Crisi climàtica

La primera onada de calor dona inici a un estiu tòrrid, plujós i de nits tropicals

La primera onada de calor dona inici a un estiu tòrrid, plujós i de nits tropicals

David Castro

5
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Després de patir la primavera més calida i la segona més seca des que hi ha registres, avui –a les 16.58 hores– ha començat l’estiu. La nova estació ens dona la benvinguda amb unes temperatures per sobre de la mitjana normal. De fet, les previsions apunten que a partir d’aquest dijous es podria registrar la primera onada de calor de l’any. Hi ha moltes paperetes perquè aquest sigui un dels cinc estius més calorosos del període de referència (1993-2016). També serà un estiu tempestuós, amb precipitacions per sobre del normal.

La mateixa previsió del temps es fa per a Catalunya, on es preveu també un estiu molt calorós, repetint el model de l’any passat. Les temperatures no només seran altes durant el dia, sinó que les mínimes també ho seran de nit. En territori català, la gran diferència amb l’estiu del 2022 és que hi haurà més pluges. Aquesta setmana, els embassaments catalans s’han recuperat fins al 30% de la seva capacitat. No obstant, amb les precipitacions no n’hi haurà prou per revertir la sequera, apunten els experts.

«El temps s’ha tornat boig»

Qualsevol que digui l’habitual (i falsa) frase de «sempre ha fet calor a l’estiu» s’equivoca. «Ara en fa molt més que abans, hi ha molts més dies d’altes temperatures i les nits són tropicals (superant de llarg els 20 graus), una cosa que abans no era habitual», explica el catedràtic de Física de la Terra Francisco J. Tapiador, autor de l’assaig ‘El clima de tus hijos’ (editat per Next Door Publishers). El professor i divulgador insisteix que la crisi climàtica porta com a conseqüència un clima més impredictible i extrem. «El temps s’està tornant boig, i això és una realitat científica», assenyala.

Aquests dies el sol picarà tant que a partir de demà, l’Aemet (Agència Espanyola de Meterología) no descarta que comenci la primera onada de calor, de la mà d’una massa d’aire càlid procedent del nord d’Àfrica. Aquesta onada vindrà acompanyada de temperatures d’uns 35 graus al sud i el centre de la Península, també en àrees del nord mentre que a la vall del Guadalquivir, el Guadiana i el Tajo, el termòmetre pujarà fins als 40 i 42 graus. No hi haurà treva de nit, que també seran càlides i no baixaran dels 20 o 22 graus a bona part de la costa mediterrània, el centre peninsular i el sud, sobretot en zones d’interior.

«Hi ha altes probabilitats que patim un estiu molt càlid», afirma Rubén del Campo, portaveu de l’Aemet, que indica que els períodes d’«estabilitat i calor» seran interromputs per períodes curts de temps inestable i tempestes. Les tempestes, explica, són habituals a l’estiu (sempre ho han sigut), però aquest juliol i agost tindran lloc amb més freqüència.

Tempestes

De moment, avui mateix podrà haver-hi tempestes tant al centre com al nord i l’est de la Península. Es registraran al voltant dels 15 o 20 litres per metre quadrat en menys d’una hora i fins i tot podrà caure calamarsa. «El risc és important», afegeix el portaveu de l’Aemet.

El temps canviarà de forma clara a partir de demà. Serà més estable i el cel serà poc ennuvolat, amb un augment progressiu de les temperatures. «Tot i que encara és aviat, no es descarta que a partir del cap de setmana se superi el llindar de densitat i extensió per poder parlar de la primera onada de calor de l’estiu del 2023», remarca Del Campo.

¿Què és una onada de calor?

A Espanya, es considera onada de calor els episodis d’almenys tres dies consecutius en què, com a mínim, el 10% de les estacions registren màximes per sobre del percentil del 95% de la seva sèrie de temperatures màximes diàries. Fins ara, l’onada de calor més important de les registrades a la Península i les Balears correspon a l’estiu del 2015. Va durar 26 dies i va ser la més llarga des de 1975.

Des del cap de setmana i fins a mitjans de la setmana que ve, les temperatures diürnes seran entre 5 i 10 graus per sobre dels valors normals per aquesta època de l’any.

Divendres pujaran les temperatures diürnes i nocturnes tret d’algunes zones de l’àrea mediterrània, on baixaran. Madrid rondarà els 33 graus i a Toledo el mercuri marcarà els 35. Molt més –fins a arribar als 40– ho farà a ciutats com Badajoz, Còrdova i Sevilla.

Lleida i Madrid, a 40 graus

El cap de setmana, la pujada de les temperatures només serà més lleu al Cantàbric. El centre i el sud de la Península, i també al nord-est i l’altiplà nord, registraran 35 graus. Fins als 40 o 42 graus ho faran a les valls del Guadalquivir, el Tajo i el Guadiana.

A Valladolid, Lleida, Saragossa, Zamora i Madrid se superaran els 38. Càceres, Toledo, Jaén i Huelva rondaran els 40, xifra que se superarà a Sevilla, Còrdova i Badajoz, on no es descarta que se superin els 42 graus. Les mínimes nocturnes seran de 20 graus a la vora del Mediterrani, on en alguns punts no es baixarà dels 25.

Cops de calor

Notícies relacionades

La calor no és cap broma. L’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) recorda que els nens, sobretot els nadons menors d’un any, són els grups més sensibles a patir danys provocats pels cops de calor. Els símptomes més habituals són sensació de mareig, nàusees, vòmits, mal de cap, debilitat, confusió, son o convulsions.

Oferir aigua constantment és un dels principals consells dels pediatres, així com la no-exposició al sol en les hores de més intensitat. Els cops de calor produeixen una vasodilatació brutal i el pacient nota que el cos se li deshidrata. En cas de notar símptomes, els metges recomanen refredar la persona ràpidament, amb compreses d’aigua freda o acostant-li un ventilador si és possible o fins i tot ficant-lo a la dutxa o la banyera. Si en uns minuts no millora, s’ha d’anar a urgències.

Temes:

Calor