2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després d’un llarg estiu de nervis, aquest dilluns, a la fi, s’ha fet pública la llista definitiva d’aprovats en les ‘macrooposicions’ per estabilitzar la plantilla de docents de l’escola pública catalana, excepcionalment inestable, una cosa que impacta de forma directa en els centres. L’objectiu del Govern amb aquest procés «històric» fet en dues fases –concurs de mèrits, primer, i oposicions extraordinàries, després– és passar de l’actual 35% d’interins a menys del 8% a finals del 2024.

Dels 26.543 docents que es van presentar als exàmens extraordinaris d’aquest mes de juliol–amb menys temes que en les oposicions ordinàries–, i una vegada fetes les nombroses revisions sol·licitades, n’han aprovat 17.588 in’han suspès 8.955, un de cada tres. Més d’un 30% de suspensosmalgrat ser, en paraules del Departament d’Educació, les oposicions amb «més facilitat per a l’aspirant» ja que el seu objectiu, reitera, és estabilitzar els docents ja en actiu. La xifra d’aprovats, el 66,26%, és bastant més alta que en els processos ordinaris, en els quals sol suspendre el 50% d’aspirants.

El procés per saber quins d’aquests 17.588 aprovats ocuparan les 13.459 places ofertes comença ara, amb el concurs de mèrits, que té com a objectiu, novament, donar prioritat als docents que fa més anys que treballen en l’educació pública catalana de forma interina. Això pot provocar situacions com que aspirants amb un cinc però molts anys d’experiència passin per davant d’aspirants amb millor nota però menys taules.

Nous exàmens el 24

Nous exàmens el 24Com en tots els processos, els aprovats sense plaça s’hauran de tornar a presentar a unes noves oposicions previstes per a l’estiu del 2024 (i el fet d’haver aprovat els servirà com a mèrits). 

Malgrat que hi ha més aprovats que places ofertes, el procés deixa 779 vacants en especialitats molt concretes, un dels grans mals del sistema. Un exemple clar és el de l’especialitat de sistemes i aplicacions informàtiques, en la qual hi havia 95 vacants i només 60 aspirants.

Notícies relacionades

Malgrat aquestes situacions el balanç del departament és triomfalista: «És una cosa que no s’havia fet mai i ho estem fent molt bé», resumeixen traient pit i apunten que ja s’han estabilitzat –entre el concurs de mèrits i la ‘macrooposició’– 26.000 dels 27.097 interins. 

1.034 aprovats més

Quant al 30% de reclamacions presentades, percentatge que el departament defensa com «el que és habitual», la seva revisió ha suposat 1.034 aprovats més que a la llista de notes provisionals. Això vol dir que només un 12% de les 8.447 reclamacions que es van produir han acabat comportant un aprovat.