Els especialistes rebaixen l’alarma per la verola del mico
La declaració de l’OMS obeeix a la necessitat que hi hagi «més focus, vigilància, control i recursos a la zona més afectada, a l’Àfrica».

La nova declaració d’emergència sanitària internacional que ha llançat l’OMS per l’augment de casos d’mpox a l’Àfrica ha fet saltar una altra vegada les alarmes. Però tant les autoritats sanitàries europees com les espanyoles fan una crida a la calma. També els especialistes. "La verola del mico no és la covid, no hi té res a veure. Això no és una pandèmia. No esperem més controls dels que ja es feien fins ara. Ni res especial", va assenyalar ahir la doctora Mar Faraco, portaveu de l’Associació de Metges de Sanitat Exterior.
El Ministeri de Sanitat va recordar també que els casos detectats aquest any a Espanya "no s’han comportat de manera diferent, amb altres símptomes o diferent gravetat" dels que es van donant des del 2022. Així mateix, va indicar que el fet que s’hagi detectat a Suècia un cas de la nova variant d’mpox "no vol dir que aquesta variant no hi fos ja prèviament".
El director general de Salut Pública i Equitat en Salut, Pedro Gullón, també va va fer una crida a la calma davant l’emergència global perquè "no és res tremendament nou" i fins i tot, si la variant estesa per l’Àfrica ja fos a Espanya, el perfil dels nous diagnòstics no ha variat. Així ho va considerar a l’agència Efe, ahir, l’endemà que Suècia hagués notificat el primer cas a Europa del clade (variant) II d’mpox, que és el que actualment s’està estenent per tot l’Àfrica i el que ha portat l’OMS a declarar aquesta emergència sanitària global.
La que s’està difonent des de fa uns mesos per 18 països africans sembla que està sent més greu i està afectant col·lectius diferents que l’anterior –especialment nens–, però Gullón demana ser "extremadament prudents" perquè la capacitat de detecció i vigilància en aquest continent és molt limitada; quan això passa, només es detecten els casos més greus.
Reunions amb Europa
Notícies relacionadesEspanya participarà dilluns en una reunió convocada per la Unió Europea amb l’objectiu d’avaluar la situació actual, basant-se en les dades disponibles. L’endemà, dimarts, les comunitats autònomes es reuniran per valorar les mesures a implementar al nostre país. D’entrada, ahir el Centre Europeu de Control de Malalties va valorar que el risc de transmissió a Europa és "baix".
Una tesi que també sosté Faraco, que apunta que la declaració de l’OMS és perquè hi hagi "més focus, vigilància, control i recursos a l’Àfrica, que és on la malaltia està causant estralls".
- Ocupació pública El Govern aprova aquest dimarts la pujada salarial del 0,5 % pendent per als funcionaris, segons CCOO i UGT
- Dos morts en un incendi agrícola a la Segarra
- Sense telèfon, sense diners, sense llit fix
- Tall de llum Una avaria deixa 1.200 abonats sense electricitat durant tota la nit a Barcelona
- TURISME DENTAL Alerta sobre la nova moda de viatjar al Marroc a la recerca del somriure perfecte: «És una temeritat»
- Accident sense ferits Mig arbre de grans dimensions cau sobre la calçada del carrer Entença
- Universitat Catorze universitàries acusen un catedràtic de la UB d’abús sexual
- Sector bancari El Sabadell defensa la venda de TSB: «Avui valem més que ahir»
- Això és el que significa que els fills no facin cas als seus pares a la primera, segons el psicòleg Álvaro Bilbao
- Investigació oberta El nen mort a Valls va estar tot el matí al cotxe mentre el pare treballava