Jóvenes en una de las terrazas de paseo Sant Joan.

Jóvenes en una de las terrazas de paseo Sant Joan. / Manu Mitru (EPC)

2
Es llegeix en minuts

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha presentat aquest dijous a la sala Razzmatazz de Barcelona, en el marc d’un concert i envoltat de 2.000 joves, el Pla Nacional de Joventut de Catalunya (PNJC), un document que conté els eixos de les polítiques destinades als joves que es desplegaran des d’ara i fins al 2030 i que tenen com a repte garantir l’emancipació juvenil, la qualitat de vida dels joves, la seva participació en la societat i l’equitat. Seran 417 actuacions amb un pressupost global de 531 milions d’euros.

La vivenda, un dels problemes que més dificulta l’emancipació dels joves, és un dels elements destacats del pla. Com a novetat, el Govern decretarà l’obligació de reservar el 25% de la vivenda nova de protecció oficial (HPO) per a joves. El pla preveu un augment d’aquest tipus de vivenda especialment en zones rurals i ciutats mitjanes. «Més enllà de les ajudes al lloguer, es vol garantir que el 25% de les noves construccions siguin per a vivenda protegida per a joves», remarca el document.

Paral·lelament, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya llançarà una nova convocatòria de fins a 29 milions d’euros en ajudes al lloguer per a menors de 35 anys. Aquesta mesura ja està en marxa i complementa el bo estatal, però el Govern està estudiant ampliar aquesta partida de 29 milions, segons ha avançat Aragonès.

Una altra novetat va lligada a la crisi climàtica. Per fomentar la conscienciació, la Generalitat premiarà la implicació dels joves en activitats en defensa del planeta. És el programa ‘Pack Jove Climàtic que es posarà en marxa des de la Conselleria d’Acció Climàtica. Els que participin en activitats de «conscienciació climàtica» rebran descomptes en transport públic de TMB i Bicis, així com en comerços i restaurants agroecològics, en universitats i centres educatius i a la xarxa d’albergs. ¿Quines són aquestes activitats que donen premi? Doncs, segons assenyala el PNJC, campanyes de neteja de residus de rius, platges i muntanyes, o iniciatives com a donació de roba o consum en botigues de segona mà, horts urbans juvenils o voluntariats ambientals.

En l’àmbit cultural, s’ampliarà la campanya Escena 25, creada fa una dècada per fomentar el consum d’art en viu (teatre i concerts) entre els joves de 18 a 25 anys i que es venia celebrant a la tardor i els dies 25 i 26 de cada mes. Ara, el Govern amplia la franja d’edat fins als 30 anys, manté la campanya tot l’any i inclourà més manifestacions artístiques.

Notícies relacionades

En l’àmbit de l’ocupació, l’Agència Catalana de la Joventut impulsarà un nou programa de suport a l’ocupació juvenil que es posarà en marxa aquest 2024. La idea d’aquest programa és promoure i mantenir la continuïtat formativa de joves d’entre 16 i 29 anys, posant èmfasi, amb una «millora molt substancial», en els processos d’orientació, suport i mentoria, que inclourà un acompanyament individualitzat de l’alumnat en risc d’abandonament escolar o d’aquell que ja hagi abandonat.

Aquestes són algunes de les novetats. Però entre les 400 mesures, figura el pla de xoc contra l’abandonament escolar, la implantació d’un protocol d’orientació en el camp de la formació professional, ajudes a l’associacionisme, programes per implicar els joves en les polítiques públiques, iniciatives per preservar el benestar emocional dels joves, en un moment que aquest col·lectiu és un dels que més pateixen la pandèmia de la salut mental, i mesures per recolzar les víctimes de violències masclistes o homòfobes.