denúncia col·lectiva
Més de 30 grups de comunicació demanden Google
Acusen la companyia que controla el cercador més utilitzat del món de comportament abusiu contra la lliure competència.
Més de 30 grups de comunicació europeus, pertanyents a 17 països, han iniciat accions legals contra Google per "comportament contrari a la lliure competència" i reclamen indemnitzacions per valor de 2.100 milions d’euros. La demanda, presentada Al Tribunal de Districte d’Amsterdam (Països Baixos) i a la qual s’ha afegit també Prensa Ibérica, grup editor d’aquest diari, qüestiona l’actuació de Google a través de la tecnologia feta servir al seu cercador per gestionar la publicitat.
El "comportament abusiu" per part de Google ja havia sigut assenyalat i documentat per diverses autoritats europees, indiquen en una nota els mitjans denunciants. El 2021, l’Autoritat Francesa de la Competència va considerar que l’empresa tecnològica havia abusat del seu poder en l’àmbit del software per a publicitat a l’afavorir les seves pròpies eines davant les dels seus competidors per perjudicar-los. Dos anys més tard, el 2023, la Comissió Europea va emetre una declaració d’objeccions en relació amb aquest comportament, que era el centre d’importants desafiaments legals presentats pels fiscals generals dels estats i el Departament de Justícia als EUA.
Els mitjans atribueixen a la tecnològica pèrdues econòmiques a causa del comportament anticompetitiu de la companyia. Si, per contra, no s’hagués donat aquest comportament per part de la multinacional, les empreses de comunicació haurien rebut ingressos significativament més alts per publicitat i haurien pagat tarifes més baixes per serveis de tecnologia publicitària, els fons de les quals podrien haver-se reinvertit a reforçar el panorama europeu dels mitjans de comunicació".
Evitar incoherències
La demanda va ser presentada al Tribunal del Districte d’Amsterdam, que compta amb jurisdicció en demandes per danys i perjudicis antimonopoli a Europa. Gràcies al fet que aquesta petició es presenta de forma conjunta, no ha sigut necessària la presentació de diverses demandes des de diferents països europeus, i s’evita d’aquesta forma el risc d’incoherències i costos en espiral.
Entre els demandants figuren les grans empreses de comunicació a Europa, així com diaris regionals. El cas serà defensat pel bufet d’advocats europeu Geradin Partners, el soci fundador del qual declara que han invertit "prou temps per arribar al cor de les irregularitats comeses per Google en l’àmbit de la tecnologia publicitària". A més, afegeixen, "ja és hora que l’empresa reti comptes pels seus abusos i indemnitzi els afectats i els mitjans de comunicació europeus".
- El futur passeig de la Mar Bella preveu que la costa de Barcelona retrocedeixi 20 metres
- La ciclista Ares Masip denuncia un intent de violació
- La fiscalia francesa acusa d’"homicidi involuntari" el conductor del bus
- Josep Maria Coronas serà el nou director general de la Fundació La Caixa
- El Girona cau contra un Logronyès sense porter als penals
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Consells pràctics Paper d'alumini a la paella: el secret dels restaurants que cada cop més gent copia
- IMPOSTOS DEL SORTEIG EXTRAORDINARI ¿Quant es queda Hisenda d'un premi de la Loteria de Nadal el 2018?
- La ciclista Ares Masip denuncia un intent de violació
- ‘Sport’ celebra el seu 45è aniversari