Secció recomanada per

«Sacrificar privacitat per seguretat»

Amazon llança un robot per vigilar què fas a casa

  • El gegant tecnològic reforça la seva aposta al mercat de productes per a la llar amb novetats que desperten les crítiques dels experts en privacitat

  • Astro és un robot domèstic amb rodes i un sistema de reconeixement facial vinculat a Alexa que funcionarà com a assistent i captarà dades

Amazon llança un robot per vigilar què fas a casa

Amazon

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amazon vol entrar a casa teva. Aquest dimarts el gegant tecnològic va anunciar el llançament d’una nova bateria de productes per a la llar com Astro, el seu primer robot domèstic equipat amb un sistema de reconeixement facial que patrullarà per les habitacions i t’avisarà cada vegada que detecti la teva cara.

Aquest dispositiu funciona amb tres rodes que li permeten circular per casa, rebre ordres i processar-les, ja que està vinculat a Alexa, l’assistent virtual d’Amazon. Això permet a les persones demanar-li que posi música, que faci recerques o que creï una llista amb tasques pendents.

La companyia propietat de Jeff Bezos, l’home més ric del món, ha dissenyat el seu robot perquè s’assembli al simpàtic Wall-E de Pixar. No obstant, Astro pot ser molt més perillós. El robot compta amb càmeres i micròfons que li permeten captar aquests senyals, però que també estan actius per captar tot el que veuen i escolten, un material que grava i emmagatzema a AWS, el núvol d’Amazon.

¿Perill per a la privacitat?

La companyia ha assegurat que es podran desactivar aquestes funcions, prohibir que Astro circuli per certes àrees de la casa i que tindrà una llum per indicar quan s’està enviant aquesta informació al servidor. Tot i així, diversos experts han criticat que aquest dispositiu, que capta els moments més íntims que es produeixen dins de la llar, pot servir per normalitzar la vigilància constant de les persones, i violar la seva privacitat.

A més, Amazon ha assegurat que el robot té un mode ‘sentinella’ amb què actua com a guardià de la casa per detectar si hi entra algú fora de la família. No obstant, en documents filtrats, alguns dels seus desenvolupadors asseguren que aquesta detecció és poc fiable i que el seu sistema de reconeixement facial és «un malson de privacitat» que revela com la nostra societat «sacrifica la privacitat per la comoditat».

S’espera que Amazon llanci aquest nou producte a finals d’any. Durant unes setmanes de promoció costarà 999 dòlars i després el seu cost passarà a ser de 1.449. Els usuaris que vulguin ser els primers a deixar entrar Astro a casa hauran de sol·licitar una invitació per poder comprar-lo.

Mercat de la vigilància

Notícies relacionades

Aquest dimarts Amazon va anunciar el llançament d’una bateria de nous productes que venen a reforçar la seva aposta per dominar el mercat de la tecnologia de la llar. Així, va presentar Echo Show 15, una nova versió ampliada de la seva pantalla per penjar a la paret de casa que busca col·locar-se al centre de la família i que pot funcionar per projectar-hi un calendari, una llista de tasques de la llar o una sèrie. Aquesta novetat funciona també com a altaveu i compta amb càmeres amb processadors d’intel·ligència artificial per captar el que passa al seu voltant.

En la seva conquesta de la llar Amazon aposta per dispositius de vigilància com Ring Alarm Pro, un sistema d’alarmes que es connecta a la wifi per poder activar panys intel·ligents, un timbre de la porta que funciona amb càmeres activades tot el dia o Always Home Cam, una càmera de videovigilància incorporada en un dron domèstic per poder veure cada racó de casa quan no hi siguis. Aquesta petita aeronau ja es pot demanar als Estats Units per un cost de 249,99 dòlars.