TEMPESTA DE CALAMARSA

Sant Pere de Torelló demana ajudes per la forta calamarsada

La petita localitat de la comarca d’Osona fa front a les greus conseqüències de la tempesta de calamarsa que divendres va causar desperfectes importants.

Sant Pere de Torelló demana ajudes per la forta calamarsada
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La intensa calamarsa que va caure divendres a Sant Pere de Torelló (Barcelona) va provocar danys en vivendes, instal·lacions i en molts vehicles, així com nombrosos avisos als Bombers per inundacions als baixos d’alguns immobles, entre altres incidències de bastanta consideració. Aquest és el motiu pel qual l’alcalde, Jordi Fàbregas, ha sol·licitat considerar el municipi com a zona catastròfica.

Fonts dels Bombers van explicar que, a partir de les 17:30 hores de divendres, van rebre una allau d’avisos a la zona per diversos incidents relacionats amb la intensa pluja acompanyada de calamarsa, principalment destrosses en vidres i carrosseria de vehicles estacionats al carrer i inundacions en baixos d’edificis. Durant el dia d’ahir, els Bombers de la Generalitat van haver de dur a terme tasques relacionades amb assistències tècniques al municipi, especialment en teulades, tal com va informar el mateix cos al seu compte d’X.

Visita de la consellera

L’Ajuntament de Sant Pere de Torelló va comptabilitzar fins a mil vivendes del nucli antic afectades pels efectes de la pedra. A això s’hi afegeixen els desperfectes d’uns 300 cotxes i 30 de les 40 empreses d’un polígon industrial. També ha quedat molt afectada l’escola d’aquesta petita població de la Vall del Ges, a la comarca d’Osona. La conselleria d’Educació de la Generalitat va anunciar ahir que farà una contractació "d’urgència" per reparar els desperfectes que va provocar la intensa tempesta a l’institut escola Josep Maria Xandri . La tempesta va provocar danys considerables a la teulada del centre educatiu i va fer malbé les plaques solars. La consellera d’Educació, Anna Simó, va visitar ahir el centre en companyia de l’alcalde i de la delegada del Govern a la Catalunya Central, Montserrat Barniol.

Diverses imatges compartides per usuaris de les xarxes socials mostraven les destrosses causades per la calamarsa i l’aspecte dels carrers de la població.

Protecció Civil de la Generalitat va desactivar l’alerta del pla Inuncat després de finalitzar l’episodi de tempestes fortes, que va afectar especialment la Catalunya Central (Osona, Bages i Berguedà) i punts de l’àmbit metropolità (Vallès Oriental, Vallès Occidental i Barcelonès).

Notícies relacionades

El telèfon d’emergències 112 va rebre prop de 760 trucades relacionades amb el temporal de pluja i pedra, de les quals 218 van correspondre al Vallès Occidental, 141 al Barcelonès i 87 a Osona. Els Bombers de la Generalitat van atendre un total de 370 incidències, la majoria de les quals per retirar arbres caiguts, elements inestables de façanes i teulades i inundacions de baixos.

Els forts xàfecs de divendres a la tarda van deixar uns registres destacables al voltant dels 100 litres en punts d’Osona i el Bages (95 litres al pantà de Sau i 84 a Sant Salvador de Guardiola), i intensitats de pluja torrencials en diverses poblacions: 49,6 litres en mitja hora al mateix pantà de Sau i 42,3 litres a Sant Salvador de Guardiola, 35,6 litres en 30 minuts a Castellbisbal, 30,6 litres a Terrassa, 29,4 litres a Massoteres (Segarra) i 28,5 litres a la Quar (Berguedà).