Referència en medicina

Barcelona i Manresa seran les capitals mundials de la formació dels professionals sanitaris

L’Organització Mundial de la Salut recomana Helix, trobada global que se celebrarà la setmana que ve a Catalunya, amb la FUB com a seu i impulsora, i que aplegarà més de 250 experts de 24 països

Barcelona y Manresa serán sedes del congreso médico.

Barcelona y Manresa serán sedes del congreso médico. / Regió 7

3
Es llegeix en minuts
Josep Lluís Micó

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha recomanat aquesta mateixa setmana una trobada d’aquest àmbit que es durà a terme a Manresa i Barcelona la setmana que ve, en concret, entre el 13 i el 16 de maig.

Es tracta d’Helix, cimera global per a l’educació professional en medicina i l’actualització de coneixements en sanitat que, en aquesta edició, està impulsada pels actors de referència al país: l’Institut de Formació Contínua-IL3 de la Universitat de Barcelona (UB), UManresa-UVic-Universitat Central de Catalunya (UCC), Unió Consorci Formació (UCF), La Unió-Associació d’Entitats Sanitàries i Socials, el Consorci de Salut i Social de Catalunya i l’Institut Català de la Salut (ICS). Celebrada cada dos anys, Helix, acrònim de Healthcare Education & Learning Innovation Xperiences, està pensada per incentivar el diàleg sobre la formació contínua en totes les facetes i dimensions de la medicina i la sanitat: des dels processos d’aprenentatge de les persones que s’hi dediquen fins al desenvolupament del talent humà en aquest sector.

Participació institucional

Per aquesta raó, han confirmat la seva presència destacades autoritats de la gestió -pública i privada-, l’exercici professional, la recerca, la innovació i la tecnologia. En conjunt, hi haurà entre 250 i 300 congressistes provinents de 24 països

Precisament el director d’Aprenentatge i Innovació de l’acadèmia de l’OMS, Bart Janssens, oferirà la conferència d’obertura, titulada «Aprenentatge digital a l’ecosistema de la salut», el dia 14 a la Sala d’Actes de l’edifici FUB1 de Manresa. La intensa difusió de l’Helix Summit que està portant a terme l’OMS per tot el món a través d’eines de comunicació tan poderoses com la seva pàgina web s’explica per la rellevància de la convocatòria i per la seva participació institucional.

A més de la ponència de Janssens, els inscrits a la cimera podran integrar-se en grups de co-creació d’experiències tecnològiques en salut, per exemple, de caràcter immersiu, amb membres de l’acadèmia de l’OMS.

Igualment, l’Organització s’ha implicat amb determinació en l’anàlisi d’un panorama tan canviant com el de les acreditacions i les anomenades «microcredencials», cursos de poca durada basats en el vincle entre centres docents i indústria. Un desafiament que, fins ara, poc països han resolt satisfactòriament.

L’activitat començarà el dia 13 a Barcelona, amb visites opcionals per conèixer propostes singulars de formació durant el matí a les instal·lacions de l’Hospital Clínic, l’Hospital Vall de Hebron, l’Hospital de Sant Pau i Santa Creu, l’Hospital Sant Joan de Déu, l’Hospital del Mar, l’ICS, UCF i la Fundació ASPACE Catalunya.

El Bages i la capital catalana

L’edifici MediaTIC, al districte 22@ de Barcelona, acollirà per la tarda un circuït digital sobre intel·ligència artificial generativa, realitat virtual i realitat augmentada, robòtica, analítica, models en tres dimensions (3D), simulació immersiva, metavers, gamificació, dispositius mòbils i un llarg etcètera. El congrés s’estendrà durant el 14 (UManresa), el 15 (Hospital Clínic) i el 16 de maig (edifici històric de la UB). Els alcaldes de la capital del Bages, Marc Aloy, i de Barcelona, Jaume Collboni, obriran i clouran respectivament aquestes jornades, acompanyats dels rectors de la UB, Joan Guàrdia; i de la UCC, Josep Eladi Baños.

Participació institucional

Notícies relacionades

Professors de centres de prestigi com l’estatunidenca Johns Hopkins University (cinquena del món en el seu camp, segons les dades facilitades per la darrera onada del prestigiós rànquing de Times Higher Education) o el mexicà Instituto Tecnológico de Moterrey hi faran les seves aportacions durant l’Helix de 2025, amb la coordinació general de Clara Rubio (UCF) i Òscar Dalmau (UCF-UManresa).

Entre els participants de la FUB, hi figuren el director general, Toni Llobet; el director d’Estratègia Internacional i director acadèmic de la Càtedra de Lideratge en Valors, el doctor Valentí Martínez; la doctora Carmen Gomar, directora de la Càtedra de Simulació i Seguretat de Pacients; la vicerectora del Campus Manresa, la doctora Sílvia Mas; o la directorade Desenvolupament Corporatiu, la doctora Carlota Riera. El format de la cimera és presencial.