 greu va ser molt més gran en els joves de 20 a 39 anys, va anar disminuint en els grups d’edat més grans de 60 anys i va tenir un efecte nul en les persones més grans de 80 anys.

En concret, l’augment del risc d’hospitalització per cada increment en l’IMC per a les persones de 20 a 39 anys va ser del 9%; per a les de 40 a 59 anys, del 8%; per a les de 60 a 79 anys, del 4%; i de l’1% per a les de 80 a 99 anys.

No obstant, els més joves generalment van experimentar una malaltia per Covid-19 molt menys greu i van tenir moltes menys probabilitats de morir en comparació amb les persones grans. Tot i així, una persona jove amb un IMC de 30 tindria un risc moltíssim més gran de patir Covid-19 greu que una persona de la mateixa edat però amb un pes saludable.

D’altra banda, el risc associat a un IMC més gran també va ser més gran per a les persones de raça negra en comparació amb les de raça blanca. L’augment del risc d’hospitalització per unitat d’IMC per a les persones de raça negra va ser del 7% en comparació amb el 4% per a les persones de raça blanca. I l’augment del risc de mort en la raça negra va ser del 8% davant el 4% en la raça blanca. Les associacions amb altres grups de raça no van ser concloents.

Mil raons per perdre pes

Tot i que no vam poder comprovar si perdre pes pot ajudar a reduir el risc de malaltia severa per Covid-19, sí que és possible que disminueixi la probabilitat de desenvolupar Covid-19 greu. I ja de passada, perdre pes també té molts altres beneficis per a la salut.

No obstant, deixar enrere els quilos sobrants en molts casos no és gens fàcil. Per això és necessària una inversió més gran en programes efectius que ajudin la gent a aconseguir un pes saludable. Una inversió rendible que ajudaria a reduir la gravetat de la Covid-19 i, en conseqüència, la càrrega sobre els sistemes sanitaris. Al mateix temps que faria descendir el risc de patir malalties cardíaques, diabetis de tipus 2 i alguns tipus de càncer que s’associen també amb l’excés de pes. Below is The Conversation's page counter tag. Please DO NOT REMOVE.

Fin del código. Si no ve ningún código arriba, por favor, obtenga el nuevo código de la pestaña Avanzado después de hacer clic en el botón de republicar. El contador de páginas no recoge ningún dato personal. Más información: http://theconversation.com/es/republishing-guidelines

Notícies relacionades

Nerys M Astbury, Senior Researcher, Diet and Obesity, University of Oxford; Carmen Piernas, University Research Lecturer, Nutrition, University of Oxford i Min Gao, PhD Candidate, Non-communicable Chronic Disease, University of Oxford

Aquest article va ser publicat originalment a The Conversation. Llegiu l’original.