Calor extrema

Arriben les nits «més que infernals»: les mínimes no baixen de 35 graus a diverses localitats

Arriben les nits «més que infernals»: les mínimes no baixen de 35 graus a diverses localitats

Mehmet Kalkan / 123RF

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

«Quan els termòmetres no baixen de 20 graus el que tenim són nits tropicals. Quan no baixen dels 25 són nits tòrrides. I quan no baixen dels 30 són infernals. ¿Però com anomenem les nits en què no es baixa dels 35 graus?», comenta el meteoròleg Rubén del Campo, de l’Agència Estatal de Meteorologia, al veure els registres de la nit d’aquest divendres. A diverses localitats canàries els termòmetres no van baixar dels 35 graus ni tan sols durant la matinada. Es tracta d’una xifra totalment anòmala fins i tot per als estius espanyols.

Dissabte a la matinada, per exemple, al municipi de San Bartolomé de Tirajana, a la província de Las Palmas, les mínimes no van baixar dels 35,9 graus. A l’estació d’Agüimes els termòmetres van rondar els 35,6 graus en el moment més fred del dia. La mateixa estampa es va repetir a l’Aldea de San Nicolás, on el mercuri no va baixar dels 35,4. En altres localitats com San Sebastián de la Gomera, Puntagorda i Tijarafe també es van observar valors pròxims als 35 graus fins i tot en plena nit. Tots aquests registres indiquen que, ara com ara, a Espanya ja s’estan registrant nits més que infernals.

Quart pic de calor extrema

Aquest any ja s’han registrat quatre pics de calor extrema a Espanya. L’últim, que ha provocat aquest increment de les temperatures tant diürnes com nocturnes, va començar dilluns passat i, en aquests moments, continua avançant tant al sud peninsular com a l’arxipèlag canari. Al llarg d’aquesta setmana s’han registrat valors per sobre dels 45 graus en diversos punts d’Espanya. A València fins i tot s’ha batut el rècord històric de temperatures quan dijous passat els termòmetres van marcar 46,8 graus; uns 3,4 més respecte al rècord establert el 6 de juliol del 1986.

Dijous a la matinada, l’estació de Montserrat va registrar 30 graus.

La calor diürna ha sorprès una vegada més pels seus valors extrems. Però les temperatures nocturnes, tot i que més moderades, també han sigut excepcionalment altes per a l’època. A Catalunya, per exemple, aquesta setmana en gran part de les zones costaneres s’han registrat nits tropicals (per sobre dels 20 graus) i nits tòrrides (per sobre dels 25). Durant la nit de dimecres a dijous a Montserrat, a més de 700 metres d’altitud, fins i tot es van registrar 30 graus de matinada. Al municipi de Panadella (Anoia) aquell dia també es van registrar mínimes pròximes als 30 graus. En els dos casos es tracta de registres excepcionals fins i tot per a aquesta època de l’any.

Calor extrema nocturna

Notícies relacionades

Segons apunten els registres de l’Agència Estatal de Meteorologia, les nits amb calor extrema s’han multiplicat exponencialment en els últims anys. S’estima que les nits tòrrides són 10 vegades més freqüents ara que en els anys 80 en el conjunt de les ciutats més poblades d’Espanya. Això implica que, ara com ara, menys una quarta part de la població espanyola està havent d’agafar el son amb temperatures cada vegada més altes durant l’estiu.

L’augment de les temperatures nocturnes no només es reflecteix en els termòmetres. Els metges adverteixen que les nits de calor extrema poden agreujar diversos problemes de salut (tant respiratoris com cardiovasculars), empitjorar els trastorns del son (provoquen problemes per agafar el son i augmenten els casos d’insomni) i desencadenar problemes de salut mental (ja que, en condicions de calor extrema, s’observa un augment de la irritabilitat, l’estrès i el malestar emocional en la població general, així com un augment dels ingressos psiquiàtrics en pacients amb trastorns previs).