Rànquing

¿Quines són les millors ciutats del món per viure?

  • Un estudi de ‘The Economist’ assenyala Viena com la ciutat més habitable del planeta

  • En el ‘top ten’ figuren sis ciutats europees, però cap és espanyola

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Unitat d’Intel·ligència de ‘The Economist’ (EIU) acaba de publicar l’Índex Global d’Habitabilitat del 2022, que cada any ordena les principals ciutats del món en funció de les condicions que ofereixen per viure, i ha assenyalat Viena com l’urbs més habitable del planeta.

Un any més, Europa encapçala aquest rànquing (sis ciutats del vell continent figuren entre les onze més aptes per viure-hi, tot i que cap és espanyola) seguit del Canadà, amb tres urbs situades en el ‘top ten’.

Per elaborar aquesta classificació, l’EIU, organització vinculada al setmanari econòmic ‘The Economist’, analitza anualment 173 ciutats de tot el món tenint en compte diversos factors, com l’atenció sanitària que brinden als seus habitants, els índexs de delinqüència que suporten, l’estabilitat política dels seus països i la possibilitat que ofereixen per accedir a espais verds. Les atraccions culturals, les infraestructures i la qualitat del transport públic són altres elements que també computen a l’hora de figurar entre les millors ciutats del món. 

Creativitat, infraestructures i espais verds

Partint d’aquests criteris, Copenhaguen seria la segona ciutat més habitable del planeta. La creativitat que es respira a la capital danesa, considerada un dels centres de disseny més importants del món, és el factor que ha animat els autors de l’informe a aixecar-la fins aquest lloc. 

En el rànquing la segueixen Zuric (Suïssa), Calgary i Vancouver (Canadà). Els espais verds i les infraestructures són els atractius que fan Ginebra (Suïssa) i Frankfurt (Alemanya) mereixedores a figurar a continuació entre les millors ciutats per viure-hi. 

A la part alta del llistat es troben a faltar París i Londres, una circumstància que els analistes atribueixen a la carestia de la vida que se suporta a totes dues ciutats i, en el cas de la capital britànica, als efectes del Brexit.

Recuperades després de la pandèmia

Respecte a la classificació del 2021, el rànquing d’aquest any reflecteix una cridanera caiguda de les principals ciutats australianes i de Nova Zelanda. L’urbs més gran d’aquest últim país, Auckland, va encapçalar el llistat anterior, però en aquesta ocasió ha baixat fins al lloc 34. Per la seva banda, Austràlia, que l’any passat va situar tres ciutats en el ‘top ten’, aquesta vegada només ha aconseguit incloure-hi Melbourne en la desena posició, tot i que empatada amb Osaka (Japó).

«Les ciutats que ocupaven els primers llocs abans de la pandèmia s’han recuperat gràcies a l’estabilitat, les bones infraestructures i els serveis, així com les agradables activitats d’oci,» han advertit els autors de l’índex. No en va, la gestió portada a terme per les autoritats vieneses durant la pandèmia és el que ha convençut els responsables de l’informe per afirmar que la capital austríaca és la millor ciutat del món per viure. 

En l’extrem oposat figuren Damasc, Lagos i Trípoli, considerades les tres ciutats menys habitables del món a causa de la inestable situació política i els conflictes armats que se suporten a les seves regions. A causa de la guerra d’Ucraïna, en aquesta ocasió Kíiv no ha sigut analitzada.

Índex Global d’Habitabilitat 2022

1. Viena (Àustria)

2. Copenhaguen (Dinamarca)

3. Zuric (Suïssa)

4. Calgary (Canadà)

5. Vancouver (Canadà)

6. Ginebra (Suïssa)

7. Frankfurt (Alemanya)

8. Toronto (Canadà)

Notícies relacionades

9. Amsterdam (Països Baixos)

10. Osaka (Japó) i Melbourne (Austràlia)

Temes:

Urbanisme