El paper de l'artteràpia en cures pal·liatives: “Per a ell era una manera d'expressar les seves emocions”

L'Hospital de Sant Pau porta més d'una dècada oferint aquesta teràpia complementària que s'ha mostrat molt eficaç per a alleujar símptomes físics i també emocionals

Aquest projecte compta amb el suport de la Fundación Mémora, que col·labora en altres programes similars relacionats amb el procés de final de vida

Carles Olivé pinta amb les seves filles durant una sessió dartteràpia a lHospital de Sant Pau

Carles Olivé pinta amb les seves filles durant una sessió dartteràpia a lHospital de Sant Pau / Cedida

5
Es llegeix en minuts
Xavier Oliva

L'art pot expressar en moltes ocasions el que és difícil amb paraules. I aquest va ser el cas del Carles Olivé, que va morir el 20 de juliol del 2019, dotze mesos després d'haver estat diagnosticat d'un glioblastoma multiforme grau IV, una forma de tumor cerebral. La seva història és una de les 700 que han passat pel programa d'artteràpia que ofereix la Unitat de Cures Pal·liatives de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona des de l'any 2012 amb el suport de la Fundació Mémora, que col·labora en altres projectes d'aquest tipus des de fa més de deu anys. Una teràpia complementària que s'ha mostrat molt efectiva per a millorar la qualitat de vida dels pacients i els seus familiars en un moment delicat del procés de final de vida.

Les sessions d'artteràpia eren el moment més esperat del dia durant la seva estada en cures pal·liatives

Karla Islas Pieck

Parella del Carles Olivé

El Carles va accedir al programa setmanes abans de la seva defunció i després d'haver seguit altres tractaments com la cirurgia, la quimioteràpia, la radioteràpia o la immunoteràpia. Abans de l'ingrés tenia una gran sensibilitat per la música, però les arts plàstiques no havien format mai part del seu dia a dia. “Tenia una oïda privilegiada i tocava diversos instruments”, apunta la Karla Illes Pieck, parella i mare de les seves dues filles bessones. “Les sessions d'artteràpia eren el moment més esperat del dia durant la seva estada a les cures pal·liatives. Per a ell, era una manera d'expressar les seves emocions. Un espai d'autocura, d'intimitat, de reflexió i també de comunicació amb els seus éssers més pròxims”, afegeix.

Beneficis de l'artteràpia en Cures Pal·liatives

Els diferents estudis duts a terme en la pròpia Unitat de Cures Pal·liatives de l'Hospital de Sant Pau i publicats en revistes de l'àmbit científic han demostrat que després d'aquesta intervenció hi ha una millora en símptomes físics com el dolor, així com en el pla emocional, reduint el nerviosisme, el descoratjament i el malestar.

Els pacients se senten més relaxats i poden expressar les seves emocions a través de les seves creacions

Nadia Collette

Artterapeuta de la Unitat de Cures Pal·liatives de l'Hospital de Sant Pau

“Un dels beneficis més importants és canviar el focus d'atenció dels participants, des d'una preocupació constant pel seu estat físic o els seus problemes derivats de l'hospitalització, cap a la seva capacitat de creació artística que, en la majoria de les vegades, mai havien tingut ocasió d'explorar. També se senten més relaxats i poden expressar les seves emocions a través de les seves creacions”, assegura la Nadia Collette, artterapeuta en l'equip interdisciplinari de la Unitat de Cures Pal·liatives de l'Hospital de Sant Pau.

Una sessió d'artteràpia a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona /

Cedida

Aquesta teràpia complementària, segons el que s’ha descobert fins ara, actua al mateix temps en diferents nivells de la persona amb experiències sensorials, emocionals, cognitives i espirituals. “És molt probable que aquests efectes tinguin un paper “holístic” en les persones acompanyades. És la idea de l'atenció integral. Hem de continuar investigant per a consolidar aquesta evidència”, assenyala l’artterapeuta.

Com es desenvolupa una sessió d'artteràpia?

Les sessions d'artteràpia s'adapten al moment i a l'estat de la persona que participa. “L'objectiu és anar trobant el que a la persona li pot resultar útil explorar mitjançant els materials bàsics d'arts visuals que la professional porta a les habitacions. En funció de les necessitats de la persona i del seu estat emocional, alguns materials i propostes creatives poden ser més apropiades”, assegura la Nadia Collette.

Les obres eren molt diferents entre si en funció de l'emoció que predominés a cada moment

Karla Islas Pieck

Parella del Carles Olivé

També impressiona l'evolució del pacient al llarg de les sessions. “Les obres eren molt diferents entre si en funció de l'emoció que predominés a cada moment. Hi havia algunes molt colorides, amb formes rodones i alegres. En tons freds. I altres amb traços més durs, en tons càlids”, rememora la Karla. Per part seva, Collette apunta que la transformació de les obres és el reflex de la transformació dels seus autors. “La persona evoluciona connectant cada vegada més la seva creativitat i els fruits que pot extreure d'ella”, assegura la arteterapeuta de l'hospital barceloní.

En el transcurs del procés d'artteràpia el pacient va decidir transformar la figura i va pintar un símbol de la Creu Roja /

cedida

El paper de les famílies

L'artteràpia també és una manera d'ajudar a la família. La parella del Carles recorda que “amb les obres que anava pintant en les seves sessions s'anava decorant la seva habitació de l'hospital, i va contribuir a aconseguir un espai més acollidor, alegre, personal i, d'alguna manera, això tenia un impacte positiu en l'ànim de tots els que l’acompanyàvem”.

Però també va ser una manera de connectar amb l'entorn més proper. La Karla recorda dos moments de manera especial. “En un estadi molt avançat de la seva malaltia i amb molt poques forces, va pintar al costat de la Tura i la Fiona -les nostres filles- una obra compartint traços i emocions. També un dia el va fer amb el seu pare, amb qui no sempre havia tingut massa comunicació, i per a tots dos va ser una forma de comunicació nova que van trobar molt reconfortant”, explica.

Diferents obres d'artteràpia a l'Hospital de Sant Pau /

Cedida

Les creacions dels seus éssers estimats morts representen un llegat valuós per als familiars

Nadia Collette

Artterapeuta de la Unitat de Cures Pal·liatives de l'Hospital de Sant Pau

L'artteràpia i les obres que es fan també poden ser d'ajuda en el procés de dol. “En moltes ocasions, les creacions dels seus éssers estimats morts representen un llegat valuós per als familiars, perquè recorden que, enmig de la duresa del final de vida, aquests traços de colors que queden són un testimoni del valor de la vida”, assegura Collette. “Un bon final de vida és el primer pas per a un bon procés de dol de les persones que es queden”, apunten per la seva part des de Fundación Mémora, que col·labora en aquesta mena de projectes amb l'objectiu de treballar el final de vida des d'abans de la defunció.

Un llibre recollirà els testimonis de l'artteràpia

La periodista Gemma Bruna presentarà el llibre “Artteràpia. L'art que transforma” el 18 d'abril a l'Hospital de Sant Pau. Amb aquesta obra, l'autora busca explicar els beneficis i el poder transformador d'aquesta teràpia complementària. Tot això ho aconsegueix a través d'una combinació de fotografia dels pacients, obres realitzades i text amb els quals narrarà els perfils de 15 persones: dos pacients, set familiars, quatre membres de l'equip de cures pal·liatives i dos artistes que van participar en l'exposició “Llum Profunda”, que es va organitzar l’any 2016 amb 60 obres realitzades per pacients en fase terminal, els seus familiars i artistes professionals.