Índex d’Habitabilitat Global

Aquestes són les deu millors ciutats del món per viure del 2022

Cap altra gran ciutat espanyola ha aconseguit entrar en el ‘top ten’

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest 2022 no s’haurà de pagar un vol transoceànic per anar a viure, o almenys fer una visita i comparar, la millor ciutat del món per viure-hi. I és que, segons un estudi de la Unitat d’Intel·ligència de ‘The Economist’ (EIU), Viena s’ha convertit el 2022 en la ciutat més habitable del planeta.

A partir dels resultats que aporta l’Índex d’Habitabilitat Global, fins a tres ciutats europees copen el podi. A la capital austríaca l’acompanyen la danesa Copenhaguen i la suïssa Zuric, segona i tercera, respectivament.

El concepte d’habitabilitat avalua quines ciutats, de les 173 estudiades, brinden les millors i pitjors condicions de vida. La qualificació quantifica els reptes que es podrien presentar per a l’estil de vida d’una persona en un lloc determinat i els compara directament entre altres ciutats.

A cada una se li assigna una qualificació de comoditat relativa de més de 30 criteris qualitatius i quantitatius que es divideixen en cinc grans categories: estabilitat, salut, cultura i medi ambient, educació i infraestructura.

Oceania i el Japó deixen de regnar

La llista de les 10 ciutats més habitables d’aquest any suposa un autèntic tomb respecte a la que es va publicar el 2021.

Aquell any, els països que millor van superar les conseqüències de la pandèmia amb una política estricta d’aïllament van copar els principals llocs. Fins a mitja dotzena de grans ciutats repartides entre Nova Zelanda –Auckland liderant i Wellington en quarta posició– i Austràlia –Adelaida en tercera posició, més Perth, Melbourne i Brisbane–, i dues del Japó –Osaka i Tòquio– es van repartir els primer vuit llocs. Només dues ciutats suïsses –Zuric i Ginebra, en setè i vuitè lloc– van representar les metròpolis europees i aaquest any tornen a repetir, però millorant posicions.

El 2022, la relaxació de les restriccions en la majoria de països del planeta per fer front a la covid-19 ha comportat grans canvis en l’índex i fins a mitja dotzena de ciutats europees –les tres que ocupen el podi més Ginebra, Frankfurt i Amsterdam– i tres del Canadà –Calgary, Vancouver i Toronto– s’apropien de la llista, de manera que queden relegats a l’última posició del ‘top ten’, ex aequo, Osaka i Melbourne.

És justament aquest fet, que la pandèmia va quedant enrere poc a poc, que l’Índex d’Habitabilitat Global torna a presentar un ‘top ten’ com els d’abans, amb una Viena que torna a liderar, igual que els anys 2018 i 2019 –el 2020 no es va publicar la llista a causa de l’esclat de la crisi sanitària–. Com tot Europa, la capital austríaca va ser una de les localitats que més va patir els estralls de la pandèmia i això la va fer saltar del ‘top ten’ fins al lloc 12 el 2021.

Aquest 2022 ha passat a la inversa. Auckland, que procedia d’un dels països més elogiats per la seva política de tolerància zero per afrontar la covid-19 que li va permetre obrir-se abans que en la resta de ciutats del planeta, s’ha vist relegada fins al lloc 34 i Viena es torna a convertir, segons ‘The Economist’, com la millor ciutat per anar-hi a viure.

Ni Barcelona ni Madrid en el ‘top ten’

Barcelona i Madrid, que el 2021 es van alçar fins als llocs 16 i 19, respectivament, aquest any no han aconseguit prou qualificació per fer el salt endavant i entrar en un cobejat ‘top ten’ que queda de la següent manera.

Notícies relacionades

https://www.elperiodico.com/es/barcelona/20220428/barcelona-mejor-ciudad-tierra-estudio-telegraph-13580947

  1. Viena (Àustria)

  2. Copenhaguen (Dinamarca)

  3. Zuric (Suïssa)

  4. Calgary (Canadà)

  5. Vancouver (Canadà)

  6. Ginebra (Suïssa)

  7. Frankfurt (Alemanya)

  8. Toronto (Canadà)

  9. Amsterdam (Països Baixos)

  10. Melbourne (Austràlia) i Osaka (Japó)

Curiosament, un altre rànquing, aquesta vegada elaborat pel prestigiós diari britànic ‘The Telegraph’, aixecava Barcelona com «la millor ciutat a la Terra». En aquest estudi s’assenyala que la capital catalana «combina l’atractiu propi de les ciutats mediterrànies: un estil de vida i ritme relaxat, mesos de sol, una cuina excel·lent i immillorable i influència cultural i de disseny de gairebé qualsevol ciutat del fred nord». En aquesta investigació del mitjà anglès posicionava Sevilla en el 13è i Madrid en el 16è.