Final d'una trilogia a 'Sense ficció'

Radiografia del territori

3Una trentena d'experts rebaten el «discurs de la por»

1
Es llegeix en minuts
O. L.
BARCELONA

La periodista Dolors Genovès subratlla un detall del documental que tanca avui, a TV-3, La trilogia indispensable-que EL PERIÓDICO DE CATALUNYA posa a la venda el pròxim cap de setmana (9,95 euros)-.Adéu, Espanya?i Això no funciona... O potser sí?inclouen un interrogant en el títol mentre queHola, Europa!finalitza amb exclamació. «És un punt d'optimisme, esperança i futur, però sempre tenint en compte que som nosaltres mateixos els que ens posem les traves», comenta la periodista. Perquè el treball -a diferència dels dos anteriors- se centra aquest cop a Catalunya i en les qüestions que sacsegen l'agenda política.

Per aconseguir aquest debat, Genovès ha recorregut a l'opinió de 31 experts, entre els quals hi ha filòsofs, empresaris, sociòlegs i eurodiputats, que aborden les dificultats que el procés d'independència hauria de superar. En aquest sentit, Hola, Europa!rebat 10 qüestions de l'anomenat «discurs de la por», com si una Catalunya segregada es quedaria sense aigua i a les fosques o si els jubilats no podrien cobrar la pensió. «Aquests microtemes han sigut molt fàcils de rebatre», assegura.

Notícies relacionades

I aquí sorgeixen reflexions que poden caure com una bomba en segons quines sensibilitats. «Espanya no ha experimentat la revolució industrial i això ens fa incompatibles», opina el biòleg i sociòleg Ramon Folch. «L'objectiu de transformar l'Estat espanyol està esgotat», afegeix l'exconseller d'Economia Antoni Castells. «Elslobbies poden fer la pressió que sigui, però qui determinarà el procés serà la voluntat ciutadana», pensa Marta Espasa, professora d'Hisenda Pública de la Universitat de Barcelona.

El discurs intercala imatges del territori i d'alguns dels seus habitants. I s'obre amb una frase de Jean Monnet, considerat el pare d'Europa: «No estem formant coalicions d'estats, sinó unint les persones».