TENNIS

¿Qui pot frenar Djokovic a Wimbledon?

El canadenc Shapovalov, l’italià Matteo Berrettini i el polonès Hubert Hurkacz s’interposen al camí del número u mundial cap al seu 20è títol de Grand Slam, que el col·locaria a la mateixa altura que Nadal i Federer

¿Qui pot frenar Djokovic a Wimbledon?

Djokovic devuelve un golpe.

4
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

A Novak Djokovic li queden tres dies i dos partits per conquerir el seu sisè Wimbledon, revalidar el títol per tercera vegada consecutiva, i entrar en l’anhelat ‘Club dels 20 Grand Slams’, juntament amb Roger Federer i Rafael Nadal.

El canadenc Dennis Shapovalov, aquest divendres a semifinals, al segon torn de la central, i l’italià Matteo Berrettini o el polonès Hubert Hurkacz són els últims tres tennistes que poden impedir que el número 1 mundial aconsegueixi el seu propòsit de guanyar el títol a l’All England Tennis Club de Londres el diumenge que ve.

Shapovalov, 12 mundial, serà el primer a mirar d’impedir el repte del tennista serbi. «Serà súper difícil guanyar-lo, però no tinc por de res i crec en el meu joc», assegurava el canadenc després de classificar-se per primera vegada, amb 22 anys, per a les semifinals d’un Grand Slam. En els seus sis enfrontaments anteriors amb Djokovic només li ha guanyat dos sets des que es van creuar per primera vegada a l’Open d’Austràlia del 2019.

Tot i que Shapovalov és, des de fa temps, un dels tennistes de la ‘Next Gen’ que apunten a agafar el relleu del ‘Big Three’, el cert és que el canadenc no acabava de demostrar el seu enorme potencial i semblava estancat al ‘top 20’, mentre altres tennistes de la seva generació el superaven i omplien titulars de premsa amb els seus èxits. De moment Shapovalov només té un títol guanyat a Estocolm (2019).

Un nou Shapovalov

 El seu tennis potent, agressiu i intuïtiu li va permetre ascendir en el rànquing ràpidament però el seu caràcter obert i despreocupat no l’ha ajudat a centrar-se per poder conquistar més èxits, de moment.

Nascut a Tel Aviv, resident a Nassau (Bahames), però format al Canadà, Shapovalov, amant de qualsevol música, últimament el hip-hop i G-Eazy, sembla que ha trobat a Wimbledon la seva millor versió, tant tennísticament com en les seves ganes de lluitar a la pista, com va fer per superar el seu primer partit contra Kohlschreiber, en cinc sets; després de vèncer Murray, Bautista i finalment Khachanov, també en un dur partit a cinc sets.

Shapovalov buscarà ser el segon canadenc a la història de Wimbledon que assoleix la final després de Milos Raonic, el 2016, quan va caure contra Andy Murray.

 Si Djokovic supera Shapovalov, el seu últim rival a la final sortirà del partit entre Berrettini i Hurkacz (14.30 hores, Movistar), dos tennistes que també fa temps que demanen pas al circuit però considerats massa irregulars. Tant l’italià com el polonès tenen un joc molt similar, cops potents i amb un servei que, sobre l’herba de Wimbledon, augmenta la seva efectivitat de forma exponencial. 

Tots dos també tenen molta mà i el mateix punt feble en el joc des del fons de la pista, tot i que a Wimbledon també s’estan mostrant forts en defensa.

Berrettini, novè del món i semifinalista a l’últim Open dels Estats Units, als 25 anys i després de guanyar fa dues setmanes el títol a Queen’s, avantsala d’herba de Wimbledon, sembla el rival més perillós dels tres que li queden a Djokovic, tot i que el serbi l’ha guanyat en els seus dos únics enfrontaments, l’últim a Roland Garros 2021.

La confiança de Berrettini 

«Soc on volia ser, no em sorprèn. Vaig arribar a Wimbledon sabent que era candidat a tot», deia Berrettini sobre les seves opcions, no només de guanyar la semifinal contra Hurkacz, sinó pensant en un títol que mai ha guanyat un tennista italià. 

Però abans de tenir aquesta oportunitat, Berrettini haurà de guanyar-se la seva plaça a la final contra Hurkacz, també el primer polonès que podria inscriure el nom al palmarès. 

De moment el polonès arriba a les semifinals amb una carta de presentació irreprotxable, després de tombar Daniïl Medvédev, número 2 mundial, i fer fora del seu jardí el mateix Federer.

Als seus 24 anys i 18 del món, Hurkacz ha mostrat a Wimbledon armes per tenir-lo en compte, no només per la seva potència de cops, sinó per la seva gran capacitat de sorprendre amb canvis de ritme amb deixades, sacada-volea i contrapeus, bàsics, a l’herba.

Hurkacz s’ha donat a conèixer per guanyar-lo a Wimbledon, però el polonès ja havia donat mostra del seu valor guanyant el Masters 1.000 de Miami fa uns mesos.  

Hurkacz, el desconegut

Malgrat això, si per al públic en general era un desconegut, per a la premsa també havia passat desapercebut. Tant que, fa tres mesos, el polonès es va fer famós per quedar-se sol en una roda de premsa a Montecarlo que es va fer viral a les xarxes socials. 

Notícies relacionades

«¿Preguntes en anglès?», va preguntar la moderadora de l’APT. Ningú va respondre. «Passem al polonès», va dir. No hi havia ningú a la pantalla del Zoom. Ningú va parlar. «Ho sento, però és que t’havien demanat que vinguessis», li va explicar desolada. Hurkacz, va riure. «¿No hi ha preguntes? Bona roda de premsa», va dir fent un gest amb el polze cap a dalt abans d’aixecar-se i anar-se’n.

Després de guanyar Federer tothom ja coneix Hurkacz i segurament mai més es quedarà sol.