Instal·la plaques solars a casa i paga fins a un 60% menys en la factura de la llum

Els fons Next Generation EU cobreixen entre el 15% i el 45% de la instal·lació fotovoltaica

L’autoconsum energètic, a més, és una de les millors fórmules per reduir l’empremta de carboni

Instal·la plaques solars a casa i paga fins a un 60% menys en la factura de la llum

Epi_rc_es

4
Es llegeix en minuts

L’autoconsum energètic és, en el dia d’avui, la millor fórmula per aconseguir fins a un 60% d’estalvi en la factura de la llum. La producció d’energia renovable en vivendes o empreses mitjançant les instal·lacions fotovoltaiques és un model de consum que s’està expandint i que marcarà les pròximes dècades. A més, es tracta d’una mesura necessària per cuidar-se del medi ambient i reduir les emissions de CO2.

Des que va entrar en vigor el Pacte de París, el 2016, tots els països es van marcar l’objectiu de limitar l’escalfament a 1,5 graus. Ara, amb l’arribada dels fons Next Generation EU es té una oportunitat extraordinària d’implementar instal·lacions fotovoltaiques i impulsar definitivament les energies renovables en les empreses i a les llars.

¿I què tenen en comú el Pacte de París i els fons Next Generation? Totes dues són fites en la història recent d’Europa i posen sobre la taula desafiaments importants, però alhora solucions: connectar el creixement de les societats amb la cura del medi ambient a través de diferents mesures, entre les quals hi ha l’autoconsum energètic mitjançant la instal·lació de plaques fotovoltaiques.

Estem vivint una etapa sense precedents en la història d’Europa, i en particular a Espanya. Amb l’arribada dels fons per a la recuperació econòmica després de la crisi sanitària, es plantegen una sèrie de reptes, però també d’avenços per a tothom. Incloent-hi la cura del medi ambient. Ara l’aposta pel desenvolupament de les energies renovables i l’autoconsum ha de ser una prioritat. Per a tothom: ciutadans, pimes i empreses.

Els beneficis d’instal·lar plaques solars

Els beneficis d’instal·lar plaques solarsEspanya compta, de mitjana, amb més de 2.500 hores de llum solar, un avantatge que s’ha d’aprofitar al màxim. A més, el país té el suport d’una tecnologia madura i unes empreses especialitzades que ofereixen una cadena de valor capaç de cobrir satisfactòriament tota la fase dels projectes d’instal·lació de plaques fotovoltaiques. Amb l’energia solar els beneficis són molts:

  • Estalvi a la factura de la llum.

  • Augment del valor de l’immoble.

  • Deduccions fiscals.

  • No genera emissions de CO2.

  • No contribueix a la contaminació acústica, ja que no és gens sorollosa.

¿Quant costa instal·lar plaques solars a casa?

¿Quant costa instal·lar plaques solars a casa?El cost d’una instal·lació de plaques solars en una vivenda particular se situa entre 7.000 i 8.000 euros sense bateries, i uns 12.000 euros amb bateries, tal com explica Roger Fernández, fundador i Co-CEO de Solar Profit.

Tenint en compte les ajudes europees destinades a l’autoconsum i l’estalvi que s’aconsegueix a partir de la primera factura, el període d’amortització de la inversió inicial es pot situar entre els 5 i els 10 anys, depenent de la ubicació.

Aquest argument, a més dels beneficis mediambientals que suposa deixar de banda els combustibles fòssils per abraçar les fonts renovables, ha comportat un increment de la demanda d’instal·lació de plaques solars. «Això sí, sobretot en vivendes unifamiliars. Ara el gran repte és traslladar aquest augment a les comunitats de veïns», apunta Fernández.

Fons Next Generation i beneficis fiscals

Fons Next Generation i beneficis fiscalsLes ajudes dels fons NGEU cobreixen entre el 15% i el 45% de les instal·lacions fotovoltaiques en empreses. Mentrestant, en el cas d’instal·lacions residencials de clients particulars, aquestes subvencions arriben fins a un 40% en forma de deduccions a l’IRPF, lligades a l’eficiència aconseguida.

A tot això cal sumar-hi altres beneficis, com les reduccions en el pagament d’IBI, per exemple. En aquest sentit, els ajuntament poden arribar a bonificar fins al 50% de la quota íntegra de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) a aquells veïns que instal·lin a la seva vivenda sistemes d’energia fotovoltaica.

¿Com s’instal·len les plaques fotovoltaiques?

¿Com s’instal·len les plaques fotovoltaiques?Tot comença amb l’assessorament dels experts. Des d’enginyers fins a arquitectes, instal·ladors elèctrics, muntadors mecànics i administratius per a tramitacions legals. Aquest tipus d’instal·lacions s’han de portar a terme per part d’empreses que comptin amb el coneixement i l’equip necessari. 

Els experts determinaran les possibilitats reals de cada vivenda o edifici, a més de realitzar una anàlisi de consum energètica diària per veure les necessitats de cada projecte. D’aquesta manera, dissenyaran una instal·lació d’autoconsum instantani o per acumulació.

És important que la instal·lació la portin a terme empreses amb experiència i amb els coneixements requerits per no cometre errors, ja que en definitiva es tracta d’una inversió que ha de ser eficient i durar en el temps.

Aposta per les energies renovables

Aposta per les energies renovablesEls fons Next Generation suposen un impuls als projectes enfocats a l’autoconsum energètic i una ferma aposta per les energies renovables, que no només ajudaran la societat en el seu conjunt a estalviar a la factura de la llum. També ampliaran l’impacte positiu de les inversions d’avui.

I per accedir a aquestes ajudes, particulars, pimes i empreses compten amb l’assessorament de BBVA. Un servei que va més enllà de l’habitual, ja que l’entitat completa el finançament dels projectes d’autoconsum fins a cobrir-ne el 100%, amb una proposta de valor que uneix la part econòmica amb un acompanyament a clients i no clients en el desenvolupament del projecte d’instal·lació. D’aquesta manera, l’entitat ofereix una experiència única i integral que va des del disseny del projecte fins al seu finançament.