Resultats de les PAU a Catalunya

Carla Vendrell, campiona de patinatge i alumna de l’institut públic La Garrotxa, l’únic 10 de la selectivitat 2023 a Catalunya

Carla Vendrell, campiona de patinatge i alumna de l’institut públic La Garrotxa, l’únic 10 de la selectivitat 2023 a Catalunya

El Periódico

4
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

És una noia «normal», diu, que surt de festa amb les amigues i celebra el final del batxillerat amb un viatge a Menorca, «com fa mig Olot». «És una tradició; jo he vingut amb les meves amigues, però aquests dies devem ser, no ho sé, uns 200 d’Olot, aquí», explica feliç per telèfon. I en té motius. Està de vacances a la platja amb les amigues, des d’on, encara amb les maletes a mig desfer, dimecres a la tarda va rebre la notícia del seu 10 en la selectivitat, l’únic en les proves del 2023 (això últim, que era l’única, ho ha sabut avui per la premsa i «encara ha flipat més»). Carla Vendrell, campiona del món de patinatge artístic el 2021 amb el CPA Olot (equip 13 vegades campió mundial), alumna de l’institut públic La Garrotxa, agafa així el relleu de Marta Bernadet i Ramon Bernadas, els alumnes 10 del curs passat.

«M’esperava bona nota, però no fins a aquest extrem; estic volant», diu la noia, que vol estudiar Dret a la UPF. Sabia que no necessitava una nota «estratosfèrica» per entrar-hi, va anar a la selectivitat tranquil·la i va arrasar. «Va ser molt guai perquè totes les amigues vam rebre les notes alhora, i totes hem tret notes per entrar a les carreres que volem», prossegueix. Ho van començar a celebrar dimecres i «encara ho estem celebrant», fa broma la jove, que se n’alegra molt al conèixer que Pere Ribes, el noi cec que retransmet els partits de futbol de l’Olot, amb qui va estudiar fins als 15 anys, també ha aconseguit prou nota per entrar a Periodisme a la UAB. «¿Sí? ¡Que bé! Ara el felicitaré, l’estimo molt, en Pere», s’emociona.

El gairebé impossible 10 només l’ha assolit la Carla, però hi ha set estudiants catalans que han tret un èpic 9,9. Un d’ells és Joel Trapero, de Sabadell, que, com la Carla, també ha celebrat el final del batxillerat amb un viatge amb els seus amics. En el seu cas, a Roma. La publicació dels resultats el va agafar a l’aeroport i no se’n va voler assabentar (¿i si no li havia anat tan bé com esperava i li amargava les últimes hores del viatge?). Va arribar a casa tard, cansat del viatge, i es va ficar al llit. No va saber del seu espectacular 9,9 fins l’endemà al matí, quan feia hores que estava penjat esperant a ser celebrat. Un noi tranquil, també, igual que la Carla. Potser és aquest el secret del seu brillant expedient acadèmic.

Treure un 9,9 i triar Filosofia

Encara no ha formalitzat la preinscripció, però, malgrat que té gairebé la millor nota del país, el Joel estudiarà Filosofia, Política i Economia. Un grau compartit entre la UPF i la UAB, aquí, i la UAM i la Carlos III, a Madrid. Primer s’estudia aquí, entre les dues universitats catalanes, i després a Madrid, una experiència que també li ve de gust a aquest jove de Sabadell (la mateixa ciutat que el Ramon, un dels dos 10 de l’any passat).

El jove encara no té clar que vol ser de gran, però sempre li han agradat dues coses: la Història i el cine (a la seva habitació d’adolescent hi ha un pòster de ‘Río Bravo’ i porta una samarreta de Rocky en què sembla que Stallone en persona estigui celebrant la seva notassa). «Sempre et diuen que la Història no té sortides i quan vaig veure aquest grau que barrejava Filosofia amb Política, que també m’encanta, ho vaig veure clar», explica el jove, que té una altra afició: la guitarra elèctrica.

Un altre dels set 9,9 de la selectivitat 2023 l’ha tret Elsa Ferré de Reus, alumna de l’institut públic Gabriel Ferrater i Soler de Reus, que, com la Carla, els seus 200 companys d’Olot i altres centenars de preuniversitaris catalans està passant aquests dies a Menorca, com trets, o més ben dit ficats, en l’himne estival adolescent de The Tyets no en va titulat amb el nom de l’illa («Sona un ukelele, veiem la platja al fons, ja s’ha acabat la sele, i avui hem vingut tots»). Potser coincideixen sense saber-ho aquesta nit per Ciutadella.

Notícies relacionades

L’Elsa vol estudiar el doble grau en Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades a la UPF i ahir a la nit juntament amb les seves amigues a l’apartament de Menorca van canviar l’’app’ per buscar les notes de la selectivitat per les ‘app’ d’Idealista i Habitaclia. El pròxim repte –gairebé més dur que les PAU– serà trobar pis a Barcelona. A més del 9,9 en les PAU té –era fàcil d’imaginar– matrícula d’honor en batxillerat, així que com a mínim té aquest coixí per invertir en l’entrada del pis. «Unes quantes amigues anirem al Campus de la Ciutadella de la UPF, així que busquem pel Poblenou», continua abans de penjar i anar-se’n a preparar per a la revetlla. Una cosa i després l’altra.

Els casos de la Carla (10), el Joel (9,9) i l’Elsa (9,9) són els de portada, però els resultats generals de la selectivitat 2023 han sigut globalment bons. El 97% dels estudiants que s’hi van presentar han aprovat i la nota mitjana d’accés a la universitat és un 7,3. Menorca aquesta nit crema.