Programa cancel·lat

El tancament de ‘Sálvame’: 10 grans moments del programa de Telecinco

Adeu a ‘Sálvame’, ja era hora

‘Sálvame’, cancel·lat, i Ana Rosa passarà a les tardes

El tancament de ‘Sálvame’: 10 grans moments del programa de Telecinco

TELECINCO

5
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de 14 turbulents anys a la graella de Telecinco, ‘Sálvame’ s’acomiadarà definitivament de l’audiència el 16 de juny. L’anunci del seu tancament ha provocat un autèntic sisme submarí mediàtic i d’opinions enfrontades: des dels que el titllen de ‘teleporqueria’als que en defensen la transgressió i la capacitat innata per convertir els seus propis col·laboradors en protagonistes de les notícies. Amb tants anys d’emissions en directe, és normal que hagi tingut infinitat de grans moments... I unes quantes acalorades bronques, que han sigut també part del seu ADN. Aquí repassem 10 dels grans ‘hits’ del xou de Jorge Javier Vázquez ‘& company’.

La trucada de Pedro Sánchez en directe

El 2015, Jorge Javier Vázquez va llançar un dels seus famosos discursos mirant fixament a càmera en contra del festeig del Toro de La Vega, de Tordesillas, localitat val·lisoletana governada pels socialistes anunciant: «Mai més votaré el PSOE». L’endemà rebia una trucada en directe de Pedro Sánchez, llavors secretari general del partit, en la qual li assegurava: «Mai em veuràs en una cursa taurina».

Terelu es treu la perruca després del càncer

El 2012, Terelu Campos va anunciar que estava lluitant contra el càncer i que anava a sotmetre’s a quimioteràpia. Durant el tractament, que la va mantenir allunyada dels platós, va utilitzar una perruca per cobrir-se el cap però, després d’un temps, no va dubtar a acudir al plató del programa per mostrar-se amb els cabells curts. La seva aparició va ser molt emotiva i va servir per donar visibilitat a la temuda malaltia.

La trucada d’Isabel Pantoja

El setembre del 2018, el plató de ‘Sálvame’ es va paralitzar davant una inesperada trucada: la d’Isabel Pantoja. En una intervenció de més d’una hora, la cançonetista va parlar amb la presentadora d’aquella tarda, Carlota Corredera, sobre com desaprovava el rumb que havia pres la seva filla. Va tenir algun dard per a Mila Ximénez i per a Mediaset: «No hi ha zeros en aquesta cadena perquè hi vagi a asseure’m [...] Tinc tantes coses per dir que no hi haurà programa ni anys per dir-les totes». Un any després, ja estava tirant-se de l’helicòpter de ‘Supervivientes’.

Els berenars

‘Sálvame’ s’ha caracteritzat per mostrar-nos els racons ocults de la tele: les càmeres del programa han enfocat els realitzadors, han recorregut els passadissos de Telecinco, s’han colat entre bambolines... I els col·laboradors hi han estat com a casa. Hi va haver una època en la qual, entre xafarderia i xafarderia del tema del cor del dia, l’equip present al plató feia uns berenars de categoria. El març passat, per exemple, Terelu va fer una comanda en directe i va sortir a les portes de Mediaset a buscar-lo. Televisió en directe en estat pur.

Karmele, a Eurovisió

Si Buenafuente va aconseguir que Rodolfo Chikilicuatre anés a Eurovisió, ‘Sálvame’ no volia ser menys, així que van postular una de les seves col·laboradores, Karmele Marchante, com a candidata. Durant setmanes, va ser la més votada per acudir al famós festival el 2010 amb la cançó ‘Soy un tsunami’, però TVE ja havia après la lliçó i ràpidament va tallar totes les possibilitats de la candidatura, desqualificant-la «per no complir les normes».

El ‘ball chuminero’ de Lydia Lozano

Entre notícia i notícia del cor, a ‘Sálvame’ sempre hi ha hagut ocasió per a moments distesos. Com quan Lydia Lozano va fer popular el seu ja famós moviment de malucs, batejat com a ‘ball chuminero’. Va sorgir el 2010, fruit d’una broma de Jorge Javier Vázquez, i des d’aleshores ha provocat moltes rialles entre els col·laboradors i l’audiència.

Les impagables Belén Esteban i María Patiño

Les col·laboradores (bé, Patiño també hi ha exercit funcions de presentadora) han donat molta vida al plató. La primera, que en el programa es va coronar com la Reina del Poble, ha encunyat frases nascudes per al mem, com «¡Per la meva filla mato!» i «Andreíta, menja’t el pollastre» i «¡Paga’m!, i d’altres que ha anat deixant anar a manera de mantra. Per la seva banda, la vehement periodista del cor, la vena inflada de la qual indica en quin nivell està la defensa o atac a alguna cosa o a algú, ha protagonitzat esquetxos divertits amb els continus ensurts que s’emportava al plató o les seves arengues motivacionals al ritme de ‘No dejes de soñar’, de Manuel Carrasco.  

«Rojos i maricons»

Inoblidable també va ser la frase que Jorge Javier Vázquez, el presentador, va llançar, encès, des del centre del plató, l’abril del 2020: «Aquest programa és de rojos i maricons, ja queda dit, i a qui no li agradi que canviï de canal. Aquesta és la identitat del programa, espero que hagi quedat clar ja». Aquesta declaració d’intencions va entusiasmar l’audiència, però no Paolo Vasile, llavors conseller delegat de Mediaset, que no va canviar de canal, clar, però li va retirar la paraula. El presentador, vist el menysteniment, a punt va estar de demanar-li la dimissió.

Jorge Javier et visita

Quan els clients no s’acosten al lloc, cal sortir a buscar-los, i això és el que va fer Jorge Javier amb la secció que va protagonitzar l’octubre del 2022: ‘Ding dong, Jorge Javier a domicilio’, últim intent de salvar la caiguda d’audiències. La visita del presentador a les cases dels seus rendits fans (el convocaven aquests, no hi anava com un boig amb el perill de trobar-se un ‘hater’) resultava un necessari bany de masses del presentador (que planer, que pròxim, com l’estima el poble) que deixava escenes memorables. 


Festival de bronques... i un acomiadament


Les bronques han sigut contínues entre col·laboradors i convidats, col·laboradors amb col·laboradors i totes les combinacions possibles... Aquests enfrontaments eren ja una cosa quotidiana i solien tenir com a conseqüència la sortida irada del plató dels implicats. El tràfec era constant. Però una molt sonada (deixant a part la que va acabar amb l’agressió de Pipi Estrada a Jimmy Jiménez Arnau) va ser la que van mantenir Belén Esteban amb Paz Padilla, al criticar-li ‘la Princesa del Poble’ a la presentadora que qüestionés les vacunes, cosa que va provocar que aquesta deixés el programa plantat una hora i mitja abans que finalitzés. En va sortir i no va tornar a entrar-hi. L’acomiadament va ser fulminant. Tot i que van haver de readmetre-la.