Complicat futur

La legislació actual impedeix a Djokovic jugar als Estats Units i el Canadà

  • El tennista serbi no compleix cap requisit que autoritzi la seva entrada a Amèrica del Nord al no estar vacunat.

  • Si no canvia la legislació per competir a Wimbledon haurà de guardar 10 dies d’aïllament a Londres.

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Novak Djokovic, com a persona no vacunada contra el coronavirus, té molt complicat disputar la temporada nord-americana de tennis, a causa de les mesures d’immigració que imposen els Estats Units i que difícilment se suavitzaran mentre la pandèmia no doni un respir mundial. Si s’apliquen al número u del tennis mundial les normes que regeixen per a tots els viatgers estrangers que volen entrar al país, en aquests moments no podria disputar els Masters 1000 d’Indian Wells, Miami, Cincinnati i, sobretot, el US Open, l’únic Grand Slam que se li va escapar la temporada passada.

Tal com ha avançat el ‘New York Times’ a Djokovic difícilment se li atorgaria una exempció, al no reunir les exigents mesures nord-americanes que sol·licita als estrangers sense vacunar per entrar el país: que siguin menors de 18 anys, que presentin un certificat mèdic assegurant que no poden ser immunitzats o que no hagi pogut tenir accés a la inoculació, tres condicions que no compleix el tennista serbi.

Els tornejos amenaçats són els que es disputen aquesta primavera, els Masters 1000 d’Indian Wells, a Califòrnia, que ha guanyat en cinc ocasions, i el de Miami, a Florida, que compta amb sis victòries de ‘Nole’. Curiosament, el 2020 no va participar en cap dels dos. Es va absentar de Miami per «raons familiars» i d’Indian Wells per cansament, ja que el torneig es va jugar a la tardor després de l’ajornament de les seves dates habituals del març per la pandèmia.

Actualment els viatgers estrangers només poden entrar als Estats Units si han rebut la pauta completa de vacunació 14 dies abans d’iniciar el viatge. A més, han de presentar una prova viral contra la covid 19, un antigen o una PCR, amb resultat negatiu que s’hagi realitzat el dia anterior a la sortida del vol. Tot l’enrenou ocasionat a Austràlia, al marge del capítol final encara no escrit, tampoc ajuda Djokovic. Així ho entén el ‘New York Times’.

Al marge dels Masters 1000 el principal problema, sempre que no canviï d’aquí a l’estiu la situació pandèmica, el tindrà Djokovic per participar al US Open, l’últim Grand Slam de la temporada i l’únic títol que se li va escapar l’any passat després de guanyar a Austràlia, París i Londres. El tennista serbi va caure a Nova York per un triple 6-4 davant el rus Daniïl Medvédev, número dos del món. Aquest any la final es disputa un dia molt assenyalat per als novaiorquesos, l’11 de setembre, commemoració de la caiguda de les Torres Bessones.

El panorama no millora per a Djokovic al Canadà, l’altre país nord-americà amb Masters 1000 a la vista. El torneig que ha guanyat quatre vegades s’intercala entre Toronto i Mont-real. Aquest any tindrà com a seu la ciutat de parla francesa. Serà a l’agost. El Canadà, actualment, només permet l’entrada a estrangers totalment vacunats.

En els Masters 1000 i els dos Grand Slams europeus (Roland Garros i Wimbledon) la condició per a Djokovic sembla una mica més saludable. No haurà de tenir cap problema a Madrid, a causa de les suaus restriccions de la Comunitat i al fet que Feliciano López, director del torneig, ha sigut un dels tennistes que més l’està recolzant. En canvi, el Masters 1000 de Roma ja ha anunciat que els tennistes no vacunats sí que podran competir tot i que ho faran sense poder sortir de l’hotel assignat tret de per entrenar i jugar.

Notícies relacionades

A França tot dependrà del que succeeixi en les eleccions presidencials de l’abril, tot i que no l’ajuda el fet que el president Emmanuel Macron digués fa uns dies en una entrevista que tenia la intenció de «fotre» els no vacunats. I el que passi a França serà el senyal del que passi al Principat de Mònaco, on se celebra el Masters de Montecarlo.

El primer ministre britànic, Boris Johnson, no va voler pronunciar-se dilluns quan li van preguntar sobre si Djokovic podria acudir a Wimbledon 2022, el temple de l’herba. Actualment, si no canvia la normativa i tret que se li dispensi alguna exempció especial, Djokovic per jugar a Anglaterra hauria de viatjar des de París a Londres, a l’acabar la seva participació a Roland Garros ja que hauria d’aïllat 10 dies en territori del Regne Unit, amb dues PCRs, una al segon dia d’estada i un altre al vuitè, abans de poder disposar del dret a circular lliurement pel país. Amb un parell de punxades al braç arreglaria el seu futur com a tennista.