JUDICI PER L'ASSASSINAT I AGRESSIÓ SEXUAL DE DIANA QUER

El Chicle: «La meva intenció no era matar Diana i no la vaig violar»

José Enrique Abuín nega la violació i afirma que va matar la jove perquè no el delatés: «Em va veure robant gasoil i vaig pensar que era una firaire»

Insisteix que la va matar accidentalment: «Li vaig posar la mà al coll sense adonar-me de la pressió que feia i es va quedar aturada»

El acusado por el presunto  asesinato de Diana Queer, José Enrique Abuín Gey, alias el Chicle, momentos antes de emepzar el juicio, en A Coruña /Galicia (España), a 12 de noviembre de 2019.

El acusado por el presunto asesinato de Diana Queer, José Enrique Abuín Gey, alias el Chicle, momentos antes de emepzar el juicio, en A Coruña /Galicia (España), a 12 de noviembre de 2019. / Álvaro Ballesteros (Europa Press)

5
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

«Li vaig posar la mà al coll, ella se’n va anar cap enrere, va intentar empènyer-me, però jo no em vaig apartar. Llavors li vaig posar la mà esquerra sense adonar-me de la pressió que feia. Es va quedar aturada, li vaig donar dos o tres cops a la cara, però ja no es movia». Sense titubejar, amb les mans entrellaçades sobre la seva falda i sense gairebé variar la seva última versió, José Enrique Abuín, ‘el Chicle’, ha declarat a l’Audiència de la Corunya aquest dimarts sobre com va acabar amb la vida de Diana Quer la nit del 22 d’agost del 2016 i ha negat que l’agredís sexualment. Davant dels membres del jurat popular ha mantingut que aquella nit es va trobar fortuïtament amb la jove madrilenya i la va matar accidentalment.

«La meva intenció no era matar Diana, jo estava robant gasoil dels camions dels firaires i me la vaig trobar de cara, vaig pensar que era una d’ells i, com que jo tenia pendent entrar a presó per una condemna per narcotràfic i no volia tenir problemes amb els gitanos, em vaig dirigir a ella per por que em delatés», ha assegurat Abuín, per a qui la fiscalia i la família de la víctima demanen la presó permanent revisable pels delictes de detenció il·legal, violació i assassinat. Després, segons la seva versió, va ficar el cos de Diana als seients posteriors del seu Alfa Romeo i el va traslladar fins a la nau de mobles abandonada de la parròquia d’Asados d’on la Guàrdia Civil el va recuperar 16 mesos després. 

Coneixia la nau

Abans, es va aturar al pont de Taragoña per tirar el telèfon mòbil de la noia a la ria. «La meva intenció era deixar també el cos allà, però vaig veure que hi havia gent, així que vaig recordar la nau», ha afirmat el Chicle, que ha reconegut que coneixia el lloc perquè «havia tret fustes i mobles d’allà» i fins i tot sabia que hi havia un pou al soterrani.

«Vaig buscar un tros de cable que vaig arrencar de l’endoll d’una columna per obrir la tapa del pou. Vaig treure el cos del cotxe i el vaig baixar al soterrani. La vaig agafar per sota de les aixelles, la vaig asseure davant del forat del pou, vaig ficar les cames i el vaig deixar baixar a poc a poc fins que va arribar a l’aigua. El cos va quedar flotant de cap per avall. Llavors vaig decidir agafar dos blocs i els vaig lligar al cos amb un cable llarg, però el cos també es va quedar flotant», ha declarat Abuín, negant que tornés per llastar el cos 20 dies després del crim, com afirmen els investigadors.

Sostenidor i tanga

Sobre si va violar Diana, el Chicle, que ha assegurat no recordar si quan va ficar el cos de la jove al pou tenia les cames obertes, ha repetit els mateixos arguments que la seva advocada ha exposat només uns minuts abans: «Li vaig treure la roba abans per por que quedessin restes del meu cotxe, però només li vaig treure la brusa, els pantalons i el calçat, la roba interior ja no l’hi vaig treure perquè no havia estat en contacte amb el cotxe». Tot i que més tard, a preguntes de l’acusació, ha matisat aquest extrem de la seva declaració, contradient-se: «No em vaig fixar si Diana portava sostenidor i tanga. No sé si la roba interior va sortir amb la resta de la roba o no, perquè ho vaig enrotllar tot i m’ho vaig emportar de tornada al cotxe»

Abuín, que s’ha negat a contestar a preguntes sobre l’intent de rapte de la noia a Boiro, pel qual va ser condemnat a cinc anys de presó, ha apuntat que no es va desfer de la roba de Diana fins al matí següent, quan es va desplaçar fins a «un contenidor prop d’un desballestament». No ha sabut explicar per què sí que va tirar al pou la bossa de la noia. Tampoc per què quan la van trobar, hi havia una brida embolicant el cabell de Diana, a l’altura de coll. Els investigadors afirmen que la va utilitzar per escanyar-la.

El Chicle ha descrit la nau on va ocultar el cadàver de la jove provant d’allunyar la imatge de «lloc apartat i idoni per a una violació que ha dibuixat l’acusació. Ha dit que no recorda si allà hi havia més blocs com els que van ajudar-lo a llastar el cos de Diana, però sí que «no hi havia cap llit, no sé si algun sofà»

Irònic i fanfarró

Al llarg d’una hora i quart, Abuín ha esquivat les preguntes de totes les parts tranquil, fins i tot amb alguna resposta en to irònic i fanfarró quan l’advocat de l’acusació li ha preguntat per què les indagacions apunten que va intentar desbloquejar el telèfon mòbil de Diana fins i tot en sis ocasions abans de llançar-lo a la ria: «Caldria preguntar a un informàtic». Tampoc ha vacil·lat quan aquest li ha preguntat si li agraden les dones altes, morenes i guapes, en clara al·lusió a Diana: «De tot tipus, com a tot el món». 

Notícies relacionades

Només s’ha mostrat una mica insegur quan li han esmentat la seva dona, Rosario. La fiscal ha recordat com la va utilitzar, a ella i als seus cunyats, per «crear-se una coartada» que el descartés com a sospitós davant dels investigadors: «Vaig demanar a la meva dona que com que estaven molt a sobre digués que aquella nit estava amb mi», ha reconegut visiblement emocionat. 

També seriós i amb veu tremolosa ha recordat el moment en què va derrotar davant dels guàrdies civils que va acorralar durant 16 mesos i va revelar el parador del cadàver de Diana: «Em deien veuràs sortir la teva dona emmanillada, i a la teva filla no la veuràs més. Vaig decidir dir on era el cos a canvi que la meva dona, que estava detinguda, se n’anés a casa, en llibertat».