Església catòlica

40 anys d’obsessió amb la noia desapareguda del Vaticà: preguntes i respostes del cas

40 anys d’obsessió amb la noia desapareguda del Vaticà: preguntes i respostes del cas

Serena Cremaschi

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

El cas d’Emmanuela Orlandi, la noia del Vaticà que va desaparèixer el 1983 per un motiu encara desconegut, torna una vegada i una altra i ja s’ha convertit en un dels grans misteris de la història italiana. El succés de la desaparició, amplificat a escala global per Netflix, ha tornat aquesta setmana amb noves polèmiques i caps solts que afegeixen noves preguntes (i algunes respostes) a la trama. Aquí van.

¿Per què torna ara el cas?

La polèmica ha esclatat a les mans del periodista italià Enrico Mentana. Aquesta setmana, als informatius que presenta diàriament al canal La 7, va donar pas a un criticat reportatge que va anunciar l’existència d’una nova pista que està sent investigada i que podria implicar un familiar de la jove desapareguda. Podria ser un oncle d’Orlandi, que suposadament havia abusat anys després de Natalina Orlandi, la germana gran d’Emmanuela. Una hipòtesi que ha enfurismat la família, que ha negat que el familiar es trobés a Roma en el moment dels suposats abusos. Més encara, Natalina també va desmentir que hi hagués abusos sexuals. «Hi va haver afalacs verbals i van durar aproximadament un mes». La dona va lamentar que els fiscals vaticans no li preguntessin ni a ella ni al seu germà Pietro si aquesta acusació és certa. 

¿El Vaticà intenta desviar l’atenció?

Aquesta és l’acusació que ha fet públicament la família. No obstant, la pregunta és de difícil resposta. Primer, perquè el Vaticà està integrat per moltíssims corrents que no sempre estan en sintonia entre ells. Segon, perquè no hi ha proves que Mentana hagi aconseguit la informació a través de la Santa Seu. També podria haver sigut filtrada per la Fiscalia de Roma, que està investigant el cas, o per altres persones que van tenir accés als documents vaticans en els quals va quedar registrada aquesta hipòtesi. Tot i així, Pietro Orlandi, germà d’Emmanuela, va dir que ell continua pensant que el papa Francesc està compromès amb la recerca de la veritat, però que no és el cas de totes les persones que viuen al Vaticà. 

¿Quin paper juga el Parlament italià en aquest cas?

La família ha demanat al Parlament italià la creació d’una comissió parlamentària que investigui la desaparició d’Emmanuela Orlandi. La proposta ja ha rebut el llum verd del Congrés italià, però encara falta l’aprovació del Senat. Un cop el rebi, els parlamentaris assignats per a aquesta comissió podran començar a investigar el cas. No obstant, Pietro Orlandi considera que dins del Vaticà hi ha persones que no volen que es creï aquesta comissió per evitar que la veritat surti a llum, de manera que existeix el risc que no s’arribi a formar.

¿Per què el cas Orlandi rep tanta atenció?

 Una raó frívola és precisament que la història d’aquesta desaparició també ha aparegut a la plataforma de Netflix, motiu pel qual ha revifat el cas a tot Itàlia. A més, hi ha la sospita que la teranyina està tan ben filada que es desconfia que el cas realment es pugui acabar aclarint.