Ara falta que ens fixem en Còrsega

1
Es llegeix en minuts
Ara falta que ens fixem en Còrsega

FERRAN MONEGAL

Resulta que el president de la República Francesa, Emmanuel Macron, acaba de fer un gest, una postura, a fi de concedir a Còrsega un cert grau d’autonomia. Les cadenes del telehipòdrom estatal no han dedicat ni un segon a aquest tema. Segurament ho consideren un affaire petit, d’exclusiu consum francès.

A TV-3 (TN migdia), en canvi, ahir hi van donar molta volada. Primer al sumari, com una de les informacions més importants del dia, i després, amb una atenció molt completa, a l’interior. Ens deien "França i Còrsega han arribat a un acord perquè la Constitució francesa reconegui un estatut d’autonomia per a l’illa". I jo diria que fins i tot es va crear un clima d’emoció continguda.

¡Ah! A TV-3 aquests entusiasmes són molt comprensibles i bonics. Potser el que aconseguirà Còrsega serà el 10% de l’autonomia que tenen Euskadi i Catalunya, posem per exemple, però estic d’acord que qualsevol moviment descentralitzador és motiu d’eufòria. De manera que ara TV-3 ens enfoca Còrsega, com abans ens enfocava Escòcia, o el Quebec, o fins i tot Eslovènia, tot i que amb aquest últim país ja els he explicat diverses vegades que van tenir un disgust enorme quan l’expresident Milan Kucan va advertir al FAQS (2017) que per fer la independència es necessiten, com a mínim, les dues terceres parts del personal amb dret a vot.

Notícies relacionades

Però fem taula rasa i enfoquem Còrsega ara, que potser allà es podria moure alguna cosa, fins i tot tipus procés d’independència. Com a informació complementària al TN van afegir: "Al segle XVIII, Còrsega va aconseguir la independència i després va ser ocupada per França". Efectivament, va ser una sereníssima república del 1755 al 1769, després d’haver sigut 122 anys de la Corona d’Aragó, 327 més de la República de Gènova i, al final, França la va comprar per dos milions de lires genoveses. ¡Ahh! La història sol ser molt arborescent i convé explicar-la completa.

Però aquí el més rellevant és aquesta nova emoció que li ha sobrevingut a TV-3. Potser seria oportú instal·lar una càmera fixa en algun terrat d’Ajaccio, com la que han ressuscitat en un terrat de Perpinyà recentment, i així afegir aquesta illa francesa al mapa meteorològic de l’imaginatiu Principat que TV-3 cada dia ens ofereix.