Justícia i menors

¿Quines mesures s’ha imposat als nens acusats de les violacions grupals de Badalona?

¿Quines mesures s’ha imposat als nens acusats de les violacions grupals de Badalona?

ZOWY VOETEN

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia de Menors de Barcelona no precisa, cas per cas, quines mesures s’han imposat als 21 adolescents –tots menors excepte un que té 18 anys– implicats en les vuit agressions sexuals en grup que s’han denunciat a Badalona. L’extensa majoria d’ells estan en llibertat vigilada, seguint un règim d’atenció psicològica i social que no tan sols els atén a ells, sinó que també se centra en les seves famílies.

La lògica en què treballen aquests serveis és la de reconèixer el mal causat i entendre el motiu que els va portar a fer-ho perquè no es torni a repetir. L’experiència demostra que els menors que cometen agressions sexuals deixen enrere la seva reincidència, més especialment si es poden quedar a casa seva en comptes de perdre la llibertat.

Els 8 de més de 14 anys

En el cas Màgic, amb fins a 20 menors implicats, cal fer una diferència molt important. D’una banda hi ha els vuit adolescents que tenen 14 anys o més, i que són imputables. D’aquests, almenys dos d’ells estan internats en un centre educatiu: un equipament de la Conselleria de Justícia que s’assembla a una presó per a menors. No poden sortir en llibertat, però compten amb molts projectes educatius i són centres més petits i amables que una presó.

Quan va esclatar el cas, la justícia va informar que un d’ells, amb antecedents d’altres agressions sexuals, va ser enviat a un centre. El segon va entrar després de conèixer-se les amenaces de mort a les quals sotmetia el germà d’una de les víctimes. Un d’ells va sortir d’aquest centre el 12 d’abril després d’un recurs de la defensa, però el 30 de maig l’Audiència Provincial va acordar que fos internat de nou.

Als altres sis se’ls ha deixat en llibertat vigilada fins que se celebri el judici. Però no estan sense control: participen en projectes educatius i psicològics acompanyats per professionals de Justícia que miren d’esbrinar el motiu de l’agressió, les causes que els han portat fins aquí i reeducar-los perquè no torni a passar.

Molts d’ells tenen ordres d’allunyament, respecte a les víctimes o també respecte al centre comercial Màgic. I la seva llibertat està condicionada que compleixin certes normes, per exemple assistir a l’escola o respectar les ordres d’allunyament. En alguns casos, la Fiscalia va demanar que aquests menors entressin en un centre tancat però el jutge no ho va acceptar, per la qual cosa el fiscal ha recorregut a l’Audiència Provincial de Barcelona.

Els 13 inimputables

Notícies relacionades

I després hi ha els menors que no són imputables, nens de 12 i de 13 anys. La fiscalia no pot prendre mesures contra ells. Tampoc ho ha fet contra les seves famílies, de moment. Són un total de 13 menors. Els seus expedients estan a càrrec de la unitat EMI-14, un equip que depèn de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de la Conselleria de Drets Socials. El projecte es diu ‘Educant en la responsabilitat’ i estudia al detall els agressors i les seves famílies per aclarir l’esdevingut i apostar també per la reeducació.

Els primers tres nens inimputables que van participar en la violació a la menor d’11 anys ja han sigut atesos per aquesta unitat, que no ha recomanat retirar la custòdia parental. S’han fet un total de 14 entrevistes exploratòries, a les famílies, als nens i al seu entorn. Hi ha quatre menors de 13 anys més implicats en una altra violació grupal que aquesta setmana començaran a assistir a aquest projecte. I els sis restants ho faran quan els Mossos d’Esquadra acabin les seves investigacions.