Salut mental

La pandèmia ha duplicat el nombre d’adolescents amb idees suïcides

  • El Baròmetre de la FAD posa de manifest que la pandèmia ha empitjorat la salut física i mental dels joves espanyols

La pandèmia ha duplicat el nombre d’adolescents amb idees suïcides
2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La pandèmia ha provocat un empitjorament de la salut dels joves en totes els aspectes. Ha caigut 30 punts (del 86% al 54% entre el 2017 i el 2021) la percepció dels que consideren que tenen una bona salut; s’ha incrementat a vuit de cada deu els que han experimentat símptomes de malestar emocional i ha crescut el nombre de joves que tenen idees suïcides. El 44,3% ha pensat alguna vegada a treure’s la vida, quatre punts més que el 2019.

La tancada de dos mesos, la preocupació per la salut pròpia i dels familiars, la separació del grup d’amics o les morts d’éssers estimats per la covid ha causat un cop molt dur, especialment en els adolescents. De fet, el grup format entre els que tenen 15 i 19 anys han passat de ser els que menys idees suïcides tenien entre els joves, l’any 2019, a ser el segment que més les experimenta i amb més freqüència. Per això, s’han duplicat el nombre d’adolescents que pensen el suïcidi amb alta freqüència, al passar de 5,5% el 2019 a 12,3% el 2021. Aquesta es tracta d’unes de les principals conclusions del ‘Baròmetre juvenil. Salut i Benestar’, que la Fundació FAD Joventut, antiga Fundació d’Ajuda a la Drogoaddicció, i la Fundació Mutua Madrileña han presentat aquest dijous.

El sondeig ha sigut realitzat a partir de les respostes ofertes per 1.500 joves entre 15 i 29 anys, en una entrevista ‘online’ realitzada el juny i el juliol del 2021. I, com que es tracta del tercer baròmetre, els resultats permeten comparar l’evolució de la salut en aquest segment de la població espanyola el 2017, 2019 i 2021, ja després de la pandèmia, que ha causat estralls.

Ajuda professional

Així, l’enquesta revela que més de la meitat dels joves (el 56%) afirma que ha patit problemes psicològics, psiquiàtrics o de salut mental en els últims 12 mesos. D’aquests, també gairebé la meitat (el 49%) no han demanat ajuda professional, al·ludint a problemes econòmics o per subestimar o treure importància al problema, al pensar que poden resoldre’ls ells sols. A més, les dones i els adolescents esmenten entre les causes la vergonya, ja que tenir problemes de salut mental és una cosa que encara s’amaga i segueix associat a un estigma.

En aquest context, vuit de cada 10 declaren haver experimentat malestar emocional, especialment relacionat amb una sensació de tristesa, poc interès per fer les coses i problemes de concentració. «S’ha triplicat el nombre de joves que perceben que té problemes de salut mental amb alta freqüència, al passar del 6,2% el 2017 al 15,9% el 2021, i s’ha duplicat els que els experimenten amb baixa freqüència, del 22,2% al 40,5%», ha destacat Lorenzo Cooklin, director general de la Fundació Mutua Madrileña en la presentació de l’estudi.

Notícies relacionades

En aquest context, el suïcidi s’ha convertit entre la primera causa de mort entre els joves. El 2019 hi va haver 319 morts per suïcidi, davant 128 per accident de trànsit.

Consum de fàrmacs

El sondeig demostra, a més, que el consum de medicaments sense recepta està bastant estès. Així, més de la meitat i els joves (el 53,7%) ha consumit fàrmacs sense prescripció mèdica l’últim any. D’aquests, el 15% els pren de forma sistemàtica sense recepta.

Temes:

Suïcidi Joves