THE CONVERSATION

¿Quina és l’efectivitat de la primera dosi de les vacunes de Pfizer i Moderna?

3
Es llegeix en minuts
¿Quina és l’efectivitat de la primera dosi de les vacunes de Pfizer i Moderna?

sWilliam Petri, University of VirginiaA mesura que les vacunes contra la Covid-19 arriben a més gent, alguns es pregunten si podríem retardar la segona dosi de les vacunes de Pfizer i Moderna per permetre que més persones es vacunin més ràpidament. I, per tant, quina seguretat ens donaria la primera.

Com a immunòleg, escolto aquesta pregunta amb freqüència. La resposta és que una sola dosi és molt eficaç, però jo afegiria que, tot i així, s’han de posar totes dues. No obstant, la qüestió és important, no només per a la seva salut personal, sinó també per a la salut de cada país.

Bones notícies de l’estranger

Un estudi recent fet a Israel va demostrar que una dosi única de la vacuna de la Covid-19 de Pfizer és altament eficaç, fins a un 85%.

El Centre Mèdic Sheba va informar de la seva experiència amb la vacunació dels seus gairebé 10.000 empleats amb la vacuna de la Covid-19 de Pfizer.

La vacunació allà va començar el 19 de desembre del 2020, que va coincidir amb la tercera onada a Israel. Els investigadors es van fixar en la taxa de reducció de la infecció per SARS-CoV-2 i de la Covid-19 després de la vacunació. Fins al 24 de gener del 2021, 7.214 treballadors sanitaris d’aquest país havien rebut una primera dosi i 6.037 havien rebut la segona.

En total hi va haver 170 casos d’infecció entre el 19 de desembre del 2020 i el 24 de gener del 2021. D’ells, 89 persones, o el 52%, no estaven vacunades. 78 persones, o el 46%, van donar positiu després de la primera dosi. Tres, o el 2%, van donar positiu després de la segona dosi.

Això coincideix amb una nova anàlisi de les dades de l’assaig clínic de fase 3 publicat el 2020 al ‘New England Journal of Medicine’. En aquest estudi, el 52% de protecció de la primera dosi incloïa infeccions que es van produir en els primers 10 dies després de la vacunació, quan no s’esperaria que la vacuna hagués tingut temps de generar anticossos protectors contra l’espícula del coronavirus.

Utilitzant les dades de l’estudi publicat de la vacuna de Pfizer, Public Health England va determinar que l’eficàcia de la vacuna era del 89% durant els 15-21 dies posteriors a la primera dosi i abans de la segona dosi el dia 21. El rang d’eficàcia es va situar entre el 52% i el 97%.

Per als dies 15-28, o fins a la primera setmana després de la segona dosi, la protecció de la primera dosi es va estimar en un 91%. El rang per a això va ser entre el 74% i el 97%. No s’espera que una segona dosi confereixi immunitat en aquell temps.

Conclusió

¿Llavors, què sabem? Els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties insten la gent a rebre les dues dosis de les vacunes Pfizer i Moderna. Vostè hauria d’estar tranquil, ja que fins i tot després d’una sola dosi de qualsevol d’aquestes vacunes té nivells molt alts de protecció, ja que el seu cos té temps per crear immunitat, al voltant d’una setmana.

La segona dosi programada d’aquestes vacunes les fa encara més efectives, però en una època en què els subministraments de vacunes són limitats, hi ha molt a dir sobre donar prioritat a la primera dosi per al nombre més elevat de persones possible. Below is The Conversation's page counter tag. Please DO NOT REMOVE.

Fin del código. Si no ve ningún código arriba, por favor, obtenga el nuevo código de la pestaña Avanzado después de hacer clic en el botón de republicar. El contador de páginas no recoge ningún dato personal. Más información: http://theconversation.com/es/republishing-guidelines

Notícies relacionades

William Petri, Professor of Medicine, University of Virginia

Aquest article va ser publicat originalment a The Conversation. Llegiu l’original.