The Conversation

Guia per desmentir 24 notícies falses sobre la vacuna de la Covid-19

Tenir dubtes sobre el que no es coneix és completament normal i és un dels motors que mou la ciència. No obstant, aquests dubtes poden donar lloc a informació falsa que vola com la pólvora a les xarxes socials de manera ben o mal intencionada

14
Es llegeix en minuts
Guia per desmentir 24 notícies falses sobre la vacuna de la Covid-19

Des de l’inici de la pandèmia de la Covid-19 a finals del 2019 s’han comptabilitzat més de 82 milions d’infectats i prop d’1,9 milions de morts. Avui, un any després, estem en un dels pitjors moments de la pandèmia i assolir la immunitat de grup de manera natural no és una opció viable vist l’intent de Suècia. A més, el virus no sembla que desaparegui per si sol.

Afortunadament, per primera vegada des de l’inici de la pandèmia i gràcies a l’esforç sense precedents de científics i laboratoris de tot el món, vam comptar amb una cosa gràcies a la qual s’ha aconseguit vèncer altres malalties infeccioses en el passat: les vacunes.

Fins ara, gran part de la gent esperava la vacuna davant la Covid-19 amb ganes. No obstant, ara que hi ha diverses vacunes aprovades per al seu ús i la campanya de vacunació ha començat ja a diversos països, hi ha certs grups que veuen la vacunació amb dubtes i desconfiança.

Tenir dubtes sobre el que no es coneix és completament normal i és un dels motors que mou la ciència. No obstant, aquests dubtes poden donar lloc a informació falsa i notícies falses que volen com la pólvora a les xarxes socials de manera ben o mal intencionada. Per això, i perquè el millor antídot davant la desinformació és la informació veraç i contrastada, hem creat la següent guia on donem una explicació a la majoria de notícies falses que hem trobat sobre les vacunes davant la Covid-19.

1. «Les vacunes d’ARN missatger van a modificar el nostre genoma»

Fals. Fins ara, i amb els coneixements que tenim de biologia molecular i cel·lular, no hi ha evidències que les vacunes d’ARN missatger puguin modificar el nostre genoma i les raons no són poques, incloent-hi que:

  1. L’ARN missatger es degrada molt fàcilment i no li dona temps a gairebé res.

  2. L’ARN missatger no arriba a trobar-se amb l’ADN.

  3. L’ARN de les vacunes no s’integra en l’ADN.

  4. Fins ara no s’ha trobat rastre de cap coronavirus en el nostre genoma.

2. «S’han fet massa ràpid»

La velocitat a la qual s’han dissenyat, fabricat i administrat les primeres vacunes ha sorprès tant que causa escepticisme sobre si són segures. La realitat és que s’han complert tots els protocols i fases habituals en aquests procediments. A més, tots els resultats dels assajos clínics són públics i es poden consultar. Les principals raons per les quals aquestes vacunes s’han desenvolupat més ràpid que d’altres són les següents:

  1. hi ha una gran quantitat d’informació sobre virus similars. Els coronavirus SARS-CoV-1 i MERS-CoV es coneixen des del 2002 i 2012, així com l’estructura genètica o el paper de les proteïnes comunes dels coronavirus.

  2. S’estan utilitzant prototips de vacunes preexistents. Per exemple, les vacunes d’Oxford i Johnson&Johnson estan basades en adenovirus que s’han utilitzat ja en altres vacunes, per exemple en la del virus Ebola.

  3. Hi ha solapament de les fases clíniques. S’han realitzat estudis en paral·lel de fase 1 i fase 2 per conèixer, entre altres coses, la dosi ideal de la vacuna i el temps que dura la memòria immunitària en els voluntaris.

  4. S’ha començat la fabricació a gran escala de milions de dosis abans de tenir l’aprovació de les agències reguladores.

  5. S’ha realitzat un inversió econòmica sense precedents tant d’institucions públiques com privades.

  6. Ha sigut fàcil aconseguir milers de ciutadans voluntaris.

3. «Les vacunes no són segures»

Fals. Les vacunes aprovades han passat tot el procés normal en el desenvolupament d’una vacuna, incloent-hi una fase experimental preclínica en animals i les diferents fases clíniques I, II, i III. A més, després de la seva aprovació entren en fase IV o de farmacovigilància, en la qual es continua estudiant la seva seguretat. Fins ara s’han vacunat ja milions de persones i no s’han detectat efectes adversos de gravetat que posin en dubte la seva seguretat.

4. «Una infermera es va desmaiar just després de vacunar-se»

En diferents xarxes socials s’ha fet viral un vídeo on una infermera anomenada Tiffany Dover es va desmaiar durant una roda de premsa minuts després de rebre la vacuna de Pfizer/BioNTech en un hospital dels Estats Units. Fins i tot hi ha fonts que asseguren que la infermera va morir poc després de vacunar-se.

És cert que la infermera es va desmaiar durant la roda de premsa. No obstant, la mateixa infermera va matisar en una entrevista posterior que pateix el que es coneix com la síncope vasovagal per la qual pot desmaiar-se en resposta a un factor desencadenant com pot ser veure sang, certs dolors, ja sigui un repeló, un cop al peu, la punxada d’una vacuna o un elevat estrès emocional.

      

       

     

5. «La vacuna davant la Covid-19 fa que siguis positiu pel VIH»

Fa un temps el govern australià va anunciar la suspensió del desenvolupament d’una de les seves vacunes per falsos positius del VIH (el virus que provoca la sida) durant la fase 1. No obstant, això no té res a veure amb les vacunes aprovades i té una bona explicació:

l’aparició de falsos positius del VIH va tenir lloc perquè a la vacuna que s’estava desenvolupant a Austràlia van utilitzar un petit fragment d’una proteïna del VIH per donar una estabilitat més gran a la proteïna del coronavirus que anava a actuar com a antigen (la proteïna S).

El problema és que, en aquest cas, el sistema immune dels vacunats, a més de generar anticossos davant la Covid-19, també genera anticossos davant el VIH perquè reconeix aquest petit fragment estabilitzador com una cosa estranya contra la qual cal lluitar.

¿I generar anticossos davant el VIH no seria una cosa bona? No realment, perquè se sap que aquesta resposta no serveix per evitar el seu contagi però sí que podria interferir en el diagnòstic d’HIV donant falsos positius. Finalment, es donarien falsos positius del VIH perquè en aquestes proves el diagnòstic positiu consisteix a identificar la presència d’anticossos davant el VIH.

6. «Les vacunes contenen cèl·lules de fetus avortats»

Fals. Circulen per les xarxes socials diversos vídeos en els quals s’assegura que s’estan utilitzant cèl·lules de fetus avortats per investigar vacunes davant la Covid-19, fet que genera una gran polèmica. No obstant, la realitat és que per a la generació de medicaments o vacunes no s’utilitzen fetus ni embrions com a tal.

El que s’utilitza en algun moment durant el desenvolupament d’algunes d’aquestes possibles futures vacunes contra la Covid-19 són línies cel·lulars derivades de teixits humans molt concrets de fa dècades (algunes seran derivades de fetus, altres de diversos càncers o tumors per exemple). Les línies cel·lulars són cèl·lules d’un únic tipus (especialment cèl·lules animals) que s’han adaptat per créixer contínuament al laboratori i que s’utilitzen habitualment en investigació.

Això pot generar confusió, però és important destacar que treballar amb una ‘línia cel·lular’ no és el mateix que treballar amb les cèl·lules originals. A més, aquestes línies cel·lulars s’utilitzen principalment en la fase preclínica de la vacuna per fer algunes comprovacions en laboratori. Per tant, cap de les vacunes en desenvolupament conté cèl·lules de fetus avortats.

      

      

       

       

      

     

7. «La variant del Regne Unit ha aparegut perquè han sigut els primers a vacunar-se»

Fals. El Regne Unit va començar la campanya de vacunació el 8 de desembre, convertint-se a al primer país occidental a distribuir una vacuna davant la Covid-19 (la vacuna de Pfizer/BioNTech). No obstant, la variant identificada al Regne Unit estava circulant almenys des del setembre. Molt abans de començar a vacunar.

8. «Si ens han posat la vacuna ja podem anar sense mascareta i fer vida normal»

No. El primer és que la immunització es dona en dues etapes (dues dosis) i és necessari completar-les totes dues per tenir una immunització més completa. El segon és que la producció d’anticossos i resposta cel·lular triga un temps a donar-se. A més, aquest temps de latència varia entre poblacions i fins i tot de manera individual. Per això, no hem de considerar-nos immunes davant el virus abans de temps i exposar altres persones al virus.

D’altra banda, fins ara, el que s’ha descrit és que les vacunes poden prevenir els símptomes de la Covid-19, especialment els més greus, però no s’ha mirat en profunditat si la vacunació pot prevenir la infecció. Per tant, el que sabem fins ara és que al vacunar-nos estem protegits de la malaltia, però ens podem infectar i infectar altra gent. Per això és important continuar amb les mesures de protecció: mascareta, rentat de mans, distància de seguretat i bona ventilació, sobretot aquest primer any de vacunació.

9. «¿Per a què ens vacunarem si no protegeix de la infecció i podem continuar contagiant?»

Fins ara no se sap si protegeix de la infecció, però sí que se sap que evita les formes més greus de la Covid-19. Per a molts això pot semblar poc, però és un pas molt important. Prevenir els símptomes més greus de la malaltia pot prevenir que el sistema sanitari es col·lapsi i així evitar moltes morts. A més, el fet que no s’hagi estudiat encara si la vacunació protegeix de la infecció no significa que no ho faci. S’ha vist en diversos models animals que alguns dels candidats a vacuna poden protegir de la infecció.

10. «Les farmacèutiques porten els processos en secret i no publiquen les dades»

Fals. El desenvolupament de les diferents vacunes aprovades fins ara ha passat un procés rigorós en què s’han publicat absolutament totes les dades de cadascuna de les etapes que s’han portat a terme. Hem tingut de tot, incloent-hi notes de premsa, informes detallats i articles publicats en revistes de prestigi. Aquí podem consultar les dades de les vacunes de Pfizer/BioNTech, Moderna i Oxford/Astrazeneca.

11. «Vacunar-nos pot provocar-nos Covid-19»

Fals. Els efectes adversos de la vacunació són els habituals en aquests tractaments: febre, dolor articular o cansament. Són també alguns dels signes i símptomes inespecífics de la Covid-19, òbviament en molt menor grau. A més, les vacunes aprovades només utilitzen certs gens o proteïnes del virus per generar una resposta immunitària. Per tant, no existeix la possibilitat que puguem infectar-nos simplement amb la vacuna.

12. «Les vacunes no serveixen perquè hi ha gent que es vacuna i tot i així s’infecta»

Per tenir una protecció més gran amb les vacunes aprovades és necessària l’aplicació de dues dosis amb un interval de temps. Per exemple, la primera dosi de la vacuna de Pfizer confereix protecció davant un Covid-19 sever del 52,4%, i augmenta fins al 95% després de la segona dosi. A més, l’organisme necessita sempre uns dies des de la vacunació fins que es genera la resposta immunitària. Per tant, les persones poden infectar-se en aquesta finestra temporal entre les diferents dosis i, a més, sempre existirà aquest 5% en el qual la vacuna no és efectiva. Un número molt baix en comparació amb el 95% de les persones que estaran protegides.

13. «Si ens vacunem podem quedar-nos estèrils»

Fals. Fins ara no hi ha evidències científiques que ni el virus ni la vacuna interfereixin amb el metabolisme hormonal a nivells perillosos ni el desenvolupament de teixits necessaris per a la reproducció.

14. «Els científics utilitzen molt la frase ‘no hi ha evidències’ perquè no en tenen ni idea»

Fals. En ciència s’utilitza la frase «no hi ha evidències», «els resultats suggereixen», «és possible que, sembla ser que» perquè els científics parlen sobre el que es coneix i no es basen en opinions o creences. Per posar un exemple: «¿És possible que demà el sol esclati en mil trossos i destrueixi tota la vida coneguda? Doncs fins ara no hi ha evidències científiques que això pugui passar».

15. «Ens volen utilitzar com a conillets d’Índies»

Fals. Les vacunes han passat totes les fases necessàries per a l’avaluació de la seva seguretat de manera satisfactòria. A més ja s’han vacunat milions de persones i no s’han trobat efectes adversos que facin dubtar de la seva seguretat.

16. «Amb la vacuna t’implanten un xip»

Fals. En algunes xarxes es comenta que Bill Gates va posar un xip a la vacuna que permetrà el rastreig de persones. Aquesta notícia falsa té el seu origen en un vídeo en el qual Bill Gates parla de la possibilitat en el futur d’utilitzar certificats digitals amb algunes vacunes utilitzant micropartícules, una cosa que no té res a veure amb cap microxip. A més, en l’actualitat no és possible la implantació de cap xip amb la vacuna. A part del component principal (ARN missatger), la vacuna consta de sals, lípids i sucres.

17. «No he de vacunar-me perquè ja he passat la malaltia»

Fals. Els diversos grups d’investigació encara no tenen prou dades per respondre quant temps dura la protecció dels que van desenvolupar anticossos després de passar la malaltia.

18. «La vacuna té luciferasa»

Fals. Les luciferases són proteïnes molt utilitzades als laboratoris perquè són innòcues i tenen la capacitat de brillar sota certes condicions. En general, serveixen per visualitzar millor les reaccions quan es realitzen experiments al laboratori perquè són molt fàcils de detectar. No obstant, cap de les vacunes aprovades conté luciferases.

19. «És millor esperar a veure què passa»

Fals. El benefici de la vacuna supera amb escreix el risc de tenir algun efecte advers. La probabilitat que ens infectem amb el virus i contagiar d’altres, emmalaltim i desenvolupem símptomes greus de la Covid-19, arribant fins i tot a morir, és més gran que els possibles efectes secundaris que pugui tenir la vacuna. En aquest cas no es compleix que «el remei sigui pitjor que la malaltia», per això és tan important que ens vacunem, per protegir-nos nosaltres i els nostres éssers estimats.

20. «El 5G és el causant del coronavirus i s’agreujarà amb la vacuna»

Fals. Durant la pandèmia es va compartir que els països amb més nombre d’antenes 5G era on més incidència hi havia de Covid-19. Això es va desmentir poc després perquè no es va veure aquesta mateixa correlació en països asiàtics ni africans. De fet, el 5G resulta un progrés molt important a la pràctica mèdica en comptes d’un inconvenient per a la nostra salut.

21. «¿Per què vacunar-nos d’un virus que ‘només’ mata l’1% dels infectats?»

Vist així, un 1% pot no semblar gaire, però és un nombre enorme quan parlem de vides i de milions i milions de persones infectades. ¿Ens ficaríem en una habitació amb 99 persones més sabent que una morirà a l’instant? Parlar sobre números és fàcil quan no ens afecta directament.

22. «Ningú explica la recepta de les vacunes»

Fals. A causa de la recent i comprensible inquietud de la població sobre la seguretat de la vacuna, les companyies i la FDA han fet públics tots els components de la vacuna com si d’una llista d’ingredients es tractés perquè tothom pugui consultar-la. Aquí podem trobar un resum dels ingredients de les principals vacunes i aquí els ingredients de la vacuna de Pfizer. En resum, a part del component principal (ARN missatger per exemple), la vacuna consta de sals, lípids i sucres.

23. «Les vacunes no serveixen perquè el virus està mutant»

Fals. És cert que els virus muten perquè és la manera que tenen d’evolucionar. No obstant, els coronavirus són dels virus d’ARN que menys canvien, perquè tenen activitat correctora d’errors que els va corregint quan el virus es multiplica. Tot i així, les mutacions i variants són molt habituals i continuen apareixent variants noves.

Les vacunes que estan disponibles fins ara es basen en la proteïna S (Spike) completa del SARS-CoV-2. Dins d’aquesta proteïna hi ha diversos llocs que provoquen la resposta immunogènica. Una variant amb un canvi puntual, pot ser que canviï un d’aquests llocs, però no tots. La vacuna cobreix més zones i continuarà sent efectiva dins dels rangs requerits.

A més, no sempre les mutacions donen lloc a l’aparició de variants serotípiques. És a dir, que tot i que tinguin una seqüència diferent, aquests canvis no són prou grans o importants perquè el nostre sistema immunològic els reconegui com una cosa diferent, com un serotip nou. Fins ara no s’han identificat serotips diferents del virus de la Covid-19, però cal estar atents per si en algun moment passés. En cas de ser així, simplement caldria actualitzar les vacunes.

24. «Si les mascaretes i el distanciament social són eficaços ¿per què vacunar-nos?»

Les mesures de protecció són indispensables per disminuir la probabilitat de contagi, però no són suficients per evitar que el virus continuï infectant. L’objectiu de les vacunes és generar una immunitat de grup que ens permeti tornar a la normalitat, una cosa que no s’aconsegueix a través de les mesures sanitàries. Below is The Conversation's page counter tag. Please DO NOT REMOVE.

Fin del código. Si no ve ningún código arriba, por favor, obtenga el nuevo código de la pestaña Avanzado después de hacer clic en el botón de republicar. El contador de páginas no recoge ningún dato personal. Más información: http://theconversation.com/es/republishing-guidelines

Notícies relacionades

Jose M Jimenez Guardeño, Investigador en el Departament de Malalties Infeccioses, King’s College London; Alejandro Pascual Iglesias, Institut d’Investigació Sanitària de l’Hospital Universitari La Paz (IdiPAZ); Ana María Ortega-Prieto, Postdoctoral research associate, King’s College London; Francisco Javier Gutiérrez Álvarez, Postdoctoral research fellow, Centre Nacional de Biotecnologia (CNB – CSIC); Javier Cantón, Professor de Biotecnologia de Coronavirus, Campus Internacional per a la Seguretat i Defensa (CISDE) ; José Angel Regla Nava, Scientific Research. Emerging viruses, La Jolla Institute for Immunology i Jose Manuel Honrubia Belenguer, Investigador, Centre Nacional de Biotecnologia (CNB – CSIC)

Aquest article va ser publicat originalment a The Conversation. Llegiu l’original.