La situació del tennista serbi

Djokovic, reprovat per Nadal, mira d’evitar la deportació

  • «El món ja ha patit bastant per no seguir les normes», va declarar Nadal.

  • El seu rival serbi, reclòs en un hotel de Melbourne, sabrà dilluns si l’expulsen d’Austràlia.

Djokovic, reprovat per Nadal, mira d’evitar la deportació

Reuters

4
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Novak Djokovic sabrà dilluns si l’expulsen definitivament d’Austràlia. Mentrestant, el número 1 del tennis mundial, que esperava lluitar per un desè triomf a Melbourne (el primer Grand Slam del 2022 comença el dilluns 17), està reclòs en un hotel destinat ara a deportats i persones sense visat. Està incomunicat mentre l’equip d’advocats que ha contractat mira d’evitar tant sí com no la deportació. El cas juga en contra del tennista, amb topada diplomàtica per part de Sèrbia i la política d’immigració australiana en joc.

De fet, Djokovic es troba molt sol, si s’exclouen la seva família, les autoritats sèrbies i alguns ‘missatgers’ antivacunes que actuen a les xarxes socials. Cap de les grans estrelles del seu esport va sortir a donar-li suport. Aquest dijous, quan li van preguntar a Rafael Nadal sobre la situació que viu el seu gran rival, el jugador mallorquí no només el va reprovar sinó que va fer una fèrria defensa de les vacunes i la necessitat de lluitar entre tots contra la pandèmia de covid-19. Precisament, Nadal ha viatjat a Austràlia després d’haver contret la malaltia amb uns «símptomes molt durs» després de jugar als Emirats Àrabs. «No m’agrada el que està passa. I em sap greu per ell. Però coneixia les condicions des de fa molts mesos. Ell va ser qui va prendre la seva decisió», va afirmar el tennista mallorquí des d’Austràlia, on disputa el Melbourne Summer Set.

«Vacunat pots jugar l’Open d’Austràlia i on sigui. El món ja ha patit prou com per no seguir les normes. Jo crec el que diuen els que en saben de medicina, i si ens diuen que ens hem de vacunar, doncs ho fem», va afegir Nadal, en el camp oposat a Djokovic. «Hi ha moltes famílies que han patit durant aquests dos anys de pandèmia, per la qual cosa és normal que aquí a Austràlia hi hagi molta gent frustrada amb aquest tema perquè s’han enfrontat a diversos confinaments».

Aquest dijous, a l’estat de Victòria (amb 6,6 milions d’habitants), la capital del qual és Melbourne, es van comunicar 22.000 nous casos de covid amb 631 hospitalitzats i un percentatge del 92% de vacunats. Segons va informar la premsa local, Djokovic va ser retingut en els controls d’immigració de l’aeroport de Tullamarine per agents de la Border Force australiana, encarregats de vetllar pel control de les duanes al país. 

El diari ‘The Age’ de Melbourne va explicar aquest dijous que en el control de passaports Djokovic no va poder donar explicacions convincents que havia passat la covid en un termini inferior als sis mesos, cosa que li permetria haver entrat al país sense estar vacunat. Només tenia la firma d’un metge, raó per la qual la policia duanera no el va autoritzar a entrar a Austràlia i va ser custodiat en una sala de l’aeroport per dos agents.

Mentrestant, la diplomàcia sèrbia, amb intervenció directa del president del país, Aleksandar Vucic, d’ideologia conservadora i nacionalista, va moure fils per tractar que Djokovic pogués jugar l’Open d’Austràlia. Alhora es va contractar un equip d’advocats que va evitar la deportació immediata del tennista, a l’espera de la decisió que el jutge Anthony Kelly prengui dilluns que ve. La situació de ‘Nole’ és molt complicada, amb crítiques del govern federal local per haver obtingut per part dels organitzadors del torneig una exempció mèdica i després que se sabés també que s’estava investigant un tennista i un oficial federatiu per haver entrat a Austràlia sense la pauta completa de vacunació. ‘The Age’ explica que aquests dos casos estan més ben argumentats que el de Djokovic, amb la firma de més d’un metge.

Sense els papers en regla

Així, el tennista serbi, al no poder donar explicacions convincents, va ser conduït al Park Hotel, que ara es fa servir per recloure les persones que no tenen els papers en regla per entrar a Austràlia. Es tracta d’un hotel de quatre estrelles que actualment no ofereix habitacions en cap dels cercadors d’internet. Djokovic està sense contacte amb l’exterior, on grups de simpatitzants s’han reunit per mostrar-li suport.

Notícies relacionades

«La Border Force va considerar que la documentació de Djokovic per entrar a Austràlia era mínima i va procedir a enviar-lo a un hotel on es retenen les persones sense els papers en regla», indica el mateix diari. Djokovic, a més, s’arrisca a un càstig que li prohibiria viatjar a Austràlia durant tres anys, tot i que els mitjans locals consideren que serà difícil que se li apliqui la pena al no haver mala fe en el seu intent per entrar al país.

Tot i així, a Austràlia no han caigut gens bé les declaracions del pare del tennista, Srdjan Djokovic, que va parlar de «captiveri» i va considerar el seu fill «un símbol del món lliure» en ple rebrot de la covid. El seu pare també va cridar a la mobilització: «Sortirem al carrer perquè Novak és Sèrbia i Sèrbia és Novak».