Els reptes de transitar a l'edat adulta amb un trastorn de salut mental: gairebé el 60% dels joves reconeix tenir problemes

La prevenció, la xarxa de suport i trencar amb els estigmes és fonamental per a ajudar als joves

Ita Diagonal, el nou centre especialitzat en salut mental de l'adolescent a Barcelona, va dur a terme la jornada “Salut Mental i transició a la vida adulta” amb motiu de la seva inauguració

Els trastorns de salut mental en joves shan incrementat en els últims anys

Els trastorns de salut mental en joves shan incrementat en els últims anys / Cedida

4
Es llegeix en minuts
Pep Canals

La salut mental dels joves preocupa des de fa uns anys. Un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) entre 972 joves estudiants universitaris va mostrar que el 27% havia pensat a suïcidar-se en l'últim any. Aquesta dada seria un dels més greus però el 59,3% dels joves espanyols d'entre 15 i 29 anys reconeix patir problemes de salut mental, tal com reflecteixen les dades del ‘IV Baròmetre Juvenil 2023. Salut i Benestar’ de la Fundació Mútua Madrilenya i Fad Joventut.

“Sempre hi ha hagut persones amb vulnerabilitat, però la societat era una mica més protectora i inclusiva; i ara és més difícil ser adolescent, estem en un món més competitiu i individualista”, va assegurar Antoni Grau, director clínic de Clariane Espanya durant la jornada “Salut Mental i transició a la vida adulta” que va organitzar Ita amb motiu de la inauguració del nou centre de salut mental de l'adolescent al centre de BarcelonaIta Diagonal.

L'individualisme ha arribat fins a tal punt que gairebé el 70% dels joves s'ha sentit sol en algun moment, segons l'Observatori de la Solitud no Desitjada de la Fundació Onze i Ajuda en Acció. “El context social ens porta un percentatge major de casos de TCA dels quals hi havia abans, una situació sobre la salut mental dels joves preocupant, i l'augment de perfils amb problemes de neurodesenvolupament. Des d’Ita Diagonal comencem a adaptar-nos i a posar tota la nostra experiència de més de 25 anys en aquest panorama actual, coordinant-nos amb cada professional del centre, amb família, institucions, col·legis i instituts per a aconseguir un tractament adequat per a cada persona”, va explicar Andrea Sánchez, directora d’Ita Diagonal.

Una teràpia de grup a Ita /

Cedida

Transitar a l'edat adulta amb trastorns de salut mental

A la jornada, en la qual a més de Grau i Sánchez van participar Mara Parellada, psiquiatra especialitzada en Trastorns de l'Espectre Autista i Àlex Dencás, coordinador clínic de salut mental adolescent d'Ita, es va reflexionar sobre com ajudar als adolescents amb un trastorn de salut mental, trastorn de conducta alimentària (TCA) i trastorn de neurodesenvolupament a transitar a la vida adulta.

Tots els experts van coincidir que la prevenció i la xarxa de suport eren claus per a ajudar-los. En aquest sentit, el paper dels professionals de la salut mental és important. “És fonamental ajudar l'adolescent a formar la seva identitat fora del símptoma. La seva identitat no és el trastorn, és molt més. Cal ensenyar-los i donar-los eines perquè puguin crear la seva identitat”, va apuntar el director clínic de Clariane.

Dencás va destacar que els professionals de la salut mental “tenim el privilegi de veure en primera persona com els adolescents van creant aquests nous llaços. A vegades, el context terapèutic tal com el presentem ajuda a l'adolescent a avançar com a persona i a treballar en aquests nous reptes, començant a crear nous vincles en un entorn que sent segur”.

Parellada, per part seva, va afegir que era important traspassar la barrera de la xarxa de suport familiar en la vida adulta. “Quan penso en els autistes que transitaran a la vida adulta, penso que han de passar d'una xarxa familiar a una altra mena de xarxa de suport: petitona, pròxima però forta. I aquesta xarxa de suport, com a professionals, cal ajudar a crear-la i aconseguir-la”, va assegurar l'experta.

La xarxa de suport és fonamental per als joves amb trastorns de salut mental /

Cedida

Trencar amb l'estigma de la salut mental

Un dels reptes d'aquesta transició a l'edat adulta és trencar amb l'estigma i els mites que envolten als i les joves que han passat per un tractament de salut mental. “Els adolescents es troben amb molt d'estigma. Molts joves que ja han acabat el seu tractament i poden tenir una vida funcional es continuen trobant amb l'etiqueta i les barreres que aquesta comporta”, va explicar Àlex Dencás.

En aquest sentit, Parellada va parlar de donar-li un nou significat al concepte de discapacitat. Per a l'experta s'hauria de parlar de persones neurodiverses i fer entendre a aquests joves que la seva identitat va més enllà d'això. “Entre altres coses, per a no caure en la victimització i no anar per la vida amb la bandera del seu trastorn”, va apuntar.

El director clínic de Clariane, per part seva, va assegurar que els tractaments havien de tenir data de caducitat perquè el pacient tingui una alternativa identitària. Molts joves perpetuen els seus símptomes per a continuar pertanyent a alguna cosa. “Hi ha alguna cosa pitjor que ser anorèxic i és no tenir identitat, per això els professionals hem d'ajudar-los en el procés de construcció de la seva personalitat”, va afegir.

El nou centre d’Ita a Barcelona /

Cedida

Nou centre de salut mental a Barcelona

Ita Diagonal va celebrar la inauguració del centre el passat 16 d'abril. El nou centre és Hospital de Dia i Consultes Externes i té l'objectiu d'oferir atenció clínica de qualitat a tota la població infantojuvenil que el necessiti, posant el focus en els tractaments de TCA, obesitat, ansietat, depressió i trastorns de conducta, salut mental de l'adolescent i trastorns de neurodesenvolupament.

El nou centre compta amb un equip multidisciplinari de professionals especialitzats format per: psicòlegs, psiquiatres, nutricionistes i metges especialitzats, entre altres experts en salut mental infantojuvenil i per a adults. El centre compta amb instal·lacions agradables i facilitadores per al tractament dels i les pacients i les seves famílies. Ita Diagonal es converteix, d'aquesta manera, en el centre de referència especialitzat en el tractament de salut mental adolescent a Barcelona.