Per més que vulgui, el teu telèfon mòbil no podrà substituir-la mai: per què la càmera de fotos és millor que un ‘smartphone’?

La qualitat de la imatge, la quantitat més gran d'accessoris, el control manual de diferents aspectes o l'edició en format RAW, són alguns dels seus avantatges

FotoK, botiga de Barcelona especialitzada en fotografia, vídeo i il·luminació, disposa d’una gran quantitat de models

Les càmeres de fotos continuen sent una millor opció en 2024

Les càmeres de fotos continuen sent una millor opció en 2024 / Cedida

4
Es llegeix en minuts
Pep Canals

Les ‘tablets’ van irrompre en el mercat tecnològic per a substituir als ordinadors. Però el pas del temps ha demostrat que les primeres tenien limitacions òbvies i que els portàtils, per exemple, continuaven oferint millors prestacions per a la majoria dels usos. A les càmeres de fotos els ha passat una mica el mateix. Amb l'arribada de la immediatesa de les xarxes socials, els ‘smartphone’ han intentat donar-los el ‘sorpasso’. Però la veritat és que, el telèfon, mai podrà competir de veritat amb la lent d'una bona càmera.

“M'emporto la meva rèflex a tots els viatges que faig. No té res a veure la qualitat de les fotografies que faig amb ella. En moments de poca llum, per exemple, puc jugar amb la lent de la càmera i obtenir imatges que seria gairebé impossible d’aconseguir amb el mòbil”, assegura José (39), que es dedica professionalment a les xarxes socials.

Una imatge de Florència (Itàlia) feta amb una càmera reflex /

José Triviño

Coincideix amb ell l’Andrés Alcober, tècnic especialista de FotoK, una botiga de Barcelona especialitzada en fotografia, vídeo i il·luminació per a aficionats i professionals. “Els telèfons intel·ligents han permès a la societat que totes les persones tinguin una càmera llesta per a ser utilitzada en qualsevol ocasió. Podríem dir que han democratitzat l'accés a la fotografia. Ara bé, el problema arriba quan alguns s'adonen que volen anar més enllà i necessiten un producte que els permeti avançar en la seva afició fotogràfica”, apunta Alcober.

Motius per a comprar una càmera de fotos en 2024

Els motius per a comprar una càmera fotogràfica l’any 2024, malgrat tenir un ‘smartphone’ en la butxaca, són molts. “La qualitat de la imatge, la versatilitat dels accessoris i lents, el major control creatiu i les possibilitats d'edició i connectivitat fan que una càmera continuï sent una eina indispensable en l'era del mòbil”, assegura el tècnic especialista de FotoK.

Les càmeres tenen més qualitat

Sí, encara que els telèfons ja tenen resolucions molt elevades, les càmeres de fotos continuen tenint més qualitat d'imatge. “Paral·lelament a l'evolució dels telèfons mòbils, també ho ha fet la tecnologia de les càmeres, amb sensors de major grandària”, explica l'expert. En aquest sentit, destaca càmeres com la Canon EOS R50.

Això es tradueix en fotografies amb major definició (més detall i la possibilitat de realitzar una millor retallada de la foto), rang dinàmic (permet aconseguir un major detall en les zones d'ombra i en les més clares en una mateixa foto), baixa distorsió i millor control del soroll en condicions de poca llum. Una millora de la qualitat en tots els aspectes de la imatge.

Els accessoris de les càmeres de fotos

Un altre dels avantatges de les càmeres de fotos enfront dels telèfons intel·ligents són la gran versatilitat dels seus accessoris. Es pot canviar l'objectiu de la càmera per a adaptar l'angle de visió, així com connectar la càmera amb accessoris com els flaixos, disparadors remots i altres dispositius d'il·luminació. “Això permet obtenir un control molt més precís de l'enquadrament, les parts de l'escena que volem definides i de la llum aportada a l'escena i, per tant, aconseguir resultats professionals, ja sigui per a fotografia de producte, retrats o qualsevol altre tipus de treball”, assenyala Alcober.

La Sony Alpha 7 IV destaca per la qualitat de les seves imatges /

Cedida

Això és important, sobretot, per a les persones que fan un ús professional de les càmeres. Des de la botiga especialitzada en fotografia de Barcelona recomanen la Sony Alpha 7 IV, una càmera que destaca pel seu detall i definició.

Una foto feta amb la SonyA7 IV /

Cedida

L’autenticitat la fotografia front la IA

La irrupció de la intel·ligència artificial (IA) també ha arribat al món de la fotografia. Certificar l'autenticitat del treball fotogràfic és cada vegada més important i, en els pròxims anys, ho serà encara més. “Les imatges creades per un mateix tindran un valor extra afegit pel simple fet de ser una creació pròpia. Les càmeres tenen els recursos tecnològics que permetran identificar això”, apunta l'expert.

A FotoK recomanen la Sony A9 III, que té el sistema ‘Camera Authenticity Solution’ C2P. Aquesta eina genera una signatura digital en la imatge, cosa que impedeix que es faci una manipulació d'aquesta. Un aspecte que, sens dubte, és molt important en sectors com el fotoperiodisme.

Controlar manualment l’exposició o el balanç

Un altre punt molt interessant de les càmeres de fotos és la possibilitat de controlar manualment aspectes com l'exposició o el balanç de blancs. “Aquests controls manuals més complets que trobem en versions de cambra avançada com la Canon EOS R8 brinden l'oportunitat d'ajustar la imatge de forma més precisa segons les teves necessitats creatives”, explica l'expert de FotoK.

Editar en RAW i connectivitat

El format RAW és perfecte per a poder editar una imatge. I les càmeres de fotos capturen en ell. Es tracta d'un format en el qual les dades de la imatge no estan comprimides ni processades. Això permet capturar un gran nivell de detall de les imatges amb arxius de gran grandària i sense pèrdua de qualitat. Cosa que dona majors possibilitats d'edició i d'ajust en l'ordinador.

La Sony ZV E-10 és una càmera perfecta per als creadors de contingut /

Cedida

Algunes càmeres també tenen connectivitat Wifi i Bluetooth per al control remot i enviament d'imatges des dels dispositius mòbils. Aquest factor, per exemple, és molt important per a treballs com la creació de continguts per a xarxes socials, que necessiten una major immediatesa. En aquest sentit, a FotoK recomanen la SONY ZV-E10.