Més recursos

El Govern ha incorporat més de 1.700 nous agents de Mossos els darrers dos anys

El cos de Mossos continua creixent fins a l’horitzó de 22.000 agents i el Govern ha destinat 383 milions d’euros més a les polítiques de seguretat

El 2023 el cos de Mossos dEsquadra compta amb 18.643 efectius

El 2023 el cos de Mossos dEsquadra compta amb 18.643 efectius / Departament d'Interior

3
Es llegeix en minuts

Més mossos, més metges, més mestres. Aquesta és la màxima del Govern de la Generalitat i és per això que, en relació amb els cossos de seguretat, l’executiu català ha posat tots els esforços en l’increment d’homes i dones policia durant la darrera legislatura. En concret el cos de policia de la Generalitat de Catalunya té actualment un sostre de plantilla de 22.006 agents acordat amb el Govern de l’Estat en la darrera Junta de Seguretat de Catalunya.

Més mossos per estar més a prop de la gent i de la realitat del país. En el que portem de legislatura s’han convocat un total de 2.540 noves places en tres convocatòries, dues de les quals aquest any. Alhora, el 2021 hi havia 16.916 agents a Mossos d’Esquadra, i actualment, l’octubre de 2023, es compta amb 18.643 efectius. Així, avui, hi ha 1.727 mossos més i el cos ha crescut un 10,21%.

De la mateixa manera, el Departament d’Interior ha vist com dels pressupostos totals que té la Generalitat de Catalunya, en el que es refereix al Departament d’Interior, la partida s’ha incrementat en gairebé 400 milions d’euros des del passat 2020.

En la present legislatura s'han convocat un total de 2.540 noves places de Mossos d'Esquadra /

Departament d'Interior

L’any 2021 la Generalitat de Catalunya va afrontar els seus reptes amb uns pressupostos prorrogats de l’any 2020. Llavors el pressupost que la Conselleria d’Interior era de 1.430 milions d’euros del total que disposava la Generalitat. En el darrer pressupost de 2023, la partida destinada a les polítiques de seguretat van ser de 1.814 milions d’euros, 383 milions més, un increment del 26,8%.

Aquestes xifres d’agents de Mossos d’Esquadra s’han aconseguit també gràcies al procés de la jubilació anticipada de molts dels efectius del cos en actiu. Un fet que fa possible, en primer lloc un bon dimensionament de la plantilla i, en segon lloc, el relleu generacional per a posar el dia el cos de policia de Catalunya amb l’horitzó 2030.

Un miler més de bombers i agents rurals

De la mateixa manera que les polítiques de seguretat i l’actualització dels recursos humans dels cossos de policia és una de les prioritats del Govern de la Generalitat, també ho és resoldre la desinversió i les retallades en el cos de Bombers de la Generalitat i Agents Rurals. Per això, entre l’any passat i enguany s’han convocat més de 700 noves places d’accés al cos de bombers.

El 2023 s'han convocat més de 700 noves places d'accés al cos de bombers /

Departament d'Interior

Només aquest any 2023, el Govern de la Generalitat ha convocat 540 places de bombers i 300 de bombers voluntaris. I per revertir les polítiques de retallades, el Departament d’Interior mantindrà el ritme actual de convocatòria de 250 noves places cada any amb l’objectiu d’arribar als 3.300 efectius en el cos de Bombers de la Generalitat el pròxim any 2026.

 

Amb el mateix objectiu de solucionar els anys de desinversió, la Generalitat de Catalunya ha convocat 200 places per nous Agents Rurals.

La Generalitat de Catalunya ha convocat 200 places per a nous Agents Rurals /

Departament d'Interior

Més mitjans i recursos per a mossos i bombers

El Departament d’Interior ha reforçat els mitjans tècnics de què disposava el cos de Mossos d’Esquadra: amb més vehicles, amb la renovació del parc mòbil del cos, amb una nova uniformitat i amb més recursos tecnològics a disposició dels policies, com ara drons, l’accés dels vehicles a les imatges de tots els vehicles, els mitjans aeris i la tecnificació de la policia científica. 

Notícies relacionades

De la mateixa manera, aquest esforç s’ha fet amb el cos de Bombers amb 18,3 milions d’euros que permetran incorporar 40 nous vehicles. Durant 2024 i 2025 el Departament d’Interior invertirà més de 37 milions d’euros que permetran incorporar 170 vehicles nous de diversa tipologia.