La Intel·ligència Artificial pot veure a través del mirall

L'IA és capaç de detectar mínimes diferències entre imatges reals i els seus reflexos en un mirall

La Inteligencia Artificial puede ver a través del espejo

La Inteligencia Artificial puede ver a través del espejo

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Investigadors de la Cornell University han descobert que les aplicacions d’intel·ligència artificial  aconsegueixen trobar diferències entre una imatge real i el seu reflex que passen inadvertides per a l’ull humà, i que tampoc són detectades per altres tecnologies.

D’acord amb una nota de premsa, els algoritmes fets servir en la intel·ligència artificial són capaços de descobrir detalls que no es tenien en compte al moment de comparar les imatges originals dels seus reflexos. Per exemple, troben mínimes variants en aspectes estètics d’una persona, com el cabell o la barba, o també en l’angle de la mirada.

Els científics van partir d’un concepte clar: l’univers i tot allò que veiem no és perfectament simètric. Existeixen diferències que són evidents i altres que els nostres ulls no arriben a apreciar, per això l’ésser humà s’ha esforçat a desenvolupar tecnologies que puguin evidenciar aquestes variants entre imatges, reflexos i còpies.

En aquest cas, l’estudi desenvolupat pels experts de la universitat nord-americana se sustenta en la  noció de quiralitat (‘chirality’, en anglès). Es tracta d’un terme definit per la ciència com la propietat que té tot objecte de no superposar-se amb exactitud amb la imatge que li torna el mirall.

A partir d’allà, els autors de la investigació (titulada precisament ‘Visual Chirality’) es van centrar a aplicar aquest concepte al món de la intel·ligència artificial, i van descobrir que aquesta branca de la informàtica té un gran potencial per optimitzar el reconeixement de les diferències que es presenten entre imatges reals i reflexos.

Màxima precisió

Els integrants de l’equip de la Cornell University van desenvolupar un mapa de calor que identifica les àrees d’una imatge que poden ser més significatives perquè els algoritmes d’intel·ligència artificial puguin trobar diferències, concloent sobre el grau de similitud entre una imatge original i un reflex.

Els científics destaquen que aquests algoritmes aconsegueixen una precisió de fins a un 90% en la detecció de les diferències analitzades, podent aplicar-se en objectes, rostres i altres parts del cos humà, com així també per acarar imatges de dubtosa veracitat que puguin aparèixer a internet i estiguin relacionades amb investigacions policials o forenses.

Tot i que encara existeixen aspectes que cal millorar, la troballa seria de gran utilitat en el perfeccionament dels sistemes d’aprenentatge automàtic enfocats al reconeixement d’imatges, eliminant errors que es podrien estar cometent amb altres tecnologies de menor precisió i exactitud.

Notícies relacionades

Cal tenir en compte que aquests mecanismes necessiten una gran quantitat d’informació visual per poder optimitzar la classificació i identificació de les imatges, per tant l’aportació de dades més precises i confiables per part de la intel·ligència artificial facilitaria avenços considerables en aquests processos.

No hi ha dubte que àrees com la seguretat, la investigació judicial o la domòtica podrien veure’s afavorides amb aquest innovador sistema d’intel·ligència artificial, capaç d’abastar el màxim possible de precisió al moment de detectar les diferències més subtils entre les imatges.