VIOLÈNCIA DE GÈNERE
Una infermera de Bellvitge lamenta haver-se d’amagar per un assetjament
El centre assegura que s’han pres totes les accions pertinents per protegir la dona
La professional del servei d’Urgències denuncia la persecució que pateix per part d’un tècnic d’una empresa d’ambulàncies amb el qual va mantenir una relació sentimental.
"La manera com et mira em fa sentir incòmoda fins i tot a mi". Aquest comentari, fet per una companya de feina, va ser el primer que va alertar una infermera de l’Hospital de Bellvitge que podia estar patint assetjament. La frase es referia a l’actitud d’un tècnic d’emergències sanitàries amb qui coincidia a la unitat d’Urgències d’aquest centre sanitari.
Durant tres anys, la infermera i el treballador de l’empresa Falck Ambulancias van tenir una relació. Després, ella va decidir deixar-lo. Es veien gairebé cada dia a la feina i ella, que temia que no s’ho prendria bé, va decidir tallar tota comunicació coincidint amb les vacances d’estiu. Va ser a mitjans del 2022 i no van tornar a trobar-se a Bellvitge fins mesos després. "En aquell temps no em va enviar cap missatge. Després em vaig assabentar que havia passat amb l’ambulància a prop d’on vivia i que preguntava per mi a amics comuns: jo el tenia bloquejat", explica la infermera, que prefereix preservar l’anonimat.
Després de la ruptura, els seus companys sempre l’alertaven si el tècnic d’ambulàncies apareixia i no es quedava mai sola. Al principi, quan coincidien, ell no li deia res: únicament la mirava d’una manera que "feia incomodar tothom". La infermera va començar a patir per la situació, tot i que li "treia importància" i "confiava que li passaria". No obstant, el 9 de febrer del 2023 tot va canviar. "Aquell dia no va poder més, es va acostar a mi i, malgrat que hi havia companys seus davant, va començar a dir-me com de mala persona era i si em considerava valenta per bloquejar-lo i no parlar-li. També em va dir altres coses pitjors", explica.
Aquest va ser l’inici del calvari que explica la sanitària. Durant mesos, assegura que l’assetjava a Urgències i que la increpava mentre treballava. Aquesta situació va provocar que ella no pogués dormir i patís ansietat per haver d’anar a la feina sabent que se’l podia trobar. Malgrat això, el pitjor encara havia d’arribar. El 29 de juliol de l’any passat, es trobava a Urgències quan va veure que entrava la seva exparella junt amb un company. Va demanar a una altra treballadora que atengués els pacients i va accedir a un despatx pròxim per calmar-se. "Em va seguir i em va dir que era el pitjor, que havia arruïnat la seva vida. Em va assetjar fins que vaig poder sortir. Vaig tenir atacs de pànic i d’ansietat", recorda.
A partir d’aquell dia va començar a buscar ajuda. Des del departament d’Igualtat de Bellvitge es va fer un seguiment del cas i ella va contactar amb el seu ambulatori per rebre atenció mèdica i psicològica al Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD). Després de nou anys treballant a l’hospital, va acabar demanant la baixa laboral. També va contactar amb els Mossos d’Esquadra, que li van recomanar denunciar, com va fer. La jutge no va acceptar l’ordre d’allunyament que va demanar, tot i que ha recorregut a l’Audiència de Barcelona.
"Ens animen a presentar una denúncia, però després la víctima és la que s’ha d’amagar", explica la infermera, que lamenta també la falta de suport d’algunes administracions. Assegura que ha hagut de canviar el seu dia a dia i les seves relacions, i que, per por, fins i tot s’ha plantejat deixar el pis on viu. De fet, el procediment administratiu que havia cursat, via Generalitat, va resoldre que el tècnic no podia entrar al centre sanitari. Ara vol tornar a reincorporar-se a Urgències, la seva passió, però manté que l’hospital la vol canviar de destí en lloc d’allunyar-la del servei de cribratge –on treballava– o posar mesures de seguretat.
Davant les preguntes d’aquest diari, l’Hospital de Bellvitge explica que "han pres totes les accions pertinents per protegir la professional" i que "se li han ofert opcions de tornar protegint al màxim possible la seva seguretat". Ella, no obstant, afirma que no se sent segura, ja que alguns companys han vist el tècnic d’ambulàncies als accessos d’Urgències. Tampoc vol canviar de destí: "Sembla que soc jo la que ha fet una cosa dolenta, canvies la teva vida per por i no ha de ser així". També lamenta que la companyia d’ambulàncies no canviï de destí el treballador.
Notícies relacionadesCanvi de destí
Per la seva banda, Falck Ambulancias assegura que, quan van saber de l’incident, van aplicar el protocol intern i van apartar cautelarment el treballador de la zona que ofereix el servei a Bellvitge. Ara, afirmen, està destinat a altres centres sanitaris, tot i que és possible que, puntualment, hagi d’anar a aquest hospital. També afirmen que el centre sanitari no els va traslladar mai l’existència del procediment administratiu segons el qual l’home no podia accedir al centre i que van conèixer-lo quan el treballador va acudir a Bellvitge, el 2 de febrer, per al trasllat d’un pacient i no se li va permetre entrar. A més, han obert una investigació interna.
-
Ofert per
- El somriure de l’‘Un, dos, tres…’ que va viure amb el dolor
- Els Boixos Nois, la cara catalana del fenomen ultra
- Educació a catalunya Mireia Dosil i Carles Granell: "Urgeix un grau d’Educació Matemàtica i l’especialitat a primària"
- Catalunya es proposa integrar la immigració barri a barri
- Vaixells elèctrics El Port Olímpic instal·la punts de càrrega ultraràpids
- LA GRAN CITA NÀUTICA L’Ineos Britannia no remunta i ja perd per 4 a 0 davant els ‘kiwis’
- Els llums de Nadal de Barcelona incorporen figures gegants de leds
- A pedralbes Les Corts vol ressituar un controvertit espectacle de llums nadalenc
- CONTAMINACIÓ Els Mossos atribueixen la pol·lució de la platja de Sant Adrià a una cadena d’omissions