Temperatures màximes

L'onada de calor s'agreuja a la Vall de l'Ebre i a Catalunya 42 graus

L'episodi de calor intensa donarà una petita treva al nord de Galícia i al Cantàbric

az1

az1 / JOAN CORTADELLAS

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’onada de calor s’agreuja avui, divendres, a la vall del’Ebre i Catalunya, amb màximes que assoliran els 42 graus, i a l’interior peninsular, on s’arribarà als 40 graus, informal’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

L’episodi de calor intensa donarà una petita treva al nord de Galícia i al Cantàbric, on es preveu una baixada de les temperatures, que es mantindran sense canvis o en ascens a la resta de la península i a les Balears.

A les Canàries, on les temperatures no variaran o descendiran lleugerament, hi haurà intervals ennuvolats amb una petita probabilitat de precipitacions febles al nord de les illes de més relleu.

Segonsl’Aemet, és probable que ho hagi calimes a zones de l’est i centre peninsulars, amb tendència a disminuir.

Bufaran vents fluixos en general, amb predomini del component nord al Cantàbric, del component sud a l’interior peninsular, del component est a l’àrea mediterrània i alisis a les Canàries.

Predicció per comunitats autònomes:

GALÍCIA: cel ennuvolat amb núvols baixos, amb probables boires i bancs de boira matinals. Temperatures mínimes amb pocs canvis i predominen els descensos a la meitat occidental; màximes en augment a la meitat sud, en descens a la Mariña de Lugo i al litoral nord de la Corunya, i amb pocs canvis a la resta. Vent fluix amb direcció variable amb tendència a component nord, més intens al litoral occidental.

ASTÚRIES: cel ennuvolat amb intervals de núvols baixos i probables boires de matinada en zones altes. Temperatures mínimes amb pocs canvis i màximes en descens, menys acusat al litoral. Vents fluixos de direcció variable que bufaran amb component nord durant el matí.

CANTÀBRIA: intervals ennuvolats a la matinada i a la tarda, amb clarianes al matí. Boires matinals, més probables al litoral. Temperatures mínimes amb pocs canvis o en ascens; màximes en descens en punts de l’interior. Al litoral, vent de l’oest menys intens de component nord a partir de migdia; fluix i de direcció variable a la resta.

PAÍS BASC: a les províncies del nord, intervals de núvols baixos a primeres i últimes hores del dia, mentre que en les hores centrals hi haurà cel poc ennuvolat amb algun interval de núvols alts. A Àlaba, poc ennuvolat o serè. Temperatures mínimes que descendeixen al sud i a l’est, que es mantenen amb pocs canvis a la resta. Màximes que descendeixen de forma notable a les províncies de Guipúscoa i Biscaia i al nord d’Àlaba i sense canvis a la resta. Vent de l’oest al litoral, menys intens a partir del migdia, i fluix de direcció variable a l’interior.

CASTELLA I LLEÓ: cel serè o poc ennuvolat, amb intervals de núvols baixos a l’extrem nord i nuvolositat d’evolució, sense descartar alguns xàfecs dispersos a la Serralada Cantàbrica. Baixa probabilitat de calimes a l’est. Temperatures mínimes amb canvis lleugers i màximes en descens a l’extrem nord, en ascens al sud-oest i sense canvis o en lleuger ascens a la resta. Vents fluixos de direcció variable al terç oest i predomini del sud-est a la resta.

NAVARRA: cel poc ennuvolat amb intervals de núvols alts; algun interval de núvols baixos a l’extrem nord-oest de matinada i al final del dia. Temperatures en descens al vessant cantàbric i amb lleugers canvis a la resta. Vent fluix del sud-est al sud i de direcció variable al nord-oest, on tendirà a bufar de component nord.

LA RIOJA: cel serè o poc ennuvolat amb intervals de núvols d’evolució i baixa probabilitat de calimes. Temperatures en lleuger ascens amb vents de component est, en general fluixos.

ARAGÓ: cel serè amb nuvolositat d’evolució diürna al Pirineu, on no es descarta algun xàfec aïllat o alguna tempesta a la tarda. Temperatures amb pocs canvis. Vent fluix de direcció variable, tendint a la meitat sud a sud-est.

CATALUNYA: cel serè o amb nuvolositat d’evolució diürna al Pirineu, on no es descarta algun xàfec aïllat a la tarda. Temperatures sense canvis o en ascens, sobretot les màximes de punts del litoral i prelitoral. Vent fluix de direcció variable amb tendència al component sud.

EXTREMADURA: cel poc ennuvolat o serè. Temperatures mínimes sense canvis i màximes en ascens amb vents variables i fluixos.

COMUNITAT DE MADRID: cel poc ennuvolat o serè amb núvols d’evolució a l’àrea de la Sierra. Temperatures en lleuger augment. Vent fluix de component est amb intervals més intensos al sud-est a partir de migdia.

CASTELLA-LA MANXA: cel poc ennuvolat o serè amb núvols d’evolució a l’oest i en zones de muntanya del nord. Temperatures mínimes en lleuger descens al nord-est i sense canvis o en lleuger ascens a la resta; màximes en lleu augment, que serà una mica més intens a l’extrem oest. Vent de l’est i sud-est fluix, amb intervals més intensos a la Manxa.

COMUNITAT VALENCIANA: cel serè i temperatures en ascens. Vent variable fluix de component est.

EXTREMADURA: cel poc ennuvolat o serè. Temperatures màximes en ascens a l’interior; la resta, amb pocs canvis. Vents de component est, més intensos al litoral.

Notícies relacionades

BALEARS: cel serè. Temperatures nocturnes amb pocs canvis i amb ascensos durant el dia a l’est de les illes i descensos a l’oest. Vent fluix i brises.

ANDALUSIA: cel poc ennuvolat o serè, amb intervals de núvols alts a la meitat oriental. Temperatures màximes en ascens a la meitat occidental; amb pocs canvis o en lleuger ascens a la resta. Vents de component est al terç oriental. A l’Estret, vents fluixos de direcció variable, amb tendència a component est, que creixerà duant les hores centrals.