branded

L'alimentació sostenible: el pas més senzill per a emprendre una vida més conscient amb el planeta

El consum de processaments i de carn són responsables de bona part de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle (GEI)

El producte de proximitat i la reducció del consum de carn són algunes de les solucions per a reduir els efectes negatius de la indústria alimentària

L'alimentació sostenible: el pas més senzill per a emprendre una vida més conscient amb el planeta

ELISENDA PONS

5
Es llegeix en minuts
Xavier Oliva

La societat està acostumada a anar al supermercat i omplir el carro fins amunt de tota mena de productes. L'actual model de producció i consum d'aliments, fruit de la globalització, ha aconseguit que el calendari de temporada de fruites i verdures, per exemple, ja no sigui un problema. Però, en realitat, aquesta facilitat per a accedir a productes alimentaris fora de temporada o en un àmbit geogràfic que no li pertany és un problema real per al benestar del planeta.

Segons un estudi publicat en 2021 a la revista ‘Nature Food’ per a l'Emissions Database for Global Atmospheric Research (EDGAR), més d'un terç de les emissions de gasos d'efecte hivernacle estan relacionades amb l'alimentació. La refrigeració i el transport d'aquests, a més del seu desaprofitament, són les principals causes darrere d'aquesta petjada de carboni. Però, a més, la producció d'aliments empra el 40% de la terra i també consumeix el 70% dels recursos hídrics d'aigua dolça, segons les dades de la FAO.

“Hem incorporat aliments exòtics a les nostres dietes perquè són supersaludables, però després resulta que han travessat mig planeta per a arribar fins nosaltres”, assegura la divulgadora i activista ambiental Yve Ramírez. En el seu cas, la maternitat va despertar una connexió molt forta amb la naturalesa que va desembocar en una vida lligada a l'activisme ambiental.

Vaig començar a connectar-me amb la naturalesa per aquella cosa tan animal que és tenir un fill

Yve Ramírez

Activista ambiental

“Vaig començar a connectar-me amb la naturalesa per aquella cosa tan animal que és tenir un fill. I també va ser en aquell moment quan vaig entendre que, per exemple, per no donar-li un potet i donar-li aquest producte exòtic estava descurant la meva petjada de carboni. Per a cuidar a la meva filla també necessitava tenir una visió global del planeta”, explica l'activista. A més del seu blog, s'ha iniciat en el món del pòdcast amb 'Flores en el asfalto’, l'any 2019 va publicar el llibre ‘Residu Zero. Comença a restar des de casa’ i, el 2016, va fundar al costat de la seva amiga Tere Castillo la botiga Usar y Reusar, que actualment gestiona Magui Caviglia.

L'alimentació: primera parada d'una vida sostenible

Fer el primer pas cap a una vida sostenible sembla complex, però, en realitat, els petits gestos poden marcar la diferència. “Quan vols iniciar-te en un canvi de vida sostenible hi ha algunes barreres mentals. Et planteges, per exemple, que el que tu fas és una cosa petita i sense impacte. Però aquest planeta està fet de milers de milions de persones. Et diran que la responsabilitat és de les empreses i no dels individus, però cadascun ha d'assumir la seva”, apunta Ramírez. 

En aquest sentit, l'activista ambiental afirma que cal posar el focus en el més rutinari. “Quan comences a preocupar-te per viure de manera sostenible, cal començar pel més fàcil. Sigui alimentació, transport, la forma en què vesteixes, el consum en general... Allò que més et fa mal serà el més fàcil que puguis canviar”, explica.

Una persona comprant fruita en el mercat de la Boqueria, a Barcelona. /

David Zorraquino / Europa Press

Apostar pel producte de proximitat i evitar els processats

El producte de proximitat és, sense cap mena de dubte, la millor opció per a reduir la petjada de carboni que genera, sobretot, el transport d'aliments. Moltes vegades es consumeixen productes conreats en altres continents als quals, fins i tot, se'ls cataloga com a ecològics. Segons un estudi de la Universitat de Sidney (Austràlia) publicat també en ‘Nature Food’, el 19% de les emissions de gasos contaminants relacionades amb l'alimentació estarien vinculades al transport.

Menjar productes locals i també de temporada són dues solucions fàcils d'aplicar i amb molts beneficis. “Consumir productes de proximitat en comerços de barri, per exemple, dona una visió holística: cuidem de nosaltres i dels altres”, explica Ramírez.

Cal consumir aliments de veritat i evitar els processats

Yve Ramírez

Activista ambiental

L'activista ambiental també adverteix que els aliments ultraprocessats, més enllà de suposar un problema per a la salut, també tenen un impacte molt negatiu per al planeta. “Cal consumir aliments de veritat i evitar els processats. Els additius que porten i els processos que se segueixen en la seva producció generen una petjada de carboni major. No sols cuidarem de nosaltres, també del planeta”, apunta.

Collita de carxofes en el Parc Agrari del Baix Llobregat /

Gemma Sánchez / acn

Reduir els aliments d'origen animal

Els aliments d'origen animal també generen un impacte negatiu per al planeta. El 57% de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle del sector alimentari provenen d'aquesta mena de productes, segons un estudi realitzat per científics de la Universitat d'Illinois (EUA). En total, i amb dades extretes de l'Informe d'Inventari Nacional de Gasos d'Efecte d'hivernacle, el sector agrari va suposar l'11,9% de les emissions a Espanya. Però no sols això, es calcula que per a produir un quilo de carn es necessiten 15.000 litres d'aigua.

“Seria ideal tenir una dieta vegana. Però entre aquesta i la d'un europeu mitjà hi ha un ventall immens. Contra menys carns es consumeixi, millor. Es redueix la petjada de carboni, el consum d'aigua i es fa ús eficient de la terra. Després ja estarien tots els altres aspectes ètics”, explica l'activista ambiental.

Una Nova Manera de Viure

La lluita contra la crisi climàtica ens apel·la a tots. Es tracta d'un canvi col·lectiu que necessita petits gestos individuals que vagin sumant. Una Nova Manera de Viure és un projecte de Premsa Ibèrica en col·laboració amb Endesa per a mostrar als lectors que hi ha canvis petits amb els quals es pot sumar molt a lluita contra el canvi climàtic. A través de sis històries personals es tractaran temes com l'economia circular o la biodiversitat.