Ciències de l’Atmosfera

Els núvols transporten bacteris resistents als medicaments

Contenen una mitjana de 8.000 bacteris per mil·lilitre d’aigua de núvol, incloent-hi 29 subtipus de gens resistents als antibiòtics

Els núvols transporten bacteris resistents als medicaments
3
Es llegeix en minuts

Un nou estudi ha descobert que els núvols transporten bacteris resistents als medicaments a llargues distàncies: aquests bacteris solen viure en fulles de plantes o arbres i a terra. Són transportades pel vent a l’atmosfera i poden viatjar llargues distàncies al voltant del planeta, «ocultes» en els núvols. La investigació no va oferir conclusions sobre els efectes potencials per a la salut de la propagació en l’atmosfera de bacteris resistents als antibiòtics, tot i que es va estimar que només entre el 5 i el 50% dels organismes podrien ser vius i potencialment actius.

Un grup d’investigadors de la Universitat Laval del Quebec, al Canadà, i la Universitat de Clermont Auvergne, a França, van identificar un percentatge significatiu de gens resistents als antibiòtics en bacteris trobats en mostres de núvols. Les mostres es van prendre en una estació d’investigació atmosfèrica ubicada a 1.465 metres sobre el nivell del mar, a la cimera d’un volcà inactiu en el centre de França, entre setembre del 2019 i l’octubre del 2021.

Segons indiquen els científics en el nou estudi, publicat recentment a la revista ‘Science of The Total Environment’, la resistència als antibiòtics en els bacteris s’està convertint en una important preocupació sanitària arreu del món. L’ús extensiu de grans quantitats d’aquest tipus de medicaments ha portat a la ràpida adquisició i manteniment de gens resistents als antibiòtics (ARG) en bacteris, i a la seva intensa propagació al medi ambient. 

Bacteris en les altures

En molts casos, els bacteris que inclouen aquests gens resistents als antibiòtics poden disseminar-se a llargues distàncies per transport atmosfèric: el vent les porta des de plantes i arbres fins als núvols. En aquestes troben un lloc adequat per assentar-se, tot i que els investigadors estimen que només entre un 5% i un 50% dels organismes podrien mantenir-se actius i amb vida en aquest context.

L’anàlisi de la boira recuperada va revelar que contenia entre 330 i més de 30.000 bacteris per mil·lilitre d’aigua de núvol, amb una mitjana entorn de 8.000 bacteris per mil·lilitre. També van identificar en aquesta mostra 29 subtipus de gens resistents als antibiòtics en els bacteris. Val recordar que la resistència als medicaments es produeix quan els bacteris s’exposen als antibiòtics i desenvolupen immunitat a ells durant generacions.

D’acord amb un article publicat a ‘Science Alert’, basat en un comunicat de l’Agència France Presse (AFP), l’atmosfera és molt estressant per als bacteris, i la majoria de les identificades eren bacteris ambientals, que tenen menys probabilitats de ser nocives per als éssers humans. No obstant, encara no està clar si els gens resistents es poden transmetre a altres bacteris.

Una eina per limitar la dispersió

Com que la resistència als medicaments fa que sigui molt complex i de vegades impossible tractar certes infeccions bacterianes, a mesura que l’ús d’antibiòtics continua augmentant, tant en l’atenció de la salut com en l’agricultura, el monitoratge atmosfèric podria ajudar a identificar les fonts de bacteris resistents, en forma similar a les proves d’aigües residuals per a covid-19 i altres patògens, limitant així la seva dispersió.

L’estudi liderat per Florent Rossi constitueix la primera evidència de la presència d’ARG microbians als núvols, en concentracions comparables a altres entorns naturals. Això destaca a l’atmosfera com a via per a la difusió dels ARG a gran escala, tot i que l’origen de les masses d’aire influeix directament en el tipus i la quantitat de gens resistents als antibiòtics que es detecten.

Notícies relacionades

Per als especialistes, l’ús veterinari podria ser el principal contribuent de gens resistents als medicaments en l’atmosfera lliure. En aquest context, els ARG poden proporcionar un avantatge selectiu als microorganismes, afavorint la seva supervivència en l’atmosfera respecte a altres bacteris sense aquesta càrrega genètica.

Referència

Quantification of antibiotic resistance gens (ARGs) in clouds at a mountain site (puy de Dôme, central France). Florent Rossi et al. Science of The Total Environment (2023). DOI:https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2022.161264