L’HIVERN DE LES CRISIS

Les entitats socials alerten: «Hi haurà qui hagi de triar entre hipoteca, menjar o llum»

  • S’ha doblat el número de gent que no pot mantenir casa seva a la temperatura adequada respecte al 2019

Una dona amb un dels seus fills, víctimes de la pobresa energètica, al seu pis de Barcelona.

Una dona amb un dels seus fills, víctimes de la pobresa energètica, al seu pis de Barcelona. / CARLOS MONTANYES

1
Es llegeix en minuts

Tot i que la majoria de la població està d’acord amb les mesures de resposta del Govern de Pedro Sánchez a la crisi generada per la guerra d’Ucraïna, tan sols aconsegueixen alleujar la situació. La rebaixa de l’IVA al preu de la llum, la limitació del preu del gas imposada junt amb Portugal, els bons de lloguer jove o la rebaixa de preus del transport públic no frenen la sensació d’asfíxia pels preus.

Des d’entitats com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) o l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), alerten que l’emergència social anirà a més. «Encara no arriben a les assemblees, perquè la llei dona 9 o 12 mesos d’impagament d’hipoteques abans del desnonament, però creiem que ja s’estan tornant a donar impagaments d’hipoteques», diu Santi Mas de Xaxàs, portaveu de la PAH. «Ja hi ha qui tria entre menjar, pagar la hipoteca o la llum», assegura.

«Mesures que són pedaços»

Titlla les mesures del Govern com a «pedaços» en matèria de vivenda i exigeix una nova llei que obligui a oferir lloguers socials per a qui no pugui pagar el lloguer o la hipoteca i a estendre la dació en pagament. «Vivim tres crisis concatenades, la hipotecària del 2011, la de la covid i l’actual, sense que ens hàgim recuperat de l’anterior».

Notícies relacionades

En aquesta mateixa línia, Maria Campuzano, de l’APE, alerta que «s’ha doblat la quantitat de gent que no pot mantenir casa seva a la temperatura adequada» respecte al 2019, i creu que darrere de les mesures energètiques «no hi ha un pla clar», sinó actuacions «sobre la marxa que generen inseguretat». «Demanem mesures estructurals com la prohibició dels talls de llum o anar molt més enllà del bo social i una tarifa social progressiva en funció dels ingressos de les famílies», afegeix.

L’economista de la UOC Antoni Cunyat alerta que «les perspectives macroeconòmiques no són bones» i que, malgrat que hi ha unes dades actualment positives en relació amb la inflació, «aquesta està dopada per les mesures del Govern». «El risc de recessió continua sent alt», avisa Cunyat, que creu que un augment generalitzat dels salaris «podria produir una espiral inflacionista» encara més important.